آیت الله العظمی مکارم در همایش اساتید تفسیر:

همانطور که اصول و فقه در متن حوزه‌ها است قرآن نیز باید در متن حوزه‌ها باشد/ باید در برابر مشکلات تحمل خود را بالا ببریم

الان کشور ما در بین یک سلسله مشکلات و دشمنان است، باید تحمل خود را بالا ببریم و اگر تحمل نداشته باشیم نمی‌توانیم بر مشکلات فائق آئیم.

 

به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره‌ای اساتید، آیت الله العظمی مکارم شیرازی در مراسم اختتامیه همایش اساتید تفسیر قرآن کریم که در دارالقرآن علامه طباطبائی برگزار شد، گفتند: در ابتدا لازم می‌دانم تشکیل این جلسه پرنور و فیض که پر از نور قرآن است را در این ایام مبارک که در شعاع ولادت پر برکت حضرت زهرا سیدة نساء العالمین سلام الله علیها قرار دارد، را به همه شما علما و فضلا و شخصیت‌ها و بزرگان حوزوی و همچنین به مؤسسین و دست اندرکاران تبریک عرض ‌کنم.

 

این مرجع تقلید ادامه دادند: واقعیت این است که وقتی بنده در این گونه جلسات قرآنی شرکت می‌کنم یک نور خاصی را در این جلسات احساس می‌کنم، «قد جاءکم من الله نور و کتاب مبین» قرآن مجید نور است و جلسات قرآنی نیز نور است.

 

استاد عالی خارج حوزه علمیه قم اظهار داشتند: آن زمانی که علامه طباطبائی شروع به کار تفسیری کرد هرگز باور نمی‌کرد روزی در خانه‌اش این همه مفسران و اساتید قرآن و نویسندگان تفاسیر جمع شوند و در مورد مباحث قرآنی صحبت کنند.

 

ایشان بیان کردند: قرآن در قدیم غریب بود ولی در عصر و زمان ما به برکت انقلاب اسلامی، قرآن حضور واضح و روشنی در همه شئون پیدا کرده و در حوزه‌ها نیز بحمدالله ظهور و بروز پیدا کرده است اگر چه هنوز حد و شأن قرآن ادا نشده و باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد؛ قرآن نباید در حاشیه باشد و باید در متن قرار گیرد، همانطور که اصول و فقه در متن حوزه‌ها است قرآن نیز باید در متن حوزه‌ها باشد.

 

مفسر برجسته قرآن مجید گفتند: موضوعی که بنده برای این جلسه انتخاب کردم تا برای شما بگویم «پیغمبر اسلام در آینه قرآن» است، در واقع این موضوع یک بحث تفسیر موضوعی درباره شخصیت پیغمبر صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم در قرآن یا به تعبیر دیگر حضرت محمد صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم در قرآن مجید است.

 

ایشان افزودند: آنچه قرآن درباره حضرت محمد صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم بیان کرده بسیار عظیم و گسترده است نه تنها درباره حضرت و زندگی ایشان صحبت کرده بلکه اینها پیام‌هایی هم برای ما دارد که مسیر زندگی خود را چگونه انتخاب کنیم، در قرآن مجید دو دسته صفات برای پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم ذکر شده است، بخشی از صفات هست که خلق و خوی پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم را بیان می کند «انک لعلی خلق عظیم» و بخشی از صفات هست که در جنبه‌های عملی نگاه به زندگی پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم می‌کند.

 

استاد برجسته حوزه علمیه قم بیان کردند: در بخشی از آیات هر دو صفات با هم ذکر شده است به عنوان مثال آیه 128، آیه ما قبل آخر سوره توبه «لَقَدْ جَاءكُمْ رَسُولٌ مِّنْ أَنفُسِكُمْ عَزِيزٌ عَلَيْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرِيصٌ عَلَيْكُم بِالْمُؤْمِنِينَ رَؤُوفٌ رَّحِيمٌ» در این آیه چندین صفت برای پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم ذکر می‌کند که یکی از دیگری بالاتر است.

 

ایشان اضافه کردند: یک صفت اینکه از درون جان و روح شما این پیامبر ظاهر شده است یعنی آشنا به تمام مشکلات، درد و رنج‌های شما است؛ صفت دیگر اینکه درد و رنج‌های شما برای او درد و رنج است، هر درد و رنجی جامعه شما دارد مثل این است که خود او دارای آن درد و رنج است؛ صفت دیگر نسبت به آنهایی که ایمان دارند رئوف و رحیم است.

 

معظم له ادامه دادند: دوباره نگاه می‌کنم در آیه 159 سوره آل عمران «فَبِمَا رَحْمَةٍ مِّنَ اللّهِ لِنتَ لَهُمْ وَلَوْ كُنتَ فَظًّا غَلِيظَ الْقَلْبِ لاَنفَضُّواْ مِنْ حَوْلِكَ» که همه به آن آشنا هستیم، از این آیه استفاده می‌شود که پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم مظهر رحمت و مهربانی خدا است، آیاتی از این قبیل در وصف پیغمبر صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم فراوان است و اگر اینها جمع آوری شود کتاب پر سرمایه‌ای می‌شود.

 

حضرت آیت الله مکارم شیرازی اظهار داشتند: بنده می‌خواهم از یک دیدگاه دیگر نیز نگاه کنم و آن اینکه صفاتی هست که دشمنان پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم از ایشان بیان کردند اگر ما این صفات را بشنویم تعریف پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم از آن استفاده می‌شود، در قرآن وقتی بررسی کنیم مشاهده می‌کنیم که حداقل پنج وصله به پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم چسباندند، اول ساحر، دوم مجنون، سوم شاعر، چهارم مسحور و پنجم مُعَلَّم یعنی به او درس دادند که بیاید اینجا و این حرفها را بزند.

 

ایشان افزودند: وقتی این نسبت‌ها را بشکافیم سر از مدح پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم در می‌آورد که آنها به زبان مذمت می‌گفتند و چه خوب است که انسان بتواند از مذمت‌های دشمن نکته‌های مثبت را اثبات کند، این نسبت‌ها و صفاتی که در مورد پیغمبر صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم ذکر شد دو پیام برای ما دارد.

 

مفسر قرآن کریم و صاحب تفسیر نمونه بیان داشتند: پیام اولی که این صفات برای ما دارد این است که پیغمبر بزرگ اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم که این همه عظمت پیدا کرده است به خاطر این صفات حسنه است، شما هم به مؤمنین رئوف و رحیم باشید، شما هم خُلق عظیم داشته باشید، یکی از مشکلاتی که امروزه در تفاسیر هست این می‌باشد که همه‌اش از عظمت قرآن می‌گویند اما نمی‌گویند ما باید چه کار کنیم، در منبرهای فاطمیه همه‌اش عظمت حضرت زهرا سلام الله علیها است اما اینکه زنان ما چه چیزهایی باید از حضرت زهرا سلام الله علیها یاد بگیرند نیست باید جنبه‌های عملی را با فضائل آمیخت.

 

ایشان خاطر نشان کردند: فضائل را در حد اعلاء بگویید اما در عین حال رابطه امت و پیغمبر، رهبر و پیرو، امام و پیشوا و مأموم، این رابطه را باید در تمام بحث‌هایمان حفظ کنیم تا قرآن مایه هدایت شود نه اینکه یک مشت ذهنیاتی خارج از محدوده زندگی ما گفته شود، امیدوارم که این مباحث را در تفسیر قرآن نداشته باشیم.

 

استاد عالی خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم اضافه کردند: پیام دوم این است که پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم چقدر برای این اسلام زحمت  کشیده است و در برابر چه کسانی بوده است، چه نسبت‌هایی به او می‌دادند؛ برای ما یک پیام تند می‌آید چقدر ناراحت می‌شویم، به پیامبران چقدر تهمت می‌زدند و چه مقدار ناسزا می‌گفتند، چه نسبت‌های ناروایی به پیغمبر صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم و حضرت علی علیه السلام و ائمه اطهار علیهم السلام می‌دادند، اینها چیزهایی است که دلیل بر این می‌شود که در مقابل دشمنان باید تحمل داشته باشیم.

 

آیت الله العظمی مکارم شیرازی در پایان متذکر شدند: الان کشور ما در بین یک سلسله مشکلات و دشمنان است، باید تحمل خود را بالا ببریم و اگر تحمل نداشته باشیم نمی‌توانیم بر مشکلات فائق آئیم، این دو پیام است از صفاتی که خداوند در قرآن بیان کرده است و نسبت‌های ناروایی که دشمنان می‌دادند که از آن می‌توانیم نقاط مثبت را اثبات کنیم؛ ان شاالله کشور ما در سایه قرآن از شر دشمنان محفوظ بماند./220/31/20

 

ج, 01/28/1394 - 06:27

دیدگاه جدیدی بگذارید