استاد زاهری کاشانی مطرح کرد؛

نکاتی از سوره مبارکه کافرون

استاد میرزا احسان زاهری کاشانی از اساتید حوزه علمیه قم در گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی  نشست دوره ای اساتید به موضوع «نکاتی از سوره مبارکه کافرون» پرداخت.

/270/260/21/

این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در ابتدای گفتگو خاطرنشان کرد: در سوره کافرون، مواضع پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم در برابر کفار و دشمنان اعلام می شود و قطعیت مسیر پرستش الهی بیان می گردد. این سوره از جهت سیاسی و عبادی و اعتقادی باید نقش مهمی در زندگی ما داشته باشد. ما به کفار اعلام می کنیم که ما با شما بر سر مسائل اعتقادی و پرستش، سازشی نداریم.  اگر چه در مسائل تعاملات و اقتصادی و امثال آن موضوع متفاوت است؛ چه اینکه پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم فرمود نصف عقل در مدارای با مردم است. «مداراة الناس نصف العقل» یعنی ایرادهای بنی اسرائیلی نباید گرفت و در مسائلی که مواضع اصولی و اعتقادی و رفتاری و عبادی و پرستش در آن مطرح نیست، با مدارا با جامعه و مردم رفتار کنیم. این نباشد که مردم را اذیت کنیم.

 

استاد زاهری کاشانی در ادامه بیان کرد: در اصل بحث توحید و اعتقادات و انجام واجبات کوتاه نمی آییم. وظیفه ما مسلمان ها در جامعه و در محل در هیئت و خانواده و حکومت و جهان باید اعلام کنیم که از خطوط قرمز خود کوتاه نمی آییم؛ ما پرستش خدا را داریم و قانون و حاکمیت، از آن خداست. از این رو در آیات دیگر به پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلم اعلام می شود: «وَ إِذا تُتْلى‏ عَلَيْهِمْ آياتُنا بَيِّناتٍ قالَ الَّذينَ لا يَرْجُونَ لِقاءَنَا ائْتِ بِقُرْآنٍ غَيْرِ هذا أَوْ بَدِّلْهُ قُلْ ما يَكُونُ لي‏ أَنْ أُبَدِّلَهُ مِنْ تِلْقاءِ نَفْسي‏ إِنْ أَتَّبِعُ إِلاَّ ما يُوحى‏ إِلَيَّ إِنِّي أَخافُ إِنْ عَصَيْتُ رَبِّي عَذابَ يَوْمٍ عَظيم‏» (يونس:  15)

 

وی افزود:  در آیات دیگر در سوره مبارکه نجم می خوانیم: «ما ضَلَّ صاحِبُكُمْ وَ ما غَوى‏ (2) وَ ما يَنْطِقُ عَنِ الْهَوى‏ (3) إِنْ هُوَ إِلاَّ وَحْيٌ يُوحى‏ (4) عَلَّمَهُ شَديدُ الْقُوى‏ (5) ذُو مِرَّةٍ فَاسْتَوى‏ (6) وَ هُوَ بِالْأُفُقِ الْأَعْلى‏ (7) ثُمَّ دَنا فَتَدَلَّى (8) فَكانَ قابَ قَوْسَيْنِ أَوْ أَدْنى‏ (9)» ما فقط از وحی تبعیت می کنیم و از هوای نفس و خواسته های خود و خواسته های دیگران تبعیت نمی کنیم. در نقشه راه ما پرستش خدا است.  در نقشه الهی پرستش الهی، انجام واجبات و ترک محرمات است.

 

این استاد حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: در سوره لقمان این آیات کریمه را می خوانیم: «وَ لَئِنْ سَأَلْتَهُمْ مَنْ خَلَقَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ لَيَقُولُنَّ اللَّهُ قُلِ الْحَمْدُ لِلَّهِ بَلْ أَكْثَرُهُمْ لا يَعْلَمُونَ (25) لِلَّهِ ما فِي السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ إِنَّ اللَّهَ هُوَ الْغَنِيُّ الْحَميدُ (26) وَ لَوْ أَنَّ ما فِي الْأَرْضِ مِنْ شَجَرَةٍ أَقْلامٌ وَ الْبَحْرُ يَمُدُّهُ مِنْ بَعْدِهِ سَبْعَةُ أَبْحُرٍ ما نَفِدَتْ كَلِماتُ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ عَزيزٌ حَكيمٌ (27)» شما از بت پرستان بپرسید که چه کسی آسمان ها و زمین را آفرید خواهند گفت خداوند. نظیر این آیات در قرآن کریم بسیار آمده است و همه اعتراف می کنند که خالق، خداوند متعال است. از بت پرست ها اگر بپرسیم چرا بت می پرستید؛ می گویند واسطه بین ما و خداوند است و به وسیله آنها به خدا نزدیک می شویم. از این رو باید توجه کنیم که راه نجات ما در این آیه شریفه است که «ایّاک نعبد و ایّاک نستعین» فقط خدا را می پرستیم. اینکه این آیات تکرار می شود به خاطر تأکید بیشتر است. و برای اینکه مواضع، کاملا روشن باشد. در سوره مبارکه قصص آیه 55 می خوانیم  «وَ إِذا سَمِعُوا اللَّغْوَ أَعْرَضُوا عَنْهُ وَ قالُوا لَنا أَعْمالُنا وَ لَكُمْ أَعْمالُكُمْ سَلامٌ عَلَيْكُمْ لا نَبْتَغِي الْجاهِلينَ (55)» انسان مؤمن زمانی که لغو بشنود، اعراض می کند. دعوت به بت پرستی هم لغو و باطل و لهو و شرک است. مؤمنین پاسخ می دهند که اعمال ما برای ما و اعمال شما برای شما. ما به دنبال جهل و جاهلین و بت پرستان نیستیم و راه توحید را ادامه می دهیم و هرگز با شرک و کفر سازشی نداریم.

 

استاد زاهری کاشانی تأکید کرد: اگر جامعه جهانی خود را بنده خدا بداند و حاکمیت را به خدا بسپارد، آن زمان در سطح جهان، هیچ کشوری اختلافی نخواهد داشت. و الا حتی وجود اختلافات زناشویی هم به خاطر آن است که خدا به واقع کلمه در زندگی حاکم نیست و به حقیقت کلمه خدا را نمی پرستند. و الا در راه توحیدی اختلافی نیست. اگر اختلافی است به خاطر آن است که در مسائل اعتقادی و اصولی و عمل به قانون مشکل دارند. اختلاف در هیئت و مسجد و امثال آن هم از این باب است. اگر حتی یکی هم این مسیر توحیدی را نرود، موجب ایجاد مانع می شود. و الا فرمایش الهی بر تعامل است. بسیاری از عبادات و انجام واجبات در راستای مخالفت با هوای نفسمان است. تمام جنگ ها و ضایع شدن حقوق، به آتش کشیده شدن میلیاردها سرمایه و ثروت جهان اسلام در جنگ ها به خاطر آن بود که عبادت و پرستش خدا و قانون الهی در جامعه محقق نشده است.

 

ي, 02/21/1404 - 19:34