استاد عالم زاده مطرح کرد؛

محورهای زیارت اربعین

ولیّ خدا بودن در درجات بالای آن مخصوص انبیای الهی و جانشینان انبیا است و این مقام، یک مقام بزرگ انسان الهی است که در میزان سنجش، هیچ کسی قادر نیست به حقیقت و نهایت آن معرفت و شناخت لازم را پیدا کند.

 

به مناسبت فرا رسیدن اربعین سیدالشهداء علیه السلام استاد سید مجتبی عالم زاده از اساتید بزرگوار حوزه علمیه قم در گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید در موضوع «محورهای اساسی در زیارت اربعین امام حسین علیه السلام» به گفتگو پرداخت.

 

این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در ابتدای گفتگو خاطرنشان کرد: در زیارت اربعین، سه مطلب اساسی و مهم مطرح و محور است که بیان و فهم آن تأثیر مستقیم و اساسی در تحولات جامعه اسلامی و دینی و حتی جامعه انسانی دارد:

محور اول: مقام الهی و همین طور رسالت الهی امام حسین علیه السلام

محور دوم: هدف از بذل جان و شهادت؛ و در حقیقت هدف از قیام و نهضت امام حسین علیه السلام

محور سوم: دشمنان حضرت؛ یعنی شخصیت دشمنان حضرت از جهت اعتقادی و اخلاقی

 

استاد سید مجتبی عالم زاده در ادامه بیان کرد: محور اول زیارت اربعین، معرفی شخصیت والای امام حسین علیه السلام برای جامعه اسلامی و شیعی است.

 

وی افزود: امام صادق علیه السلام در این قسمت و محور در اول زیارت می فرمایند: «السلام علی ولیّ الله و حبیبه السلام علی خلیل الله و نجیبه السلام علی صفیّ الله و ابن صفیّه».

 

این استاد حوزه علمیه قم اضافه نمود: در این قسمت از شخصیت والای امام حسین علیه السلام، به عنوان ولیّ خدا که بالاترین مقام انسانی است، یاد شده است.

 

وی خاطرنشان کرد: ولیّ خدا بودن در درجات بالای آن مخصوص انبیای الهی و جانشینان انبیا است و این مقام، یک مقام بزرگ انسان الهی است که در میزان سنجش، هیچ کسی قادر نیست به حقیقت و نهایت آن معرفت و شناخت لازم را پیدا کند.

 

استاد عالم زاده در ادامه بیان کرد: امام صادق علیه السلام در جملات بعد این زیارت نامه می فرماید: سلام بر خلیل و دوست و محبوب خداوند، که باز هم مثل «ولی الله» مقامی اختصاصی از طرف خداوند برای امام حسین علیه السلام است.

 

وی افزود: در ادامه کلام مبارک امام صادق علیه السلام به این فقره می رسیم؛ «السلام علی نجیب الله»، یعنی سلام بر برگزیده خدا و همین طور در همین محور اول می خوانیم: «وآعطیته مواریث الانبیا و جعلته حجة علی خلقک من الأوصیاء» یعنی خدایا میراث تمام پیامبران و انبیا را به امام حسین علیه السلام عطا کردی و او را حجت خود بر خلق و در بین خلق خود قرار دادی.

 

این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در ادامه به محور دوم زیارت نامه اربعین؛ یعنی هدف از نهضت و قیام امام حسین علیه السلام پرداخت و خاطرنشان کرد: امام صادق علیه السلام در این قسمت از زیارت اربعین می فرمایند: «و بذل مهجته فیک لیستنقذ عبادک من الجهاله و حیره الضلالة».

 

وی افزود: امام حسین علیه السلام با بذل خون قلبش در راه پروردگار عالم، خواست تا بندگان را از جهل و نادانی و حیرت و سرگردانی برهاند.

 

استاد عالم زاده اضافه نمود: به دلیل انحراف مردم از اسلام واقعی بعد از رحلت پیامبر عظیم الشأن اسلام و افتادن جامعه اسلامی به دست دیگران و کسانی که از تمامی جهات ناقص بودند، ارزش های والا و انسان ساز مکتب اسلام رو به انحراف رفت و کم رنگ شد و مردمی که تازه از دو مرض خطرناک جهل و گمراهی نجات پیدا کرده بودند، به تدریج در طول۵۰ سال تا سال ۶۱ هجری دوباره در ورطه خطرناک جهل و نادانی و گمراهی قرار گرفتند؛ مخصوصا در دوران حکومت ظالمانه و ضد دینی شجره خبیثه خاندان بنی امیه که اساس دین را هدف قرار داده بودند.

 

وی در ادامه بیان کرد: در این شرایط خطرناک این امام حسین علیه السلام بود که با آن نهضت و قیام سرنوشت سازشان و با بذل جان و خون و مهجه خود، جهالت و نادانی و گمراهی مردم را شستشو داد و تطهیر کرد و ارزش های والای اسلامی و الهی و انسانی را از شر گمراهان و دشمنان نجات داد.

 

استاد سید مجتبی عالم زاده در ادامه به محور سوم زیارت اربعین، یعنی دشمن شناسی پرداخت.

 

این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: حضرت امام صادق سلام الله علیه در این قسمت به دشمن شناسی و معرفی کسانی پرداختند که در مقابل امام حسین علیه السلام ایستادند. امام ششم می فرماید: «و قد توازر علیه من غرّته الدنیا و... و شری آخرته بالثمن الأوکس و تغطرس و ترذی فی هواه و أسخطک و أسخط نبیّک  و أطاع من عبادک اهل الشقاق و النفاق و حمله الأوزار المستوجبین النار»

 

وی افزود: خلاصه این قسمت یعنی دشمن شناسی، یعنی کسانی که در مقابل امام علیه السلام ایستادند، کسانی بودند دنیا پرست و دین به دنیا فروخته و آخرت به دنیا فروخته و کسانی که با کارهای ناشایسته و خلاف شرع و اخلاقشان تمام قد در مقابل امام و پیامبر و دین ایستادند و موجب سخط و غضب خدا و پیامبر شدند که با این کارهای ناشایست و خلافِ همراه با ظلم و ستمشان هم مردم و هم جامعه را در جهل و نادانی و گمراهی و بی تفاوتی کشاندند و هم در مقابل امام و حجت خدا و مسلمانان ایستادند.

 

استاد سید مجتبی عالم زاده در کلام پایانی گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید خاطرنشان کرد: با بیان این سه محور از زیارت اربعین بر اهل دقت و تحقیق، بلکه بر همه عظمت، بزرگی و تأثیرگذاری انقلاب و نهضت امام‌ حسین علیه السلام بر تحولات سرنوشت ساز جامعه اسلامی و انسانی روشن می شود و اینکه اگر این نهضت و فداکاری امام حسین علیه السلام ‌نبود، تحولات جامعه اسلامی به چه سمت و سوی خطرناکی می رفت.

 

السلام علی الحسین

 و علی علیّ ابن الحسین

و علی اولاد الحسین

و علی اصحاب الحسین

 

/270/260/21/

 

ج, 07/18/1399 - 22:57