آن زمانی که شهید مدرس را ترور کردند و البته در این جهت ناکام مانده بودند، ایشان در بیمارستان گفت: «به این رضا شاه بگویید مدرس هنوز زنده است.» ما عرض می کنیم که شهید مدرس امروز هم زنده است؛ چون فکر و نام ایشان و عقاید برجسته ایشان هنوز می درخشد؛ هنوز همه ما آن خط مشی را تمجید می کنیم. مجلس شورای اسلامی باید حقیقتا شخصی مانند شهید مدرس را به عنوان الگوی خودش قرار بدهد.
به مناسبت دهم آذر سالروز شهادت آیت الله سید حسن مدرس در سال 1316 هجری شمسی و روز مجلس، استاد علی جلیلی صفت با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید به گفتگو پرداخت.
این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در ابتدای گفتگو خاطرنشان کرد: روز مجلس همان روز شهادت مرحوم آیت الله مدرس رحمت الله علیه است، خود این مطلب باید برای ما خط مشی را نشان دهد. روز شهادت بزرگ مرد تاریخ، که حدود 17 سال نماینده مجلس بودند و چنان در مجلس خوب درخشیدند که اسمشان در تاریخ ماندگار شد و با شجاعت به مبارزه با استکبار و استعمار پرداخت.
وی افزود: آن زمانی که شهید مدرس را ترور کردند و البته در این جهت ناکام مانده بودند، ایشان در بیمارستان گفت: «به این رضا شاه بگویید مدرس هنوز زنده است.» ما عرض می کنیم که شهید مدرس امروز هم زنده است؛ چون فکر و نام ایشان و عقاید برجسته ایشان هنوز می درخشد؛ هنوز همه ما آن خط مشی را تمجید می کنیم. مجلس شورای اسلامی باید حقیقتا شخصی مانند شهید مدرس را به عنوان الگوی خودش قرار بدهد.
استاد علی جلیلی صفت در ادامه بیان کرد: وظیفه اصلی مجلس شورای اسلامی قانون گذاری و نظارت است. یک ناظر ملی بر عملکرد قوه مجریه است؛ بسیار مهم است که این مجلس چگونه قانونگذاری کند؛ چگونه نظارت کند؛ چگونه از حق ملت دفاع نماید.
وی اضافه نمود: اینکه می بینیم که گاهی از سوی کمیسیون ها درخواست می شود که وزرا به مجلس روند و آنها حاضر می شوند و از آنها توضیح خواسته می شود، گاهی قانع می شوند، گاهی قانع نمی شوند و در صحن علنی مجلس از آنها توضیح خواسته می شود، این عملکرد نماینده ها خیلی تأثیرگذار است.
این استاد حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: انتظار هم هست که آنها از ظرفیت قانونی خودشان استفاده کنند؛ مجلس از ظرفیت قانونی بسیار بالایی برخوردار است که اگر نمایندگان مجلس از این ظرفیت درست استفاده کنند، بسیار تأثیرگذار خواهد بود. مجلس در همه زمینه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی می تواند تأثیرگذار باشد.
وی افزود: نماینده مردم بودن، آن هم در نظام جمهوری اسلامی ایران، آن هم در چنین منصب مهمی بسیار ارزشمند است اما باید حواس نماینده ها باشد بر اینکه یک روزی هم در درگاه الهی مورد سؤال قرار می گیرند.
استاد علی جلیلی صفت در بخش دیگری از گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید به بیان برخی از ویژگی هایی پرداخت که لازم است در نماینده مجلس حتما باشد.
مؤمن و امانت دار
وی در بیان اولین ویژگی، بیان کرد: نماینده های مردم باید مؤمن و امانت دار باشند. نکته در این است که امانت داری در کنار ایمان قرار گرفته است؛ به این خاطر امانت داری را بیان کردیم، چون نمایندگان امانت دار مسئولیت بزرگی از جانب مردم هستند؛ نمایندگان باید امانت دار باشند؛ ویژگی که از آن ایمانشان سرچشمه گرفته است و هر چه ایمانشان قوی تر باشد؛ امانت داری آنها هم بهتر است.
این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در همین راستا به بیان آیات نخستین سوره مبارکه مؤمنون پرداخت:
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ ﴿۱﴾...وَالَّذِينَ هُمْ لِأَمَانَاتِهِمْ وَعَهْدِهِمْ رَاعُونَ ﴿۸﴾
از ویژگی های مؤمنین این است که نسبت به عهدشان مراقب هستند و مراعات می کنند؛ مراعات کردن عهد، هم شامل امانت های الهی و هم شامل امانت مردم می شود.
وی افزود: اهمیت امانت داری از دیدگاه اسلام، نه فقط در حدّ نگهداری چند روزه کتاب دیگران بلکه شامل مصادیق بالاتر هم می شود. وقتی کسی نماینده مردم شد، از سوی مردم به او امانتی داده شده که باید درست از آن مراقبت کند و باید بداند که حتما یک روز از آن امانت سؤال می شود که چگونه امانت داری کرده است.
استاد جلیلی صفت اضافه نمود: نماینده مجلس شورای اسلامی باید مؤمن و امانت دار باشد؛ آنچنان که شایسته است. در همه جهات باید مراقب باشد؛ هم در قانون گذاری، هم در نظارت؛ باید مراقب باشد چطور رفتار می کند و رفتار او چه بازتابی را در میان مردم خواهد داشت.
رعایت تقوای الهی
وی در ادامه بیان کرد: دومین ویژگی که در همان راستای ایمان است، رعایت تقوای الهی است؛ چرا که وظیفه، وظیفه بسیار سنگینی است و نباید آن را کوچک دانست. تقوا برای همه است؛ اما کسی که منصب بزرگی به او سپرده شده، بیشتر باید دقت کند؛ چون ممکن است که شیطان هم بخواهد بیشتر به او نزدیک بشود و او را در فرصت مناسب دچار فریب کند.
این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم افزود: هم شیطان دست به کار است و هم هوای نفس وجود دارد؛ از این رو همه ما باید مواظب و مراقب باشیم اما کسانی که در چنین مناسبی قرار می گیرند، باید بیشتر دقت کنند.
«يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقاتِهِ وَ لا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَ أَنْتُمْ مُسْلِمُون» اى اهل ايمان! از خدا آن گونه كه شايسته پرواى از اوست پروا كنيد، و نميريد مگر در حالى كه [در برابر او و فرمان ها و احكامش] تسليم باشيد. (آل عمران: 102)
وی خاطرنشان کرد: نماینده مجلس باید تقوا را در همه جهات انسان ها رعایت کند؛ در همه اعمال و کردارش؛ در همه شؤون زندگی باید تقوا رعایت بشود. وقتی نماینده ای در مجلس قرار می گیرد، وظایفی از او مورد انتظار است که اگر آن وظایف را انجام نداد، تقوا را رعایت نکرده است.
استاد جلیلی صفت اضافه نمود: این کلام، علاوه بر نماینده مجلس، برای سایر کارگزاران، رؤسا و معاونین باید فصل الخطاب باشد؛ آنها باید درک کنند که اگر به وظیفه خود به نحو شایسته عمل نکنند و کم کاری کنند، بی تقوایی روی داده است و شکی در آن نیست که باید عند الله پاسخگو باشند.
شجاعت
وی افزود: سومین ویژگی نماینده مجلس هم که از ایمان ناشی می شود، شجاعت است. نماینده چه در قانون گذاری و چه در نظارت باید شجاع باشد؛ اگر مصلحت شخصی خود را مدّنظر قرار بدهد، این امر هوا پرستی می شود؛ همان ترس و واهمه ای می شود که مذموم است؛ باید با شجاعت وارد کار شود؛ در نظارت آنجا که لازم است تا مدیر و وزیر را بازخواست کند، این کار را انجام دهد. شجاعت برای همه خوب است و البته در مدیران و نمایندگان بیشتر لازم است.
انقلابی بودن
این استاد حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: ویژگی چهارم، انقلابی بودن است؛ مقام معظم رهبری همیشه این مطلب را فرمودند و تأکید داشتند؛ انقلابی بودن نماینده مجلس از اهمیت بالایی برخوردار است، اینکه آرمان های انقلاب را در نظر بگیرد و گم نکند که در کجا قرار گرفته است.
وی افزود: نماینده باید بداند که در مبارزه با استکبار و در مبارزه با ظلم و ستم است و در مسیری است که آرمان انقلاب بوده و انقلاب اسلامی روی این افکار بنا شده است. نماینده مجلس باید در مسیر انقلاب باشد و خارج از این مسیر نباشد که حتما سقوط خواهد کرد.
استاد جلیلی صفت اضافه نمود: نماینده مردم باید انقلابی باشد، انقلابی زندگی کند، از تجمل گرایی و مسائلی که به این روحیه انقلابی بودن لطمه می زند، جدا پرهیز کند؛ از این رو در قانون گذاری و نظارت و در بین مردم بودن با همین روحیه انقلابی وارد شود که اگر این روحیه در او باشد، در خدمت به این مردم حتما موفق خواهد بود.
ولایی بودن
وی خاطرنشان کرد: پنجمین ویژگی که باید در همه مسئولین از جمله نمایندگان مجلس باید باشد، ولایی بودن و پایبند بودن نسبت به آن است. نماینده مجلس باید ولایت فقیه را از بنِ دندان بپذیرد و پای آن بایستد؛ به انگشت اشاره رهبری حرکت کند و ببیند مقام معظم رهبری در مواقع مختلف چه مواضعی را اتخاذ می کند و همان را پی بگیرد؛ بر خلاف جهت ولی فقیه زمان حرکت نکند.
این استاد حوزه علمیه قم در قسمت پایانی گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید بیان کرد: نماینده ای که دارای ویژگی هایی اینچنینی باشد، نماینده ای است که خدا از او راضی است؛ مردم هم از او راضی خواهند بود.
وی افزود: ان شاء الله همه ما بتوانیم به وظایفمان عمل کنیم و نماینده های ما در مجلس شورای اسلامی آن طور که شایسته است به وظایفشان عمل کنند و خدای متعال عاقبت همه ما را ختم به خیر کند.
/270/260/21/