مقام معظم رهبری دامت برکاته درباره شهید بهشتی فرمود: «بهشتی مظلوم زیست و مظلوم مرد، به خاطر اینکه در دوران زندگی اش کسی به عمق و والایی شخصیت این مرد پی نبرد و او یک شخصیت برجسته ای در همه ابعاد بود.» این سخن دو رهبر بزرگوار انقلاب پیرامون مظلومیت شهید بهشتی است.
به مناسبت چهلمین سالگرد شهادت آیت الله دکتر بهشتی و یاران باوفایش در حزب جمهوری اسلامی، سید حسن یونسی کنتی، از اساتید حوزه علمیه قم در موضوع «برخی از ابعاد شخصیت این شهید بزرگ» به گفتگو پرداخت.
این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در ابتدای گفتگو به این آیه شریفه از سوره مبارکه احزاب اشاره نمود:
«مِنَ الْمُؤْمِنِينَ رِجالٌ صَدَقُوا ما عاهَدُوا اللَّهَ عَلَيْهِ فَمِنْهُمْ مَنْ قَضى نَحْبَهُ وَ مِنْهُمْ مَنْ يَنْتَظِرُ وَ ما بَدَّلُوا تَبْدِيلًا» (احزاب: 23) از مؤمنان مردانى هستند كه به آنچه با خدا بر آن پيمان بستند [و آن ثبات قدم و دفاع از حق تا نثار جان بود] صادقانه وفا كردند، برخى از آنان پيمانشان را به انجام رساندند [و به شرف شهادت نايل شدند] و برخى از آنان [شهادت را] انتظار مى برند و هيچ تغيير و تبديلى [در پيمانشان] نداده اند
وی افزود: در ابتدا، فرا رسیدن هفتم تیر، سالروز شهادت شهید بزرگوار، و مظلوم انقلاب حضرت آیت الله دکتر بهشتی و همراهان و هم رزمانشان را به محضر حضرت بقیه الله الاعظم ارواحنا فداه، همه مراجع عظام تقلید، مخصوصا رهبر بزرگوار انقلاب اسلامی حضرت آیت الله خامنه ای حفظه الله و همین طور به همه امت اسلامی تعزیت و تسلیت عرض می کنم.
استاد یونسی کنتی در ادامه بیان کرد: برای گفتنِ سخن پیرامون شخصیت های ارزشمند، چه علمی، چه انقلابی و سیاسی و چه مذهبی زمان وسیعی می طلبد؛ شهید بهشتی همه آنها را دارا بود، ایشان هم عالم، و هم سیاست مدار و هم انقلابی بود و از همه اینها بالاتر، یکی از ارکان انقلاب محسوب می شد؛ از این رو در ااین زمان محدود، تنها به بعضی از مطالبی که برای جامعه و مخصوصا جامعه حوزوی نیاز است، بیان می شود.
این استاد حوزه علمیه قم تصریح کرد: یکی از مسائلی که در چگونگی شکل گیری ساختار شخصیت انسان نقش اساسی دارد، زندگی در محیط خانواده است. در این زمینه نقش خانواده شهید بهشتی رحمت الله علیه برای پرورش شخصیت بزرگی چون ایشان، پر رنگ است.
وی اضافه نمود: شهید بهشتی در خانواده ای روحانی رشد و نموّ یافته است؛ پدر ایشان از علمای شهر اصفهان بودند که امامت جماعت یکی از مساجد آن شهر را بر عهده داشتند و به این ترتیب، محل رجوع مردم بودند تا مشکلات دینی و اجتماعی مردم را حل کنند. در اینجا است که از ابتدا تأثیر بسیاری در شخصیت
استاد یونسی خاطرنشان کرد: شهید بهشتی از همان ابتدا در زمان و مکانی متولد شده است که در آن خانواده، خدا و اهل بیت سلام الله علیهم و پیروی از دستورات قرآن کریم و روایات اهل بیت علیهم السلام و به داد مردم رسیدن، سرلوحه کار آنها بوده است. شهید بهشتی رحمت الله علیه در این خانواده به دنیا آمده است.
وی افزود: ایشان یکی از کسانی بود که هم در مکتب اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام، زانوی ادب زد و از مکتب اهل بیت علمی را که مورد نظر خدای متعال بود، به دست آورد و توانست برای خودش پیروزی به دست بیاورد و هم توانست علم روز را به دست بیاورد و سوار بر آن علوم هم شد؛ آن هم در زمانه ای که در میان حوزویان به اندازه انگشتان دست هم شاید پیدا نمی شدند کسانی که اینچنین بوده باشند و پی علوم روز بروند. شهید بهشتی ساخته شده علوم مختلف است.
بخشی از ویژگی های شهید بهشتی
این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: خوب است به برخی از ویژگی های این شهید بزرگوار اشاره شود:
1. تقوا
2. تواضع
3. اخلاق اسلامی
4. صبور
5. عالم
6. اهل هجرت
7. مجاهد
8. مردم دار
9. سیاستمدار
10. حق پذیر
11. خدمت و توجه ویژه به نسل جوان
وی افزود: از میان همه این خصوصیات که برای شهید بهشتی بیان شد و بیشتر از این هم می شود بیان کرد، تنها به چند ویژگی ایشان توجه بیشتر می کنم.
1. عالم بودن
استاد سید حسن یونسی کنتی خاطرنشان کرد: شهید بهشتی عالم بود؛ ایشان هم علوم دینی را مسلط بوده است، و هم علوم روز را دارا بوده است؛ با چند زبان زنده دنیا سخنرانی می کرد و کلاس درس برگزار می کرد؛ مکتوبات به چند زبان داشت.
وی اضافه نمود: در مصاحبه ای از مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای خوانده بودم که می گفتند: شهید بهشتی در سال های خیلی دور کلاس درس انگلیسی تشکیل داد که در آن کلاس، برخی از علمای معظم مانند مرحوم علامه مصباح یزدی ،هاشمی رفسنجانی و خودِ آیت الله خامنه ای در آن کلاس شرکت داشتند؛ و شهید بهشتی بر شرکت داشتن علما در این کلاس ها تأکید داشتند.
این استاد حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: شهید بهشتی علوم حوزوی را به طور کل و کامل خواند؛ ایشان در محضر مراجع بزرگواری همچون آیت الله محقق داماد، آیت الله العظمی بروجردی و آیت الله العظمی امام خمینی رضوان الله زانوی ادب زد؛ ایشان فلسفه را در محضر آن فیلسوف قرن، علامه طباطبایی اعلی الله مقامه الشریف آموخت.
وی افزود: حدیثی نبوی صلی الله علیه و آله و سلم است که می فرماید: «ليس العلم بكثرة التعلم إنما هو نور يقذفه الله في قلب من يريد الله أن يهديه» (الوافي؛ ج 1؛ ص10)؛
استاد یونسی خاطرنشان کرد: علم نورانی به علمی گفته می شود که از قرآن کریم و از علوم اهل بیت علیهم السلام گرفته بشود؛ همان گونه که خدای تعالی نور است؛ آیه 35 از سوره مبارکه نور می فرماید: «اللَّهُ نُورُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ مَثَلُ نُورِهِ كَمِشْكاةٍ فِيها مِصْباحٌ الْمِصْباحُ فِي زُجاجَةٍ الزُّجاجَةُ كَأَنَّها كَوْكَبٌ دُرِّيٌّ يُوقَدُ مِنْ شَجَرَةٍ مُبارَكَةٍ زَيْتُونَةٍ لا شَرْقِيَّةٍ وَ لا غَرْبِيَّةٍ يَكادُ زَيْتُها يُضِيءُ وَ لَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نارٌ نُورٌ عَلى نُورٍ يَهْدِي اللَّهُ لِنُورِهِ مَنْ يَشاءُ وَ يَضْرِبُ اللَّهُ الْأَمْثالَ لِلنَّاسِ وَ اللَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيم» (نور: 35)
وی اضافه نمود: علم نوری است که خدا در قلب هر کس که بخواهد، قرار می دهد و می تاباند. شهید بهشتی رحمت الله علیه این نور را از مکتب اهل بیت علیهم السلام گرفت و آن را به همه دوستان و یاران خودش انتقال داد.
این استاد حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: وقتی درس فلسفه را خواند، دید تشنگی او سیراب نشده است؛ می خواست فلسفه غرب را پی بگیرد؛ علامه طباطبایی رضوان الله تعالی علیه را در راه او قرار دادند؛ یک بار که در کلاس درس علامه حضور یافت، کلاسی که افرادی چون آیت الله خامنه ای و شهید مطهری هم حضور داشتند، در آن کلاس، آرام گرفت و فهمید که می تواند در آن کلاس و در محضر آن استاد عظیم الشأن تشنگی اش سیراب گردد. از مستشکلین درس علامه در فلسفه، ایشان بود.
وی افزود: آیت الله بهشتی رحمت الله علیه عالم بود و این مظلومیت شهید بهشتی است که کسی در رابطه با علم آیت الله بهشتی صحبت به تفصیل نمی گوید؛ علم شهید بهشتی رحمت الله علیه بود که او را بزرگ کرد. اگر عالم نبود که به این مقام بالا و والا دست پیدا نمی کرد. شهید بهشتی را آن علوم اهل بیت به جایگاه بلند رساند.
2. سیاستمدار
استاد سید حسن یونسی کنتی خاطرنشان کرد: شهید بهشتی رضوان الله تعالی علیه یک سیاستمدار بود. به این نکته بایدد بسیار توجه کرد که بین سیاستمدار و دین دار باید حدی باشد؛ در این برهه از زمان که بیانیه گام دوم انقلاب توسط مقام معظم رهبری دامت برکاته صادر شد، باید توجه کرد که سیاست خوب است؛ ما مخالف سیاسی نیستیم؛ ما مقلد امام رضوان الله تعالی علیه هستیم؛ کسی که به پشتیبانی آیت الله العظمی بروجردی شاید اولین گروهی بودند که حکومت و جمهوری اسلامی را در جامعه جا بیاندازند.
این استاد حوزه علمیه قم در ادامه تصریح کرد: امام، اول خودش را ساخت؛ متدین شد؛ متخلق به اخلاق حسنه گردید؛ عمل به احکام اسلامی کرد، تمام دستورات اسلامی را ابتدا برای خود عمل کرد و بعد از آن سیاستمدار شد.
وی افزود: الآن با عرض تأسف جایگاه عوض شد؛ امروز برخی از روحانیت را می بینیم که در آنها از تقوا و تعهد، خبری نیست و تنها سیاسی هستند و این امر، به تمام معنا برای مکتب تشیع ضرر دارد.
استاد یونسی تأکید کرد: من خواهشم این است که همه به این عرض بنده توجه کنید؛ من از بزرگترهای حوزه عذر می خواهم؛ از بزرگ و کوچک به این عرض من که همان فرموده قرآن کریم است، همه توجه کنید؛ مگر قرآن کریم نفرموده است که «یا ایها الذین آمنوا التقوا الله و قولوا قولا سدیدا»؟! سیاستمداران امروز جمهوری اسلامی کجای کارند؟ چرا روایات اهل بیت و منش امام را در دستور کار قرار نمی دهند؟ این آقایان بیشتر از اینکه دیانت داشته باشند، سیاست دارند؛ و باید گفت که اینها با غربی ها چه فرقی دارند؟!
وی اضافه نمود: اگر ما می خواستیم حکومت سیاسی داشته باشیم که قبلا هم وجود داشت؛ چرا حرف مقام معظم رهبری و فقیه زمان را گوش نمی دهید؟ سیاست را زیربنا قرار ندهید؛ زیر بنا دین و دیانت است؛ ما دین را باید قوی کنیم؛ قدرتمند بشویم و بعد از آنکه قدرت دینی پیدا کردیم، سیاستمدار بشویم؛ چون سیاست باید مهار بخورد. سیاست باید در کنار دین رشد پیدا بکند؛ اگر این نباشد، سیاست ویرانگر است؛ تهمت ها، افتراها، دروغ ها نسبت به یکدیگر و آبروی یکدیگر را بردن از دین نیست!ً مگر دین نفرموده است که حرمت آبروی مؤمن از حرمت کعبه بالاتر است؟ به واسطه سیاست که نباید دیانت خود را از بین ببریم.
این استاد حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: نسبت به شهید بهشتی تهمت ها و دروغ های فراوانی نسبت دادند. به ایشان گفتند که در تلویزیون جواب این تهمت ها و دروغ ها را بده؛ شهید بهشتی کلامی گفت که لازم است برای همه مسئولین نظام درس باشد. او فرمود: چرا بروم در تلویزیون و رادیو خاطر مردم را تلخ کنم. چه بگویم. من درد دلم را با خدای خود می گویم؛ خود خداوند همه کارها را درست می کند.
وی افزود: خدا را شاهد بگیریم؛ خدا را گواه بگیریم؛ سیاستمداری در زندگی خوب است؛ اما سیاست باید در کنار دین باشد. چرا امام «کالجبل الراسخ» شد؛ چرا مقام معظم رهبری در برابر تمام استکبار و تمام کسانی که قدرت دنیا هستند، ایستاد و همه آنها را به زانو در آورد؟ چون این بزرگان پیرو امیرالمؤمنین سلام الله علیه هستند؛
استاد یونسی خاطرنشان کرد: امام در همه زمان ها حالش تغیییر نمی کرد؛ می گفت اگر پیروزی حاصل شد، که شیرین است؛ اگر هم پیروزی حاصل نگردید که ما به تکلیفمان عمل کردیم.
وی اضافه نمود: من از همه عزیزان و مخصوصا آقایان طلاب و بزرگان روحانیت خواهش می کنم؛ که در مسائل سیاسی یا وارد نشوید، یا اگر وارد می شوید، با سند و مدرک صحبت کنید. گفته های هر کسی را ملاک کار خود قرار ندهید و هر چیز را برای دیگران مطرح نکنید و در مرحله دیگر آنکه در پیروی از مقام معظم رهبری و مراجع عظام حرکت کنید. ما سربازیم و باید به فرمان فرماندهان خود باشیم.
3. مظلومیت شهید بهشتی
این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: شهید بهشتی واقعا مظلوم بود؛ هم مظلوم در میان یاران خودش بود و در جامعه مظلوم بود.
وی افزود: دشمنان ما از ما بهتر و بیشتر شهید بهشتی را شناخته بودند. سخنی از شهید بهشتی است که فرمود: «ما زیر بار سختی ها و مشکلات و دشواری ها قد خم نمی کنیم؛ ما راست قامتان جاودان تاریخ خواهیم بود. تنها موقعی سر پا می ایستیم که یا کشته شویم یا زخم بخوریم و بر خاک بیفتیم. در غیر این صورت هیچ قدرتی نمی تواند پشت ما را خم کند.» این حرف، نشان دهنده واقعی و حقیقت درونی شهید بهشتی است؛ ببینید که به کجا رسیده بود.
کلام امام رضوان الله علیه درباره شهید بهشتی
استاد یونسی خاطرنشان کرد: مظلومیت شهید بهشتی این بود که حتی در درون، هم افرادی نتوانستند او را تحمل کنند؛ افرادی که حتی در درون نظام مسئولیت داشتند، شهید بهشتی را خار چشمشان می دانستند.
وی اضافه نمود: آن رییس جمهور مفلوک اول انقلاب که خودش را با آن وضع زننده اش از کشور خارج کرد، یعنی بنی صدر معزول، زمانی به خدمت امام رضوان الله علیه رسید و درباره انقلاب و مشکلات انقلاب صحبت کرد و شهید بهشتی را انحصارطلب خواند و از او شکایت کرد و از امام خواست که جلوی او را بگیرد و گفت که شهید بهشتی نمی گذارد ما کار را پیش ببریم.
امام ناراحت شد و با ناراحتی تمام سه بار فرمود: «والله والله والله آقای بهشتی تا این ساعت یک کلمه پشت سر شما در حضور من صحبت نکردند.»
این استاد حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: امام خمینی رضوان الله تعالی علیه درباره شهید بهشتی فرمود: «بهشتی مظلوم زیست و مظلوم مرد و خار چشم دشمنان بود.» امام راست فرمود و به حقیقت هم چنین بود، با وجود شهید بهشتی، منافقین و مخالفین نظام اسلامی و مرجعیت، خواب نداشتند.
کلام مقام معظم رهبری درباره شهید بهشتی
استاد سید حسن یونسی خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری دامت برکاته درباره شهید بهشتی فرمود: «بهشتی مظلوم زیست و مظلوم مرد، به خاطر اینکه در دوران زندگی اش کسی به عمق و والایی شخصیت این مرد پی نبرد و او یک شخصیت برجسته ای در همه ابعاد بود.» این سخن دو رهبر بزرگوار انقلاب پیرامون مظلومیت شهید بهشتی است.
وی افزود: من یادم نمی رود زمانی که آیت الله بهشتی شهید شد، از برکات شهادتش این بود که بساط منافقین در همه شهرها کنده شد؛ خون مردم به جوش آمد. خودم دیدم در شهری که زندگی می کردم، عده قلیلی از منافقین در شهر ما بودند؛ وقتی مردم از شهادت آیت الله بهشتی آگاه شدند، بنیاد منافقین را در شهر، از ریشه کندند. شهید بهشتی وجودش برای دشمنان دین، مشکل ساز است.
/270/260/20/