به مناسبت میلاد سراسر نور و سرور رسول مکرم اسلام، حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله و سلم و فرا رسیدن «هفته وحدت»، استاد عباس بادله طارسی، از اساتید حوزه علمیه قم در گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید به بیان نکاتی پیرامون اهمیت وحدت مسلمین پرداخت.
این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در ابتدای گفتگو خاطرنشان کرد: ولادت رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم و فرا رسیدن هفته وحدت را به همه مسلمان جهان تبریک و تهنیت می گویم؛ به امید آن روزی که وحدت، به معنای واقعی آن در بین جامعه مسلمان ایجاد بشود. مسلمان ها دشمنان مشترکی دارند؛ دشمنان می خواهند تفرقه بیاندازند و ازاین آب گل آلود ماهی بگیرند. امیدواریم که این هفته برای همه مسلمان ها مبارک باشد.
وی افزود: وقتی به قرآن کریم مراجعه می کنیم، می خوانیم: «لقد کان فی رسول الله اسوة حسنة» پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم اسوه و رحمة للعالمین است؛ حضرت تنها برای شخص و گروه خاصی نیامده است؛ بلکه برای همه انسان ها مبعوث شده است؛ همچنان که قرآن کریم نیز برای همه هدایتگر است.
استاد بادله طارسی تصریح کرد: مهم آن است که «متقیان» پذیرا هستند و به همین خاطر کلام حق، بر آنها اثر می گذارد؛ اما غیر متقیان که نمی پذیرند، بر آنها اثر ندارد؛ هر کسی پذیرا باشد، بر او مؤثر است
وی اضافه نمود: نسبت به کسی که تنها خودش را قبول دارد؛ اما حرف های پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم و قرآن را قبول ندارد، همان گونه رفتار باید کرد که رسول گرامی اسلام رفتار می کردند. چرا که الگو، پیامبر خدا است.
این استاد حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: ببینید که پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلم چگونه حتی با دشمنان رفتار می کرد؛ وقتی یک مسیحی یا یهودی را تشییع جنازه می کنند، پیامبر خدا برای این جنازه بلند می شود و احترام می گذارد؛ به همه افراد احترام می گذارد؛ مگر کسانی که دشمنی صریح داشته باشند و اهل محاربه باشند؛ همان گونه که پیامبر با همه مسلمان ها رفتار می کرد.
وی افزود: اخلاق کریمه همان است که مردم را به پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم جذب می کند؛ همان رفتار را اهل بیت علیهم السلام داشته اند. یک مسیحی با امیرالمؤمنین علیه السلام همراه بود؛ مسیر به جایی رسید که باید از هم جدا می شدند؛ اما امیرالمؤمنین علیه السلام مسافت بیشتری از راه را با آن فرد مسیحی همراهی و مشایعت کرد. وقتی این جریان را آن طرف می بیند، با تعجب علت را می پرسد و حضرت پاسخ می دهند که این عمل را دین ما می گوید؛ این فرد برمی گردد و مسلمان می شود.
استاد بادله طارسی تأکید کرد: در برخورد با دیگران باید اخلاق اسلامی را پی بگیریم؛ اگر بتوانیم اخلاق اسلامی واقعی را پیاده کنیم، دیگران، حتی مخالفان، مجذوب دین اسلام می گردند. اهل تهمت و افترا و ناسزا به مردم نباشیم.
وی تأکید کرد: متأسفانه در شبکه های مجازی اخلاق نامناسب، به فراوانی دیده می شود؛ با این راه اهانت و تهمت نمی شود راه پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلم را ادامه داد.
این استاد حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: آنگونه عمل کنیم که امام حسن مجتبی علیه السلام انجام می دهد؛ وقتی دشمن روبروی ایشان علنا ناسزا می گوید، امام حسن مجتبی علیه السلام کریمانه با او برخورد می کند و با اخلاقش او را جذب می کند.
وی افزود: این بزرگان هستند که باید الگو و اسوه ما در رفتار و گفتارمان باشند و ما باید این طریق را بپیماییم؛ بله! ممکن است وظیفه ما در جایی جنگ و قتال هم باشد، اما در این مسیر، به قول شهید بهشتی باید جاذبه ما بیشتر از دافعه ما باشد.
استاد عباس بادله طارسی خاطرنشان کرد: رفتار اخلاق مدارانه با علم کلام منافات ندارد؛ اصولا اخلاق جدای از عقل نیست؛ اعقل عقلای ما معصومین علیهم السلام هستند؛ بزرگان ما عقلای ما هستند که بهترین اخلاق را هم از آنها می بینیم.
وی اضافه نمود: وقتی در تاریخ به زندگینامه سلمان فارسی، ابوذر و مالک اشتر نگاه می کنیم، می بینیم که اخلاق را در حد بالایی رعایت می کردند و در مقابل ناسزاها به نیکی رفتار می نمایند. اخلاق جدای از عقل نیست؛ عقل عین اخلاق است و از هم جدایی ندارند.
این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم با تأکید بر لزوم توجه به وحدت مسلمان ها در مقابل دشمنان، و دلالت آیات و روایات، بر این مهم، در مورد امکان سنجی وحدت در جوامع کنونی مسلمان ها خاطرنشان کرد: ایجاد وحدت بین مسلمان ها امتناع ندارد؛ امکان دارد؛ هرچند هنوز تحقق پیدا نکرده و در بستر راه است.
وی افزود: انقلاب اسلامی این مسیر را ادامه می دهد؛ حرکت ادامه پیدا می کند؛ این حرکت ما حتی در جوامع غیر اسلامی هم اثرگزار بوده است؛ ما شاهد آن هستیم که کشورهای غیر مسلمان هم به فلسطین و مصائب در آن واکنش نشان می دهند. در این مسیر باید کار و تلاش بشود؛ علما و بزرگان ما باید کار کنند؛ باید برای این مقصود، سرمایه گذاری بشود تا به هدف اصلی برسیم.
استاد عباس بادله طارسی در ادامه بیان کرد: در امر وحدت اسلامی باید بدانیم که ما اصولی داریم و از آن اصول نمی توانیم تخطی کنیم؛ ما کلام رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم را داریم که در مقابل وعده مشرکان به ثروت و قدرت، می فرماید: اگر در دست راست من خورشید و در دست چپم ماه را قرار بدهند، من دست از اصول خودم نخواهم کشید.
وی اضافه نمود: ما اصولی اینچنینی داریم که آرمان و اصول حقیقی ما است. البته در فرعیات باید دید؛ ما در بیشتر موارد، اشتراکات داریم؛ باید در آن مواردی که اختلاف است، به وحدت نزدیک شویم و به اشتراک برسیم. صحبت از امتیاز دادن نیست؛ ما آنگونه رفتار می کنیم که ائمه معصومین علیهم السلام به ما دستور داده اند؛ ما نمی توانیم اهل تساهل و تسامح باشیم.
این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: طلبه هایی که وارد حوزه می شوند، باید همان ایده ای که به خاطر آن وارد حوزه شدند را حفظ کنند و حوزه علمیه نیز باید به آنها در این مسیر کمک برساند. عموما ایده اولی آنها این است که می خواهند خدمتگزار و سرباز اسلام باشند؛ اگر این ایده را حفظ کنند، به موفقیت دست می یابند.
وی افزود: حوزه های علمیه در سطح بالا و در سطح پایین، اساتید حوزه علمیه باید با طلبه ها ارتباط بگیرند؛ همان کاری که قدمای ما انجام می دادند؛ ارتباط با طلاب داشتند و با طلبه ها رفیق بشوند. برای طلبه ها به صورت نظری و رفتاری، اخلاق اسلامی را نشان بدهند؛ این طلبه های جوان ببینند که اساتید و علما از نظر معنوی و مادی به فکر اینها هستند؛ جوان های خوب ما هم مسیر اخلاق اسلامی را پی می گیرند.
/270/260/21/