به مناسبت چهلمین روز ارتحال عالم و فقیه پارسا و خدوم، آیت الله سیدمجتبی رودباری رحمه الله علیه، استاد حسنعلی خزائلی نجف آبادی از اساتید حوزه علمیه قم، در گفتگو با خبرنگار نشست دوره ای اساتید به بیان ابعاد گوناگون شخصیت این عالم بزرگوار پرداخت.
این استاد درس خارج حوزه علمیه در ابتدای گفتگو خاطرنشان کرد: از حضرت صادق علیه السلام سوال شد ،که مقصود پروردگاردرقران کریم از این آیه شریفه چیست که می فرماید: آیا مردم نمی بینند که ما اطراف زمین را کم می کنیم؟ حضرت صادق سلام الله علیه در جواب فرمودند: مقصود از کم شدن زمین از دست دادن و از بین رفتن علما می باشد.
«عن جعفربن محمد الصادق علیه السلام: أنّه سئل عن قول الله عزوجل: «أولم یروا أنّا ناتی الارض ننقصها من اطرافها» فقال فقد العلما (او) (و هو ذهاب العلما) (من لایحضره الفقیه، ج ۱، ص ۱۸۶، بحارالانوارج ۱؛ ص ۳۳۷)
وی افزود: آیت الله سید مجتبی رودباری، متولد ۱۳۱۲ ش نجف اشرف فرزند آیت الله سید حسین رودباری سال ۱۳۱۹، همراه پدر به ایران باز می گردد و تحصیلات خود را نزد پدر و مرحوم آیت الله سید محمود ضیابری از علمای برجسته رشت ادامه می دهد. درسال ۱۳۲۹ش به حوزه علمیه مقدسه قم وارد می گردد و سطوح عالیه و خارج را نزد آیات سید حسین بروجردی، محمدرضا گلپایگانی، علامه طباطبایی، امام خمینی، شیخ محمدعلی امینیان گیلانی، شیخ علی مشکینی اردبیلی، میرزاهاشم آملی، شیخ عبدالوهاب بتولی، شیخ عباسعلی شاهرودی، محمد تقی ستوده، شهید مفتح و غیره پی گرفت. سپس سال ۱۳۴۳برای تکمیل مدارج علمی به زادگاهش نجف اشرف مشرف گردید و از محضرآیات عظام سید محسن حکیم، امام خمینی و سید ابوالقاسم خویی بهره برد؛ بعدازچهل سال بهره وری علمی و تهذیب نفس سال ۱۳۵۸ به استان گیلان شهرستان رشت بازگشت.
استاد حسنعلی خزائلی نجف آبادی خاطرنشان کرد: قریب ۴۲ سال در رشت تدریس و تبلیغ اشتغال داشت و شاگردان زیادی را تربیت کرد؛ این عالم زاهد و فقیه مردمی از تبارعالمان بزرگ پدرش آیت الله سید حسین رودباری شاگرد آیت الله العظمی سید ابوالحسن اصفهانی و جدش آیت الله سید محمد تقی رودباری هم مباحثه آیت الله شیخ عباس قمی متوفی و مدفون در قم به سال ۱۳۵۹ است.
وی در ادامه بیان کرد: مقرربرخی از دورس آیت الله خویی اعلی الله مقامه الشریف مثل کتاب الخمس می باشد که به طبع رسیده است. آیت الله رودباری قریب نیم قرن تبلیغ و اقامه نماز جماعت و حلّ مشکلات مردم در مسجد صفی فعالیت کردند.
این استاد درس خارج حوزه اضافه نمود: در یکی دو سال در ایّام تبلیغی ماه مبارک رمضان و محرّم، توفیق شرف حضورش را داشتم؛ ایشان برخورداراز اخلاق حسنه و حُسن معاشرت با مردم بود؛ مسجد آن مرحوم در ماه رمضان و سایر اوقات، مملو از نمازگزارن بود و مردم با اشتیاق کامل از هر کوی و برزن، به صف جماعتش می پیوستند.
وی افزود: در بین علمای گیلان به خاطر تواضع و مردم داری و تقوی و رسیدگی به مشکلات مردم و ساده زیستن برخوردار از محبوبیت درجه اول و مورد اعتماد مردم استان گیلان بود، با رحلت او مردم پناهگاه بزرگی را از دست دادند.
استاد حسنعلی خزائلی نجف آبادی خاطرنشان کرد: در ایام ماه محرم شاهد بودم جمعیت زیادی در مجلس عزاداری در منزل اوشرکت می کردند و ایشان مدّت طولانی در دهلیز منزل و مجلس روضه به احترام عزای سید الشهداعلیه السلام وعزاداران می نشست.
وی در ادامه بیان کرد: تواضع و احترام به علما و بزرگان یکی دیگر از خصوصیات ایشان بود؛ وقتی حقیر کتاب را در شرح حال آیت الله استاد میزرا جواتبریزی نوشته بود، به نام اینچنین بود؛ استاد، به ایشان دادم؛ کتاب را گرفتند و بوسیدند و فرمودند: در نجف اشرف آیت لله خویی با وجود اینکه آیت الله سیستانی بودند، امّا آیت الله تبریزی را بالاتر می دانستند.
این استاد حوزه علمیه قم افزود: یکی دیگر از عملکردهای ایشان، تأسیس حوزه علمیه به نام جامع، و تأسیس کتابخانه امیرالمومنین علیه السلام بوده است؛ ایشان به خاطر شاگردی در محضرامام خمینی رضوان الله تعالی علیه با انقلاب همراه بود. شخصیت بزرگی که به مقام علمی ایشان در پیام آیت الله سیستانی اشاره شده است.
وی اضافه نمود: در هر صورت نامبرده خدمات زیادی را به عموم مردم و علما آن سامان انجام داد. سرانجام بر اثرعارضه قلبی به دار باقی شتافت. اینجانب این مصیبت را به ساحت اقدس ولی عصرامام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف، مراجع تقلید عظام، رهبرانقلاب، خانواده، فرزندان مخصوصا حضرت حجت السلام و المسلمین استاد سید صالح رودباری که راه پدر را ادامه می دهند و تمامی شاگردان علاقمندان و عموم مردم استان گیلان و همرزم ایشان آیت الله خائفی رشتی تسلیت گفته و از ایزدمنان برای ایشان علو درجات و حشر با اجداد طاهرینش، و برای بازماندگان صبر مسألت دارم.
/270/260/22/