استاد عسگری مطرح کرد؛

جامعه عصر حضور

استاد علی اصغر عسگری از اساتید حوزه علمیه قم در گفتگو با خبرنگار نشست دوره ای اساتید به موضوع «جامعه عصر حضور» پرداخت.

/270/260/21/

این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در ابتدای گفتگو خاطرنشان کرد: راوی از امام صادق علیه السلام سؤال کرد آیا حضرت صاحب علیه السلام حکومت را با معجزه به دست می گیرد؟ حضرت فرمود: اگر قرار بر این بود، پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم نیز با معجزه حکومت را به دست می گرفت.

 

وی افزود: طبیعی است که شرایط برای ظهور حضرت علیه السلام باید فراهم باشد. یکی از شرایط  آن است که مردم وجود ایشان را بپذیرند. در روایتی از امام صادق علیه السلام می خوانیم قبل از آنکه ظهور شکل بگیرد، دین از قم به کلّ دنیا منتشر می شود. یعنی کل دنیا حقانیت اهل بیت علیهم السلام را می پذیرند و تشنه حکومت حضرت می شوند. از این رو وقتی حضرت ظهور می کند، با مردمی روبرو است که حقانیت او را پذیرفته اند؛ مردمی که آنقدر ظلم از حکومت ها دیده اند که تشنه حضرت هستند. و اینچنین حضرت به طور طبیعی حکومتش را به کل دنیا گسترش می دهد.

 

استاد علی اصغر عسگری در ادامه بیان کرد: انتظار از حکومت آرمانی آن است که در آن، ظلم نباشد و همینطور بین حاکمان و بین مردم فاصله نباشد. این انتظار در حکومت حضرت علیه السلام در عصر ظهور تحقق خواهد یافت. از امیرالمؤمنین علیه السلام در خطبه «البیان» می خوانیم زمانی که حضرت تشریف می آورند، سیصد و سیزده نفر را فرا می خوانند. دقت شود که این تعداد به عنوان سردمداران یاران مخصوص حضرت هستند.

 

وی اضافه نمود: در ابتدای امر، حضرت علیه السلام اشاره می فرمایند که تعهداتی شما بر گردن من دارید و تعهداتی هم من به گردن شما دارم؛ تعهداتی که من بر گردن شما دارم، آن است که از دستورات من سرپیچی نکنید. طبیعی است که دستورات امام زمان علیه السلام دستورات الهی است؛ دستورات الهی بر طبق طبیعت انسان ها نگاشته شده است. آیت الله مصباح یزدی بیان می کند اینکه می گوییم «دستورات الهی کهنه نمی شود» چون طبق فطرت انسان ها است. طبق فطرت انسان است که انسان از دزدی و ظلم و بی عدالتی متنفر است؛ و نهی الهی هم بر آن واقع شده است.

 

این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: حضرت امیر علیه السلام تعهداتی را که امام زمان علیه السلام از یارانش می خواهند را اینچنین می فرماید «هرگز دست به دزدی نزنید؛ هرگز فعل حرام انجام ندهید؛ هرگز به فحشا و فساد آلوده نشوید؛ به زر اندوزی و جمع کردن طلا و نقره مشغول نشوید...» مردم دوست دارند که حاکمشان این خصلت ها را داشته باشد. دوست دارند که حاکمشان دزد نباشد و دست به فعل گناه نزند؛ چه اینکه دوست دارند حاکمشان به فحشا و فساد آلوده نشود. حضرت تعهد می خواهند که هرگز از مؤمنین بدگویی نکنید؛ در زندگی ساده زیست باشید. یاران حضرت علیه السلام این تعهدات را می پذیرند. حضرت تعهد می خواهندد که نسبت به دشمن هم مهربان باشید. اگر در جنگ بودید و دشمنان فرار کردند، آنها را دنبال نکنید. حتی نسبت به منافقین و کفار، حق ندارید ستم کنید.از یک جامعه آرمانی مگر چه می خواهیم. همین که بی احترامی و ظلم و ستم نباشد و اگر حرفی می خواهیم بزنیم، ولو طرف ما کافر باشد، حق او را ضایع نکنیم. زمانی که حضرت ظهور کنند، به کسی ظلم نمی شود. جوّ غالب این است که مطیع خداوند هستند و خداپرست هستند؛ در عین حال، ممکن است قلیلی هم باشند که نافرمانی خدا می کنند؛ اما در اقلیت هستند. با این حال حضرت تعهد می گیرند که به آنها هم ظلم نشود و با آنها به عدالت رفتار بشود. جامعه آرمانی اینچنین است که حاکمان، ظلم نکنند و در پی جمع آوری طلا و نقره نباشند.

 

این استاد حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: وقتی امام عصر علیه السلام از آنها تعهد می گیرد، چند مورد را به یارانش تعهد می دهد. «من خودم را بر شما ترجیح نمی دهم؛ اگر لباس می پوشم، مانند شما لباس می پوشم و اگر مرکب سوار می شوم، مانند شما مرکب سوار می شوم؛ اینگونه نیست که طلا و نقره برای من باشد و شما را محروم بخواهم. تعهد می دهم زمین را که پر از ظلم و ستم شده است را پر از عدل و داد کنم.

 

وی افزود: پر شدن زمین از ظلم و ستم به این معنا است که ظلم بر مردم بسیار اتفاق می افتد؛ ممکن است با روایت اول از امام صادق علیه السلام درباره انتشار علوم اهل بیت علیهم السلام از قم به کل دنیا تناقض احساس بشود. اما قابل جمع است؛ چرا که حقانیت را می پذیرند؛ می دانند که اهل بیت علیهم السلام و دین اسلام، حق است؛ اما عملشان فرسنگ ها با آن فاصله دارد؛ دین می فرماید دزدی نکنید و امر به معروف و نهی از منکر کنید؛ اما در مقام عمل، با آنها بسیار فاصله است. امام زمان علیه السلام که بیاید، فاصله را کم می کند؛ چون مردم حقانیت او را پذیرفته اند و به سوی او می آیند. رفتارشان مطابق با اعتقاداتشان می شود. دزدی نمی کنند؛ چون می بینند حاکم دزد نیست و لباسش مانند لباس مردم عادی است؛ به طور طبیعی مردم با محبت های امام زمان علیه السلام و این سیستم حکومتی خوب می شوند.

 

استاد علی اصغر عسگری خاطرنشان کرد: ان شاء الله خدا به ما توفیق بدهد که آن روز را ببینیم. مقدمه ساز آمدن آن روز، ایران است؛ چرا که از قم به کل دنیا دین اسلام منتشر می شود. چه کافران خوششان بیاید و چه خوششان نیاید، این اتفاق می افتد. چرا که می بینیم هر سال، میلیون ها نفر در اربعین کربلا شرکت می کنند؛ این واقعه در بیست سال پیش اینچنین نبود؛ پس این امر هم ممکن است روایت امام صادق علیه السلام در انتشار دین توسط مردم قم به صورت کامل، تحقق بیابد

 

 

چ, 12/10/1401 - 19:34