استاد اکبرنژاد مطرح کرد؛

درس هایی از حکمت های نهج البلاغه

استاد توکل اکبرنژاد از اساتید حوزه علمیه قم در گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید به موضوع «شرح حکمت های نهج البلاعه» پرداخت.

/270/260/22/

این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در ابتدای گفتگو خاطرنشان کرد: امیر مؤمنان علیه السلام می فرماید: «وَ قَالَ ع: لَوْ ضَرَبْتُ خَيْشُومَ‏ الْمُؤْمِنِ بِسَيْفِي هَذَا عَلَى أَنْ يُبْغِضَنِي مَا أَبْغَضَنِي وَ لَوْ صَبَبْتُ الدُّنْيَا بِجَمَّاتِهَا عَلَى الْمُنَافِقِ عَلَى أَنْ يُحِبَّنِي مَا أَحَبَّنِي وَ ذَلِكَ أَنَّهُ قُضِيَ فَانْقَضَى عَلَى لِسَانِ النَّبِيِّ الْأُمِّيِّ ص أَنَّهُ قَالَ يَا عَلِيُّ لَا يُبْغِضُكَ مُؤْمِنٌ وَ لَا يُحِبُّكَ مُنَافِقٌ‏» (نهج البلاغة (للصبحي صالح)؛ ص 477)

 

وی افزود: حضرت می فرماید حتی اگر با شمشیر خود بر بینی مؤمن ضربه بزنم، تا بغض من را به دل راه بدهد، او هرگز از من خشمگین نخواهد شد؛ چون می داند من ولی الله هستم و حجت الله هستم و دارای علم لدنی هستم و غرضی غیر از الله در وجود من نیست و می داند که کارهای من بر اساس حکمت و مصلحت است و کارهای من هم دنیا ساز و هم آخرت ساز است؛ و حسرت اگر آن بیست و پنج سال نبود، همه مذهبی واحد داشتند و مشکلات امروز هم وجود نداشت.

 

استاد اکبرنژاد در ادامه بیان کرد: حضرت می فرماید: اگر تمام دنیا با تمام نعمت هایش را به پای منافق می ریختم، که من را دوست داشته باشد، دوست نخواهد داشت. چون درونشان آلوده است و انسانی که آلوده شده است، امکان پذیر نیست انسانی پاک را دوست داشته باشد و با او هماهنگی کند.

 

وی خاطرنشان کرد: حضرت در ادامه می فرماید: «وَ ذَلِكَ أَنَّهُ قُضِيَ فَانْقَضَى عَلَى لِسَانِ النَّبِيِّ الْأُمِّيِّ ص أَنَّهُ قَالَ يَا عَلِيُّ لَا يُبْغِضُكَ مُؤْمِنٌ وَ لَا يُحِبُّكَ مُنَافِق» و آن حکم شده و جاری شده است بر لسان مبارک پیامبری که حتی مکتب نرفته بود و اعجوبه ای الهی بود؛ آن حضرت فرمایش کرده است «یا علی امکان ندارد مؤمن تو را دشمن داشته باشد؛ چون مؤمن می داند اگر در جنگ ها پیامبر پیروز شده، به برکت مولا علیه السلام بوده است. در جنگ سلاسل آن دو نفر رفتند و کاری از پیش نبردند؛ مولا بود که رفت و پیروز برگشت. امکان ندارد که منافق علی را دوست بدارد؛ چون آلوده است.

 

استاد توکل اکبرنژاد خاطرنشان کرد: در حکمتی دیگر از نهج البلاغه می خوانیم: «وَ قَالَ ع‏ سَيِّئَةٌ تَسُوءُكَ خَيْرٌ عِنْدَ اللَّهِ مِنْ حَسَنَةٍ تُعْجِبُك» (نهج البلاغة (للصبحي صالح) ؛ ص477) اگر هم کار بزرگی انجام شده است، مالِ خدا است. گناهی که تو را به تأسف وا دارد، در نزد خدا از حسنه ای که موجب عجب تو بشود، بهتر است. بر اساس کلام معصومین علیهم السلام یک قطره اشک، دریای خشم الهی را فرو می نشاند؛ اما اگر به خودمان بالیدیم، آن عمل نتیجه نخواهد داد. هر قدر موفقیت بیشتر شد، تواضع باید بیشتر بشود.

 

وی افزود: امام خمینی رضوان الله علیه گفتند که به ثمر رساندن انقلاب سخت بوده است؛ اما سخت تر، نگهداری آن انقلاب سنگین تر است. اگر سرش را بالا بگیرد و خودش را از دیگران بالاتر بداند، آن عمل نتیجه  نخواهد داد

 

ج, 01/25/1402 - 00:20