استاد حسینی آملی مطرح کرد؛

حوزه های علمیه ظرفیت ها و مشاکل

به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید، اجلاسیه بیست و چهارم این نشست، با موضوع حوزه های علمیه؛ ظرفیت ها و مشاکل، برگزار گردید.

در این جلسه استاد محترم، جناب استاد سید مفید الدین حسینی آملی از اساتید درس خارج حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: لازم است گزارشی بیان شود در رابطه با سیر جلسات با مرکز مدیریت، در مورد طرحی که از ابتدای سال تحصیلی انجام شد و باعث گرفتاری های زیادی برای اساتید و طلاب گردید؛

 

وی افزود: اشکالات این طرح را همه آقایان مستحضر هستند و من درصدد بیان اشکالات آن نیستم؛ در مباحثاتی که داشتیم، آقایان گفته اند شورای عالی حوزه و مرکز مدیریت، نگرانی هایی در مورد حوزه دارند که باعث شد اقدام به طراحی این طرح کنند؛ این نگرانی ها را به 14 بند تقسیم کرده ام؛ اگر چه خود مرکز مدیریت هم مقرّ بودند طرحی که تصویب شد، به هیچ وجه برطرف کننده نگرانی های آقایان نبوده است؛ با این حال این نگرانی ها و اشکالات اجمالی این طرح را بیان می کنم؛ ان شاء الله اشکالات این طرح و نگرانی ها را در سایت نشست منتشر می کنیم؛ و اگر دوستان و اساتید، نقد و اضافه ای دارند، در همان سایت بیان کنند تا مجددا به شورای عالی انتقال دهیم.

 

استاد حسینی آملی بیان کرد: اولین اشکال آن است که عده ای از طلبه ها نمی خواهند مجتهد بشوند؛ بلکه می خواهند بعد از مدتی در جایی مشغول به کار بشوند در این صورت چرا باید کتاب های عمیق اجتهادی را بگذرانند. در جواب باید گفت به فرض اگر تعدادی از طلبه ها اینچنین باشند، نیاز نیست همه طلبه ها را قربانی این اندیشه کنیم این در حالی است که مراکزی مانند «سفیران هدایت» آن مقدار از نیازهای تبلیغ را تأمین می کنند. ما حق نداریم به عنوان آنکه برخی از طلبه ها نمی خواهند مجتهد بشوند، کتاب های عمیق حوزوی را تقطیع و مثله کنیم؛ شما برای این امور باید برنامه ریزی کنید؛ نه اینکه همه حوزه متأثر از چنین اندیشه هایی بشود.

 

وی اضافه نمود: اشکال دیگر آن بود که کتاب مکاسب، 14 قسمت است و طلبه باید این قسمت ها را در طی 4 سال بگذرانند و با مباحثه و دقت، آنها را آموزش ببیند و امتحان دهند؛ گاه برای این امر، مجبور می شود که 6 درس در روز داشته باشد. به دوستان عرض کردم که هیچ ضرورتی ندارد که سنوات سطوح عالی را تنها در 4 سال قرار دهید؛ سنوات را افزایش بدهید تا طلبه ها آن دروس را به خوبی بگذرانند. طبیعی است طلبه ای که سطوح عالی را عمیق بخواند، در درس خارج فهم و سرعت بیشتری خواهد داشت.

 

این استاد درس خارج حوزه خاطرنشان کرد: اشکال سوم مربوط به مسائل مستحدثه بوده است؛ مسائلی که در نظام مقدس جمهوری اسلامی نسبت به آنها نیاز و دغدغه هایی وجود دارد و نیاز است ذهن طلبه ها با این مسائل مواجه بشود. در جواب باید گفت اگر قرار باشد طلبه ها تنها با مسائل مستحدثه آشنا بشوند، خوب است؛ اما چه لزومی دارد تا عمیقا با آن مسائل مواجه بشوند. طیبعی است که اگر طلبه ها سطوح عالی را خوب و عمیق بخوانند می توانند در این زمینه ها هم فعالیت پژوهشی داشته باشند.

 

استاد حسینی آملی خاطرنشان کرد: مشکلاتی که در حوزه است، مواردی نیست که این عزیزان به آن فکر کرده اند؛ ما مشکل معیشت طلبه ها را داریم؛ طلبه، در ابتدائیات زندگی خود مشکل دارد؛ اینچنین طلبه ای نمی تواند حتی خانه ای در زیرزمین یک منزل را اجاره کند. این مشکلی است که باید حل بشود.

 

وی افزود: مشکل دیگر در مورد میزان زمان های فراغت و تعطیلات حوزه است؛ تعطیلی درس به معنی تعطیلی حوزه نیست. طلبه هایی که درسشان تعطیل است یا کارهای پژوهشی یا کارهای تبلیغی و کارهایی از این قبیل انجام می دهند و می توانند از تعطیلات استفاده کنند و علم و دانش خود را تقویت کنند.

 

این استاد حوزه علمیه قم اضافه نمود: ضعف علمی طلبه ها در دروس پایه است؛ طلبه ای که بعد از پایه ششم، وارد دروس سطوح می شود، گویی شکّه می شود و توان ندارد تا درس های سطوح عالی را به خوبی بفهمد؛ مدارس ما در پایه های علمی ضعیف شده اند؛ دروسی مانند ادبیات، متروک شده است.

 

وی افزود: یکی دیگر از مشکلات آن است که آقایان با برنامه ریزی سعی کردند دروس سطوح عالی را مضمحل کنند. مدارس سطح عالی را تشکیل دادند و مجوز این موسسات را به سرعت می دهند؛ این موسسات با انگیزه های مختلف، طلبه ها را جذب می کنند و درس حوزه های آزاد خالی می شود. گاه طلبه ای ضعیف به 60 یا 70 تن از طلبه ها درس می دهد؛ اما در درس های مجتهدی مسلم و توانمند تعداد معدودی از طلبه ها شرکت می کنند و درس های آزاد خلوت می شود. مرکز مدیریت برای طلبه های شهرستانی که به قم می آیند این چنین برنامه ریزی کرده است که باید در مدارس درس بخوانند و اجازه حضور در درس آزاد به آنها نمی دهند؛ چرا که می گویند ما حجره نداریم؛ باید گفت مگر مدارس در اختیار شما نیست؟ شما هستید که مدارس را اداره می کنید؛ بخشی از حجره ها را به درس های آزاد اختصاص بدهید. این طرح هم که در حوزه اجرا شد، به درس های آزاد به شدت آسیب رساند.

 

استاد حسینی آملی خاطرنشان کرد: حوزه علمیه ثمره مجاهدت علمای بزرگ است و ارثی است که از سلف صالح به ما رسیده است؛ ان شاء الله که بتوانیم از آن محافظت کنیم.

 

چ, 03/03/1402 - 22:15