استاد فرهاد فتحی از اساتید حوزه علمیه قم در گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید به موضوع «علت ترس از خدا» پرداخت.
/270/260/22/
این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در ابتدای گفتگو خاطرنشان کرد: «خشیت» در کلام عرب به معنای ترسیدن است. و یکی از واجباتی که خداوند متعال در قرآن به آن دستور داده، ترسیدن از اوست؛ زیرا در مواردی از آیات این کتاب مقدس به آن اشاره شده است.
وی افزود: به عنوان نمونه در آیه 150 از سوره مبارکه بقره می خوانیم: «وَ مِنْ حَيْثُ خَرَجْتَ فَوَلِّ وَجْهَكَ شَطْرَ الْمَسْجِدِ الْحَرامِ وَ حَيْثُ ما كُنْتُمْ فَوَلُّوا وُجُوهَكُمْ شَطْرَهُ لِئَلاَّ يَكُونَ لِلنَّاسِ عَلَيْكُمْ حُجَّةٌ إِلاَّ الَّذينَ ظَلَمُوا مِنْهُمْ فَلا تَخْشَوْهُمْ وَ اخْشَوْني وَ لِأُتِمَّ نِعْمَتي عَلَيْكُمْ وَ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ» [آری] و از هرجا بیرون شدی، رویت را [در حال اقامه نماز] به سوی مسجدالحرام بگردان؛ و [شما ای مؤمنان!] هر جا که باشید، رویتان را [در حال اقامه نماز] به سوی آن بگردانید، تا مردم را جز ستمکاران [لجوج، متکبر و یاوه گو] بر ضد شما دلیل و برهانی نباشد. [مشرکان نگویند: اگر آیین ابراهیم را ادعا دارد چرا به قبله او که کعبه است رو نمی کند؟ و اهل کتاب نگویند: پیامبری که تورات و انجیل وعده داده، قبله اش مسجدالحرام است، پس این شخص که به قبله ما نماز می خواند، پیامبر موعود نیست؛] بنابراین از آنان نترسید و از من بترسید، و [تغییر قبله] برای آن است که نعمتم را بر شما کامل کنم تا [به احکام و سنن الهی] هدایت شوید. (بقره: 150)
استاد فتحی در ادامه بیان کرد: در سوره مائده، آیه 3 آمده است: «الْيَوْمَ يَئِسَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ دِينِكُمْ فَلَا تَخْشَوْهُمْ وَاخْشَوْنِ» امروز کافران از این که به دین شما دستبرد زنند و اختلالی رسانند طمع بریدند، پس شما از آنها بیمناک نگشته و از من بترسید.
وی افزود: همچنین در آیه 18 از سوره مبارکه توبه می خوانیم: «إِنَّمَا يَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللَّهِ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَأَقَامَ الصَّلَاةَ وَآتَى الزَّكَاةَ وَلَمْ يَخْشَ إِلَّا اللَّهَ ۖ فَعَسَىٰ أُولَٰئِكَ أَنْ يَكُونُوا مِنَ الْمُهْتَدِينَ» آباد کردن مساجد خدا فقط در صلاحیت کسانی است که به خدا و روز قیامت ایمان آورده و نماز را بر پا داشته و زکات پرداخته و جز از خدا نترسیده اند؛ پس امید است که اینان از راه یافتگان باشند.
این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: در این آیات خداوند متعال ترس از خدا را در ردیف ایمان به خود و روز قیامت و اقامه نماز و پرداخت زکات ذکر کرده است. از این رو باید ترس از خدا دست کم مانند یکی از آن موارد واجب باشد و گرنه ذکر آن در این جا بدون مناسبت می گردد. بنابر این از این آیات و آیات زیاد دیگری که در همین راستا نازل شده اند؛ به خوبی استفاده می شود که خدا ترسی در اسلام واجب است و جالب است که در برخی از آیات به این نکته اشاره شده که نباید از غیر خدا ترسید؛ بلکه باید تنها از خدا ترسید و این آموزه بسیار سازنده است؛ زیرا از یک طرف انسان را وادار می کند که از هیچ کس نترسد و از طرفی دیگر او را ملزم می کند که باید از خدا بترسد و پیداست که اگر انسان از هیچ کسی نترسد، بسیار موفق و شجاع شده و در تمام جبهه ها پیروز می گردد و اگر از خدا بترسد، در هیچ موردی مرتکب فعل حرام نمی گردد و هرگز فعل واجبی را ترک نمی کند و در نتیجه هم در دنیا موفق و پیروز می گردد و هم در آخرت به سعادت می رسد. زیرا به سبب ترس از خدامرتکب کاری نشده است که موجب گرفتاری او در آخرت گردد.