استاد حسین کریمی قلعه بالایی از اساتید حوزه علمیه قم در گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید به موضوع «لزوم توجه به شعائر دینی، با وجود مشکلات اقتصادی» پرداخت.
/270/260/22/
این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در ابتدای گفتگو خاطرنشان کرد: چگونه برای جوانی که دچار مشکلات عدیده اقتصادی و غیره است، توجیه کرد که بزرگداشت ولادت ها و شهادت های بزرگان دین برای او موضوعیت داشته باشد.
وی افزود: در پاسخ به این سؤال باید دانست که در دین اسلام، چیزی به نام «شعائر اسلام» وجود دارد؛ شعائر باید همیشه در مقابل دید و شناخت باشد؛ چه اینکه در حدیث نبوی می خوانیم «من مات و لم یعرف امام زمانه مات میتة جاهلیة» اگر انسان بمیرد، در حالی که نسبت به امامش معرفت ندارد، مرگ او مرگ جاهلیت است؛ یعنی چیزی از دین و دیانت کسب نکرده است؛ از این رو در ایام ولادت ها و شهادت های بزرگان دین، معرفی آنها را خواهیم داشت؛ هر چند به خاطر مقام بلند آن گرامیان، توان درک کامل آنها وجود ندارد، مگر برای کسانی که از عقل کامل برخوردارند؛ اما آب دریا را اگر نتوان کشید هم به قدر تشنگی باید چشید
استاد کریمی در ادامه بیان کرد: اگرچه مشکلات اقتصادی و دیگر مشکلات وجود دارد؛ اما می توانیم از زندگانی آن بزرگواران و کلام و منش آنها درس بیاموزیم. بیابیم که آنها در برابر مشکلات اقتصادی چه کاری انجام می دادند؛ از لباس های خشن پوشیدن معصوم در زیر لباس های به ظاهر زیبا می توانیم نکته ها بیابیم. از تحمل رنج های طاقت فرسا در ایام تحریم ها در شعب ابی طالب می توانیم الگو بگیریم؛ تحریمی که از زمان شعب ابو طالب آغاز شده است و همان سیستم تا کنون برای پیروان اهل بیت علیهم السلام ادامه دارد؛ آنهایی که علیه اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام عداوت داشتند، حتی زمانی مصرف خمس را جایز دانستند تا علیه سادات استفاده بشود. آیت الله العظمی نوری همدانی حفظه الله در ابتدای کتاب «الخمس» به نکات ناب و زیبا اشاره می کنند که نسبت به خمس چگونه برخورد کردند.
وی افزود: حسب روایات ما، طینت جوان شیعه، پاک است؛ «شیعتنا خلقوا من فاضل طینتنا» از این رو اگر سیره اهل بیت علیهم السلام به او انتقال داده شود، خواهد پذیرفت. وقتی ذات جوان پاک باشد که هست، گرد و غبار روی آن را می توان با فوت و نسیمی برطرف کرد؛ نه با کتک. مهم آن است که آگاه بشوند.
این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: حضرت آقا حفظه الله امر بر جهاد تبیین می کنند؛ نه آنکه صرفا دستاورد بیان بشود؛ بلکه منظور از جهاد تبیین یعنی ساختار ریشه ای در وجود یک انسان مؤمن و متدین و شیعه و محب ساخته و ریشه دار بشود؛ اگر این بشود، مسائل مالی هیچ اثری بر او نخواهد داشت. جوان خواهد پذیرفت اگر مشکلات و سختی ها برای ائمه اطهار علیهم السلام به مراتب بیشتر وجود داشت و آنها تحمل کردند، وجود سختی ها برای ما بسیار طبیعی است. پس آگاهی دادن لازم است.
وی اضافه نمود: آیت الله مشکینی رضوان الله تعالی علیه در جمع علمای از ائمه جمعه توصیه کردند «مردم را به دعا عادت بدهید تا مشکلاتشان را با دعا حل کنند؛ و خودتان هم با دعا حاجت بگیرید.» در سیره امام باقر علیه السلام آمده است که روزی یکی از فرزندانشان در حال رحلت بودند و به همین خاطر در چهره امام علیه السلام غم هویدا بود؛ اما زمانی که فرزند از دنیا رفت، چهره حضرت عادی شد و آرامش دیگری پیدا کرد؛ از حضرت سؤال کردند که این، چه حال است؛ حضرت فرمود: من تسلیم محض امر خدا هستم.» برخی فکر می کنند که دنیا آنها را پیروز می کند؛ در حالی که دنیا مانند مرکبی است که سرانجام راکب خود را زمین می زند. یا می فرماید: دنیا مانند لباس است که بر تن خوب جلوه می کند؛ اما خواه ناخواه چشم را می زند و باید آن را دور بیندازند.
استاد کریمی قلعه بالایی خاطرنشان کرد: کلامی که بیان شد، نافی وجود اقتصاد اسلامی و لزوم توجه مسئولین به اقتصاد و پی گرفتن فرامین حضرت آقا حفظه الله در این امر نیست. حضرت آقا حفظه الله در این باب در گام دوم کلمات ارزشمندی دارند که باید بیش از پیش، مسئولان به آن توجه کنند.