استاد قاسمی مطرح کرد؛

نائبة الحسین علیهما السلام

به مناسبت سالروز میلاد حضرت زینب سلام الله علیها، استاد احمد قاسمی از اساتید حوزه علمیه قم در گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید به موضوع «نائبة الحسین علیهما السلام» پرداخت.

/270/260/22/

این استاد حوزه علمیه قم در ابتدای گفتگو خاطرنشان کرد: باید تأکید کنم که مردم قم با راهپیمایی که در روز شنبه انجام دادند، نشان دادند که شیعه هستند و وجدان دارند و درد و تألمات مسلمین را درد خود می دانند؛ از این رو باید از غزه و فلسطین و مقاومت گفت.

 

وی افزود: درباره عظمت حضرت زینب سلام الله علیها باید گفت که عصاره و چکیده فضایل پنج معصوم در حضرت زینب سلام الله علیها خلاصه شده است. شیخ صدوق درباره حضرت زینب سلام الله علیها جمله ای دارد؛ که او «نائبة الحسین علیهما السلام» است. شیخ صدوق این لقب را توضیح داده است؛ که آیا نائب در کربلا، یا نائب در مسائل سیاسی است، یا نائب در اسیری اوست، یا حضرت زینب سلام الله علیها حتی در مسائل شرعی هم نائبة الحسین علیهما السلام است؛ گوییا یک مجتهده است؛ چه اینکه امام سجاد علیه السلام درباره عمه بزرگوارشان فرمودند: «انتِ بحمد الله عالمة بغیر معلمة و فهمة بغیر مفهّمة» برداشت شیخ صدوق از این جملات این است که حضرت زینب سلام الله علیها در مسائل شرعی، نائب مناب اباعبدالله الحسین علیه السلام است؛ و بسیاری از مسائل شرعی را حضرت زینب سلام الله علیها پاسخ می دهد؛ و این، عجیب است.

 

استاد قاسمی در ادامه بیان کرد: درباره حکیمه خاتون، عمه امام زمان علیه السلام آمده است که مردم مسائل شرعی خود را از ایشان سؤال می کردند. وقتی امام عسکری علیه السلام در سنین کودکی بود، جواب های مسائل شرعی را این بانوی بزرگوار پاسخ می دادند؛ یا درباره حضرت معصومه سلام الله علیها نیز بیان شده است که عده ای از قم می خواستند مسائل خود را از وجود نازنین امام کاظم علیه السلام بپرسند؛ اما وقتی رسیدند، امام علیه السلام حضور نداشتند؛ با این حال سؤالاتشان را طرح کردند و تقدیم بیت حضرت کردند؛ اما از حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ سؤالات خود را دریافت نمودند. در راه بازگشت با امام موسی بن جعفر علیهما السلام برخوردند و ماجرا را بیان کردند؛ حضرت علیه السلام  سه بار فرمودند: «فداها أبوها»

 

وی خاطرنشان کرد: در روایاتی که به فاطمیات معروف است، به احادیثی می رسیم که از حضرت زینب سلام الله علیها صادر شده است؛ در معنعناتی که از حضرت زینب سلام الله علیها صادر شده است؛ در خطبه هایی که حضرت زینب سلام الله علیها در کوفه و شام بیان کرده است، به خوبی این کلام شیخ صدوق قابل تصدیق و استناد است که «نائبة الحسین علیهما السلام» است. بین القاب بسیار حضرت زینب سلام الله علیها می بینیم  که مسائل شرعی را ایشان پاسخ می دهد؛ یعنی زن در عرصه اجتماع تا کجا می تواند پیش برود. اکنون می توانیم کلام امام راحل (ره) را درک کنیم که گفتند: « «از دامن زن مرد به معراج می رود».

 

این خطیب توانمند افزود: در زیارت نامه حضرت زینب سلام الله علیها که خلاصه فضایل این بانو است، بیان شده است «لقد عجبت من صبرك ملائكه السماء». وقتی تا این حد اباعبدالله الحسین علیه السلام نسبت به خواهرشان عنایت دارند که به ایشان می فرمایند: «لا تنسینی فی نافلة اللیل» معنایش اعتماد امام علیه السلام به زینب سلام الله علیها است. زینب کسی است که «و قد اومات الی الناس ان اسکتوا فارتدت الانفاس، و سکنت الاجراس»؛ این امر به خاطر آن است که زینب نائبة الحسین علیهما السلام است.

 

ش, 08/27/1402 - 21:28