تبلیغ برای جذب طلبه باید هدفمند باشد

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید، مسئول مرکز راهبری جذب حوزه‌های علمیه درباره رسالت اصلی طلاب و حوزویان گفت: غایت اصلی انبیا و اولیای الهی اجرای امرالله و تحقق بخشیدن به ربوبیت تشریعی الهی و به زبان ساده‌تر اقامه دین در جامعه است؛ بدون شک اقامه دین در جامعه پدیده‌ای نیست که یکدفعه و بدون مقدمات و لوازم محقق شود.
 
وی افزود: در واقع ما با نظامات پیچیده‌ای از دانش‌ها و مننظومه‌های اجرایی چون قواعد حکمرانی و همینطور فرایندهای انسان‌شناسانه و جامعه‌شناسانه مواجه هستیم. حوزه علمیه نیز به عنوان امتداد حرکت نبوی و تجسم تعالیم مکتب اهل بیت(ع) در دنیای معاصر کوشیده است تا در مسیر تحقق عینی دین خدا که همان راه بهروزی، خوشبختی و شادکامی خلق الله در دنیا و آخرت است، قدم بردارد.

مهمترین رسالت حوزه‌های علمیه

برته در ادامه توضیح داد: می‌توان گفت که مهمترین رسالت حوزه‌های علمیه فهم درست اسلام، تعلیم و آموزش آن به عموم مردم و در نهایت تلاش برای اجرایی‌سازی آن است و به تعبیر دیگر ایجاد زمینه‌های لازم برای اجرا و نیز حذف موانع و متغیرهای مزاحم در مسیر تحقق اراده تشریعی خداوند متعال.
 
مسئول مرکز راهبری جذب حوزه‌های علمیه اظهار کرد: با توجه به آنچه گفته شد مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه که رکن اصلی آن تربیت طلبه و روحانی تراز اسلامی است، به تناسب این معیارها، نظام آموزشی، تهذیبی تربیتی و تبلیغی را مستقر کرده است و می‌کوشد تا طبق شاخص‌های کارشناسی شده از بین علاقه‌مندان به مجاهده در مسیر دین خدا طلبه جذب کند.
 
برته با بیان اینکه شاید بتوان گفت که اولین رسالت حوزه علمیه تربیت اسلام‌شناس مهذب، متعهد، مردمی و به طریق اولی دانشمندی حکیم است که می‌تواند اسلام را درست فهم کند، اضافه کرد: چنین فردی از طریق اجتهاد اصولی با مراجعه به منابع قرآنی، روایی و عقلی و با لحاظ اجماعات و سیره فقهای عظام در طول تاریخ، حکم اسلام برای زمینه و زمانه امروز و انسان معاصر را استخراج و اصطلاحا فتوا می‌دهد.
 
وی افزود: روشن است که اقتضای چنان هدفی، ساماندهی و انتظام‌بخشی به علوم مورد نیاز و ایجاد رشته‌های مرتبط در عرصه‌های علوم انسانی اسلامی و متناسب با حاکمیت دینی است که لازمه این مهم، ایجاد درختواره دانشی و رشته‌های جدید آموزشی بوده است. از سوی دیگر بسیاری از این عرصه‌ها آنقدر توسعه‌یافته و عمیق هستند که لازم است برخی از اسلام‌شناسان با تمرکز طولانی و صرف سال‌های بسیاری در تحقیق، موضوع‌شناسی و فعالیت میدانی، به متخصصِ اسلامیِ موضوع‌شناسِ توانمند در یک موضوع تخصصی تبدیل شوند. پس در یک جمله می‌توان گفت که علم دینی صرفاً مطالعه منابع دین نیست بلکه استخراج کلام دین از منابع به تناسب موضوعات و مسائل و دغدغه‌های جدید دنیای معاصر و انسان امروز است.
 
مسئول مرکز راهبری جذب حوزه‌های علمیه، تاکید کرد: واقعیت امر این است که حوزه علمیه ضمن توجه به این اولویت که البته خود عرصه‌های بسیاری را در ارتباط با مردم، نظام اسلامی و بین‌الملل شامل می‌شود، نسبت به مسائل، نیازها و انتظارات مردم و حاکمیت نیز بی‌توجه نیست. از این رو سه اصل مهم یعنی جذب هدفمند طلبه، ماندگاری هدفمند وی در خدمت به نظام فقاهت، تهذیب و تبلیغ و در نهایت بکارگیری هدفمند طلاب در مسئولیت‌های اجتماعی محورهای مهمی هستند که باید توام دیده شوند. پس احراز مسئولیت‌های اجتماعی و خدمت به مردم و نظام اسلامی نه تنها خارج از حوزه تکالیف این نهاد نیست بلکه نهاد حوزه موظف به برنامه‌ریزی و تربیت منابع انسانی در مسیر تحقق این مسئولیت خطیر است.
 
برته تصریح کرد: البته روشن است که بین وظایف مختلف که پیش روی این نهاد وجود دارد و با توجه به محدودیت‌های اجرایی و منابع انسانی و گستره بسیار وسیع تکالیف و امور مورد انتظار از نهاد حوزه، چاره‌ای جز اولویت‌بخشی به فعالیت‌ها در راستای تحقق آن اهداف نیست لذا مسئله تربیت اسلام‌شناس دارای ویژگی‌های پیش گفته و تبیین و تبلیغ اسلام و رساندن عالمانه و عملی پیام دین به مردم، وظیفه نخست این نهاد است و سایر اهداف و تکالیف باید در ارتباط با آن تنظیم شود.

روایت درستی از طلبگی ارائه دهیم

وی در ادامه با اشاره به تبلیغات برخی از مدارس علمیه برای جذب طلبه گفت: مهم این است که تبلیغ و روایت درستی از حوزه علمیه و رسالت طلبگی داشته باشیم. باید بدانیم که طلبه یعنی مجاهدی که برای نصرت دین خدا و سعادت و کمال بندگان عزیز خدا قدم در راهی دشوار و البته دوست‌داشتنی می‌‌گذارد.
 
برته بیان کرد: بدون شک معاش طلاب نیز در این مسیر به فضل خدا تامین خواهد بود و جای هیچ دل‌مشغولی و نگرانی نیست ولی هدف او از ورود به این طریق پرافتخار، معاش و دنیا نبوده و نخواهد بود. لذا تبلیغ ما نیز از حوزه باید هدفمند، صحیح و حکیمانه باشد.
 
مسئول مرکز راهبری جذب حوزه‌های علمیه، تصریح کرد: البته منظور این نیست که فرصت‌های خدمتگزاری در طلبگی به درستی تبیین نشود و ضروری است که متقاضی ورود به حوزه چشم‌انداز روشنی از آینده، هویت طلبگی و کار ویژه‌ها و خدماتی که می‌تواند در ارتباط با حوزه، جامعه، نظام اسلامی و بین‌الملل ارائه دهد، داشته باشد ولی مسئله‌ای که نباید غفلت شود، این است که طلبه خود را برای سربازی حضرت ولی عصر ارواحنا فداه تربیت کند و در این مسیر، برای پذیرش هر مسئولیتی که نسبت به آن احساس تکلیف می‌کند، آمادگی لازم را در خود ایجاد کرده باشد.
پ, 01/28/1404 - 19:19