دبیر علمی جشنواره پاسخ برتر مطرح کرد:

استفاده از روش‌های نوین و محتوای متقن در مواجهه با چالش‌های نسل جوان

دبیر علمی جشنواره پاسخ برتر، ۲۷ فروردین‌ماه در نشست خبری فراخوان چهارمین جشنواره پاسخ برتر با بیان اینکه به موازات تحولاتی که در ابعاد مختلف زندگی ما رخ می‌دهد طبیعتا در فکر و اندیشه ما با این نوع تحولات مواجه هستیم، گفت: هر تغییر و تحولی انتظارات و نیازهایی را ایجاد می‌کند از این رو نیازهای نسل کنونی بسیار متفاوت از نیازهای قبل است و هر قدر این تحولات پیچیده‌تر و سریعتر باشد چالش‌های بیشتری هم ایجاد می‌کند از این رو جوانی که در فضای کنونی نفس می‌کشد شبهات جدی‌تری هم خواهد داشت.

درویشی بیان کرد: باید روش‌های نوین و محتوای متقن و مورد قبول و متخصص توانمند درعرصه مواجهه با چالش‌های پیش روی نسل جوان داشته باشیم و این دغدغه محوری همه کسانی است که قصد دارند از باورهای جامعه دفاع کنند. 

درویشی با بیان اینکه مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه با همین اهداف شکل گرفته است، ادامه داد: جشنواره پاسخ برتر در همین راستا چهارمین دوره خود را فراخوان می‌دهد و تا پایان تیرماه در چهار حوزه پژوهشی شامل کتاب، مقاله و پایان‌نامه، چند رسانه‌ای شامل کلیپ و پادکست و ...، ادبی هنری و بخش ویژه آثار را دریافت می‌کند. بخش ویژه در هر دوره متفاوت از سال قبل است و امسال هوش مصنوعی به عنوان بخش ویژه اعلام شده است. 

دبیر علمی جشنواره پاسخ برتر تصریح کرد: دریافت آثار از طریق سایت جشنواره به نشانی jpb.pasokh.org انجام می‌شود و بعد از داوری آثار در نیمه دوم پاییز شاهد برپایی اختتامیه و معرفی نفرات برتر جشنواره خواهیم بود. این جشنواره در سه دوره که برگزار کرده است از چهره‌های شاخص مانند آیات عظام علامه طباطبایی، مکارم شیرازی، سبحانی، و مصباح تجلیل کرد که هر کدام چند دهه عمر خود را در مسیر پاسخگویی صرف کرده‌اند. 

وی با بیان اینکه ده چهره فعال در دوره‌های قبل به عنوان متخصص معرفی شدند، گفت: بیش از ۳۸۰۰ اثر در دوره‌های قبل دریافت شد و ۶۲ اثر از حیث محتوا حائز رتبه شدند و مورد تجلیل قرار گرفتند.

وی افزود: محور جشنواره پاسخ به شبهه است و محدودیت سنی و جنسیتی هم ندارد و صرفا ویژه حوزویان هم نیست مثلا رتبه سال جشنواره در بخش شعر، غیر طلبه و یک معلم بود ضمن اینکه در بخش پژوهشی اثر باید مرتبط با دو سال اخیر باشد و موضوع جشنواره هم هر چیزی است که پاسخ به شبهه باشد. 

 

هوش مصنوعی؛ بخش ویژه جشنواره

همچنین محمدرضا قاسمی؛ دبیر بخش ویژه جشنواره پاسخ برتر در سخنانی با بیان اینکه هوش مصنوعی یک فناوری مهم وراهبردی است، گفت: عصر کنونی، عصر هوش مصنوعی است و هوش مصنوعی یعنی کارهایی که سابقا توسط انسان انجام می‌شده است به ماشین انتقال دهیم؛ عصر تحلیل عمیق داده‌ها و مواجه چندسطحی و پیچیده با آنچه در گذشته با آن به صورت عمیق برخورد نکردیم.

وی با بیان اینکه امروز سرمایه‌گذاری کشورها در هوش مصنوعی برای حکمرانی و رفع چالش و پیش‌بینی سیاسی، اقتصادی و ... بسیار زیاد است، اظهار کرد: این فناوری در همه علوم و صنایع  و هر کجا امکان پردازش داده وجود دارد مجال فعالیت دارد. در حوزه علمیه و در مسائل دینی و پاسخگویی به شبهات هم می‌توان از ظرفیت آن بهره‌مند شد. یکی از این کاربردها دسترسی سریع به داده‌ها و شناخت سطوح مختلف شبهه است. 

وی با طرح این پرسش که آیا شبهه می‌تواند توسط خود ماشین ایجاد شود و چه تفاوتی با شبهاتی که توسط انسان تولید می‌شود دارد، تصریح کرد: الان در ابزارهای غربی در هوش مصنوعی حتی آدرس جعل می‌شود و اگر کسی خبره نباشد نمی‌فهمد منبع غلط است. هوش مصنوعی می‌تواند شبهات چند وجهی تولید کند که پاسخ به آن نیاز به متخصص در چند بعد دارد. 

وی ادامه داد: در این عرصه باید دنبال نواندیشی و ملاحظه ظرفیت‌های تحولی باشیم؛ طول عمر این فناوری کوتاه است و دستاوردهای این هفته با هفته آینده بسیار متفاوت است. 

قاسمی با بیان اینکه عرصه دیگر پاسخگویی عمیق به شبهات است یعنی باید ابعاد مختلف پاسخ را ببینیم و به یک شبهه پاسخ دهیم، اضافه کرد: اگر در سطوح اولیه با شبهه مواجه باشیم سطح مقدماتی از شبهه را پاسخ خواهیم داد ولی باید عمیق به آن پاسخ داده شود و این نیازمند بهره صحیح از هوش مصنوعی است. همچنین مسئله دیگر بحث ترجمه در پاسخ به شبهات است و هوش مصنوعی می‌تواند در این عرصه به ما کمک کند و کارکرد حوزه را بیشتر ودقیق‌تر کند.  

قاسمی با اشاره به چالش‌های این عرصه، افزود: یکی ناتوانی در پاسخ به پرسش‌های اجتهادی است زیرا برخی پاسخ‌ها نیازمند اندیشه نو و اجتهاد است؛ ماشین از داده‌های موجود در این زمینه استفاده می‌کند در حالی که پرسش اجتهادی باید توسط مجتهد جواب داده شود و اگر به ماشین بسپریم دچار اشکال می‌شویم. 

وی افزود: اگر منطق داده‌ورزی را ما به ماشین ندهیم بافته‌ها و یافته‌های دیگران به عنوان پاسخ برای ما قرار داده خواهد شد البته الان به همت مدیر حوزه تلاش می‌شود تا مدل‌های هوش مصنوعی را با مبانی خودمان توسعه دهیم.

 

حمایت از رژیم صهیونی با هوش مصنوعی

وی با بیان اینکه الان در حمایت از رژیم صهیونیستی و همجنس‌گرایی داده‌های هوش مصنوعی دستکاری می‌شود، تصریح کرد: امروز اگر اقدام جدی نکنیم نسبت به آینده نگرانی وجود دارد زیرا هوش مصنوعی مملو از داده‌های شناختی و جهت‌گیری در راستای منافع برخی کشورها و جریانات در جهان خواهد بود. 

قاسمی با بیان اینکه اولین بار مقام معظم رهبری در سال ۱۳۹۷ در مورد هوش مصنوعی سخن گفتند لذا نگاه مسئله‌محوری و حکمرانی در این عرصه مهم است، افزود: البته نگاه شناختی از اهمیت بیشتری برخوردار است زیرا انقلاب ما فرهنگی است و ما با جامعه‌ای مواجهیم که در معرض دائمی نظام سلطه است و دائما شبهات خود را در بسترهای مختلف فضای مجازی به خصوص برای نسل جوان توسعه خواهند داد لذا آمادگی لازم باید در حوزه وجود داشته باشد.  

 

وی تاکید کرد: مزیت ایران در هوش مصنوعی داده‌ها است و اگر بتوانیم آن را به زبان ماشین به موقع ترجمه کنیم خواهیم توانست این ابزار را به ابزاری تمدنی تبدیل کنیم لذا باید محتوای خودمان را در این بستر بدمیم وگرنه قافیه را خواهیم باخت.

چ, 01/27/1404 - 19:20