استاد فتحی مطرح کرد؛

نگاه منصفانه به شهدای خدمت

به مناسبت اولین سال ارتحال شهدای خدمت، شهید آیت الله رئیسی رحمت الله علیه و همراهان گرانقدر، استاد فرهاد فتحی از اساتید حوزه علمیه قم و از فعالان عرصه رسانه، در گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید، به موضوع «نگاه منصفانه به شهدای خدمت» پرداخت.

/270/260/20/

اذا مات العالم ..

این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در ابتدای گفتگو خاطرنشان کرد: در روایت آمده است «اذا مات العالم ثلم فی الاسلام ثلمة لا یسدها شیء» وقتی عالمی از دنیا می رود، رخنه ای در عالم می افتد که هیچ چیزی جای آن را پر نمی کند. عالِم اینگونه باید باشد. شاید آن عالِم حتی مجتهد یا علامه هم نباشد؛ و یا امام جماعت در مسجد یک روستای کوچک و یا سخنران باشد. اما اگر از دنیا رفت، نبودش احساس می شود؛ و می گویند هیچ کس مانند این نیست. با وجود سخنوران بسیار، اما هنوز هیچ کس جای مرحوم کافی و مرحوم فلسفی را پر نکرده است. با وجود عالمان بسیار، اما هیچ کس، جای آیت الله بهجت و آیت الله مصباح و میرزا جواد آقا ملکی تبریزی و آیت الله قاضی رضوان الله علیهم را پر نکرد. عالم آن است که کسی نتواند جای او را پر کند. عالم باید مؤثر باشد؛ نه آنکه حتی مجتهد بوده باشد و چندین جلد کتاب هم نوشته باشد؛ اما در جامعه اثرگذار نبوده باشد. اگرچه در روایات به فقیه و مؤمن اشاره شده است؛ اما می توان از روایات اینچنینی استفاده کرد که علم، فقط مختص آنچه در حوزه به طور معمول خوانده می شود، نباشد؛ بلکه امری تشکیکی است؛ به این معنا که اگر کسی در فنّی از فنون مختلف، مانند خیاطت و یا مهندسی و امثال آن متخصص بوده باشد، درگذشت او برای محله ای که در آن زندگی می کرد، می تواند ثلمه لحاظ شود.

 

وی افزود: در روایت آمده است وقتی عالم و فقیهی از دنیا می رود، شیطان شاد می شود؛ از آن شاد می شود که می توانست مردم را از او (شیطان) دور کند. امروز عده ای در فضای مجازی پیدا می شوند که ناجوانمردانه پرچم امام حسین علیه السلام و بلکه قرآن را آتش می زنند و یا به بقاع متبرکه امامزادگان جسارت می کنند. جسارت آنها به این مقدسات و آن ذوات مقدسه برای آن است که روحانیت از آن بستر رشد کرده است. با دین خدا در می افتند از این بابت به سراغ این این مقدسات می روند. می بینیم که به زائران اربعین هم جسارت می کنند تا به گمان باطل خود، این مسیر عاشقی را کمرنگ کنند؛ در حالی که نورانیت این ذوات مقدسه و آن راه مقدس امام حسین علیه السلام هرگز تاریک نخواهد شد. با پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلم نیز دشمنی ها کردند؛ با وجود اینکه حضرت در طول 23 سال سخن گفتن از خداوند متعال، از آن مردم، حتی یک دینار به عنوان دستمزد نگرفت؛ و تنها مودت اهل بیت علیهم السلام را از مردم خواسته بود. با این حال به حضرت جسارت ها کردند و عده ای نیز دشمنی داشتند. می بینیم که عده ای بدون تعقل در پی دشمنی با خوب ها و خوبترین ها هستند.

 

خاطراتی از شهید آیت الله آل هاشم

استاد فتحی خاطرنشان کرد: شهید آیت الله رئیسی رحمت الله علیه نیز با وجود خدمات آنچنان به مردم و مملکت، از دشمنی ها بی نصیب نبود؛ چه اینکه دیگر شهدای خدمت مخصوصا آیت الله آل هاشم رحمت الله علیه هم مورد دشمنی قرار گرفت. شهید آل هاشم را از نزدیک می شناختم. ایشان امام جمعه محبوب و ولایی تبریز بودند که وقتی به این شهر آمدند، تازه فهمیدیم امام جمعه به چه کسی می گویند. ایشان  با جوان ها تئاتر و فوتبال می دید؛ به هیئت های شهر سر می زد؛ حتی هیئت هایی که با انقلاب زاویه دارند. در بازار تبریز قدم می زد؛ از در معمولی رفت و آمد می کرد و نرده ای بین خودش و مردم نداشت. ساعت 5 صبح هم تماس می گرفتیم، پاسخ می دادند. نیمه شب نیز تماس می گرفتیم، مشکل را پیگیری می کردند. آن بزرگوار، به حقیقت کلمه، امام همه لحظات و امام همه مردم شهر بود. اولین دیدارمان مربوط به چند سال قبل، و برای تبلیغ فاطمیه بود؛ آن ایام نماینده ستاد مناسبت های استان بودم. وقتی خدمتش رسیدیم، استقبال کرد و کمی هم پول داد که در راه فاطمیه هزینه کنیم. یکی از بستگان ما، همان ایام تصادف کردند و از دنیا رفتند؛ در مسجد نشسته بودم که دیدم آیت الله آل هاشم برای تسلیت آمده است؛ در حالی که واقعا انتظار نداشتم. گفتم سید جان من از شما انتظار نداشتم، فرمودند شما خادم حضرت زهرایی، نمی شد نیاییم.

 

وی افزود: یکی از خاطرات بنده با ایشان مربوط به اوایل دوران کرونا بود؛ با ایشان تماس گرفتم که خبر رسیده برخی می ترسند و  کرونایی ها رو غسل نمی دهند و فتوای آقا این است که باید غسل بدهند. گفتند شما پیگیری کنید هر جا بود، از طرف ما ورود کنید. و الحمدلله چند روزه مسأله حل شد.

 

این استاد حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: وسط اغتشاشات زنگ زدم؛ گفتیم به آقا دارند حمله می کنند و می خواهیم یک بیانیه از طرف بزرگان و اساتید در دفاع از آقا منتشر کنیم. فرمودند «تماس نیاز نبود؛ هرجا دفاع از آقا بود، نام ما را هم بنویسید».

 

وی خاطرنشان کرد: آخرین بار هم چند روز قبل از شهادت ایشان زنگ زدیم که سردار رادان بر سر مسأله حجاب فحش و ناسزا خوردند و با این حال، یک تنه ایستادند و شهرهای مختلف دعوت شدند. شما هم صلاح می دانید، از طرف مردم دعوتشان کنید. در تبریز تجمعی صورت بگیرد؛ فرمودند ایرادی ندارد، ان شاء الله انجام می شود. حقیقتا شهید آیت الله آل هاشم نور بود؛ هم او، و هم کسانی که به سعادت شهادت نائل شدند. حقیقتا باید از خداوند متعال، بابت فقدان شهدای خدمت، طلب صبر کرد.

 

چرا به آن عزیزان، شهید خدمت می گوییم؟

استاد فرهاد فتحی در ادامه بیان کرد: شبهه ای مطرح می کنند که چرا به آن عزیزان عنوان «شهید» داده شده است. در پاسخ می گوییم در دین اسلام دو گونه شهید داریم. یک قسم، «شهید معرکه» است. کسی که در میدان جنگ، سلاح برمی دارد و به شهادت می رسد. این شهید، احکامی دارد؛ از جمله آنکه به غسل نیاز ندارد. دسته ای دیگر، کسانی هستند که به عناوین مختلف، عنوان شهید به آنها اطلاق می شود. به عنوان مثال «الا و من مات علی حبّ آل محمد (علیهم السلام) مات شهیدا». اما این نیست که هر کس از دنیا رفت را محب اهل بیت علیهم السلام بدانیم. این نیست که هر کسی از دنیا می رود، مؤمن از دنیا رفته باشد. هر کس در حوادث غیر مترقبه از دنیا برود، شهید است. کسی که در راه کسب مال حلال از دنیا برود، شهید است. کسی که در راه خدمت به خلق خدا از دنیا برود، شهید است.

 

وی افزود: شهید آیت الله رئیسی و همراهان او در راه خدمت به مردم بودند که به شهادت رسیدند. آن هم در جایی که جویندگان مجبور شدند ساعت ها به دنبال پیکر مطهر آنها باشند. در جایی به شهادت رسید که موتورسواران ماهر مدت ها پی پیکر بی جان آنها در جستجو بودند. اگرچه عده ای می توانند به آن شهیدان و شهید آیت الله رئیسی رحمت الله علیه انتقاد هم داشته باشند، اما دشمنی با آنها چه جایی دارد؟! مردم ما به درستی درک می کنند و درک کرده اند که شهید رئیسی رحمت الله علیه کار می کرد و برای حل مشکلات، تلاش می نمود و در حدّ توان سعی خود را داشت.  ولو به نتیجه کامل هم نرسیده باشد. مردم دیدند که پیکر شهید آیت الله رئیسی هم در میان درختان در جایی دور و در راه خدمت به مردم افتاده بود؛ از این بابت، مردم در تشییع پیکر آن شهدای خدمت، حضور پیدا کردند؛ حتی عده ای بابت اهانت هایی که در زمان حیاتشان به وی روا داشته بودند، طلب عفو می کردند. شهید رئیسی مسئول پشت میزنشین نبود. او حتی در روستای دوردست سر می زد. ما از شهدای عزیز، با وجود همه احترام که برای خدماتشان قائل هستیم، اما قدیس نمی سازیم و نمی گوییم اشتباهی نداشته است؛ برخی از انبیای الهی هم بعضا ترک اولی داشته اند. اما در همان حدی که صادقانه تلاش خود را داشته اند، باید مورد احترام باشند؛ که هستند.

 

پاسخ به شبهه اعدام منافقین در سال 67

استاد فرهاد فتحی خاطرنشان کرد: به خاطر ایام شهادت آقای رئیسی دوباره مسأله اعدام های ۶۷ منافقین را در فضای مجازی مطرح می کنند. بارها این مسأله را با بزرگان براندازان گفتگو کردیم و برای پاسخ باید ۳ نکته را درنظر گرفت:

۱. فتوای تاریخی امام خمینی رضوان الله تعالی علیه، که صرف منافق بودن را موجب ارتداد می داند و حکم مرتد هم اعدام است. پس هر کسی جزء سازمان منافقین باشد، حکمش از نظر یک فقیه مسلم، اعدام بود؛ و ربطی به آقای رئیسی و دیگران ندارد.

۲. مصاحبه آقای علی فلاحیان با حسین دهباشی را ببینید، آقای فلاحیان ماجرای کامل، از خانه های تیمی تا کشتارهای منافقین را به خوبی توضیح می دهد.

۳. سخنان خود آقای رئیسی موجود است که می توان مراجعه کرد. ایشان در ۸ دقیقه توضیح می دهند که منافقین چکار می کردند؛ و در پایان، می گوید من اصلا جزء هیئت ۳ نفره نبودم که براندازان به آن هیئت مرگ می گویند.

 

وی تأکید کرد: دو نکته را هم باید توجه شود؛ یکی ترورهای کور و قتل عام داعش گونه منافقین در دهه ۶۰ است که عکس هایش در نت موجود می باشد؛ تصاویر به گونه ای است که انسان نمی تواند ببیند؛ دوم اینکه منافقین در زندان می خواستند شورش کنند. این مطلب را آقای فلاحیان، به عنوان وزیر اطلاعات وقت تصریح کردند. دو سال قبل از کارشناسان اینترنشنال در کلاب هاوس گفتند هیچ ‌مسئولی نگفته است که در زندان می خواستند شورش کنند و اگر این باشد من حرفی ندارم؛ گفتم آقای فلاحیان در مصاحبه یا دهباشی به این مطلب، تصریح کردند.

ً

کمی تلنگر؛ شهید رئیسی سرباز رهبری مدّ ظله العالی بود

این استاد حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: نوع انسان های باانصافی که می شناسیم، بعد از خبر شهادت آیت الله رئیسی حال دیگری پیدا کردند. هرکس به نوعی شرمنده بود. هیچکس نمی خواهد بگوید دولت او مشکل ندارد و قطعا انتقاداتی وارد است؛ ولی به خاطر کم کاری رسانه های دولت و پرکاری رسانه های دشمن یک چهره غیرواقعی از دولت و ایشان ترسیم شده بود و کمتر کسی بود که در کنار انتقادات، از تلاش ها هم بگوید؛ تا اینکه رئیس جمهور چنین شهید شد و مردم فهمیدند گرچه مشکلات حل نشده، ولی او در حال تلاش بود و به خاطر همین، همدلی کردند. مثل پدری که تلاش می کند؛ ولی گاهی نمی تواند مشکلات را برطرف کند و خانواده او را آن را درک می کنند.

 

وی افزود: او هنوز سرباز رهبری است. وای از آن روزی که بسیاری از افراد بفهمند چقدر در حق حضرت آقا کوتاهی کردند.  این برای ما درسی است تا تلاش کنیم رهبرمان را بهتر به جامعه معرفی کنیم؛ و منتقدین هم کمی تجدید نظر کنند و بدانند رهبر عزیز ما کسی است که ۶۰ سال است از اول شروع نهضت، برای مردم شبانه و روز تلاش کرد و تلاش می کند. قبل از انقلاب به خاطر مردم تبعید و شکنجه شد؛ بعد از انقلاب در مناصب مختلف برای مردم کار کرد. همیشه زندگی او ساده بود؛ یکی از نزدیکان حضرت آقا فرمودند، تمام زندگی ایشان به غیر از کتاب هایی که دارد، در یک وانت جا می شود؛ آن هم نوعا قدیمی و کهنه است. اطرافیان حضرت آقا حفظه الله در اوج سادگی زندگی می کنند. بنده سال ها درس آقا مجتبی، آقازاده مقام معظم رهبری رفتم و شاهد رفتارهای ایشان بودم. انسان از تواضعش به عنوان فرزند رهبر انقلاب تعجب می کند. مقام معظم رهبری مدّ ظلّه العالی جانبازانقلاب است؛ اما  از یک سفرمعمولی کربلا به خاطر مردم، محروم شده است؛ چه اینکه از بسیاری مسائل، که برای ما عادی است، ایشان محروم هستند. در سنّی که بسیاری از افراد، شاید صرفا مشغول استراحت باشند، ایشان مانند یک جوان بانشاط پای کار انقلاب است. در مقابل این همه هجمه، یک تنه ایستادگی می کند و از اصول اسلامی و انقلابی کوتاه نمی آید. اخلاق را فدای سیاست نمی کند و در یک جمله، مظلوم مقتدر است. امیدوارم شهادت آقای رئیسی برای همه ما درسی باشد تا درمورد انسان ها با دقت اظهار نظر کنیم.

د, 02/29/1404 - 20:28