در بعضی از موارد رفتارها ممکن است طلبه را تحت تأثیر قرار دهد مثلا او با آرمان هایی در حوزه آمده و بعضی رفتارهای نادرست را می بیند یک مقداری انگیزه اش را کم می کند.
استاد رحیم بدیعی خوزانی در گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دورهای اساتید، در رابطه با سامانه جستجوی اساتید و سایت نشست گفت: تشکیل مجموعه نشست دورهای اساتید در حوزه واقعا به جا و لازم بود اگر در حوزه یک تنوعی باشد بهتر از این است که همه در یک جهت باشند، بنده سایت نشست را نیز مشاهده کردم خوب بود نسبت به امکاناتی که نشست دارد سایت خوبی است، مقالات، مصاحبه هایی که با اساتید می کنند و از جهت بی طرفی سیاسی و بدون هیچ خط و گروهی هستند خوب است، سامانه جستجوی اساتید هم یک اطلاع رسانی خوبی است و امسال که قبل از شروع سال تحصیلی پیام دادند که اساتید دروس خود را ثبت کنند خیلی بهتر شده بود البته در دسترسی طلاب به سامانه در بعضی موارد ایراداتی بوده است ولی اینکه به اساتید زود اطلاع رسانی شده تا طلاب بتوانند با زمان بیشتری دروس خود را انتخاب کنند مناسب بود.
استاد سطوح عالی حوزه علمیه در رابطه با اضافه شدن دروس فقه و اصول در پایه های 7 به بالا اظهار داشت: این اشکال را باید به مرکز مدیریت حوزه گفت، چهار درس برای طلبه خیلی زیاد است در قدیم می گفتند دو درس زیاد است یکی کم است، طلاب واقعا مانده اند چگونه سر کلاس ها حاضر شوند چه برسد به اینکه بخواهند مطالعه و مباحثه و پس مطالعه و پیش مطالعه کنند، واقعا نمی رسند یعنی عملا نمی تواند حتی در کلاس ها شرکت کنند مگر کسی به خاطر حضور و غیاب و نمره بیاید والا تحقیق و پژوهش و بررسی و فهمیدن با این چهار کلاس تقریبا از بین می رود با وجود این کلاس ها در کنارش هم دروس جنبی است این مشکل است.
استاد حوزه علمیه قم درباره علت مخالفت خود با این طرح عنوان نمود: تعداد دروس زیاد شده است و طلبه وقت ندارد، اولا اگر این کلاس ها یک جا باشد چهار ساعت وقتش را می گیرد چه رسد به اینکه بخواهد از این مدرسه به آن مدرسه برود و در راهها وقت گرفته می شود و سر وقت نمی تواند برای شرکت در کلاس حاضر شود، خود چهار تا فقه و اصول هم زیاد است مگر که نخواهند کار کند و فقط سر کلاس بیایند بعد هم با شرح و تلخیص بخوانند و امتحان بدهند و نمره ای بگیرند والا از لحاظ تحقیق و فهم این روش دور از واقعیت است.
وی در رابطه با حُسن این طرح اظهار کرد: حُسنش این است که تمام کتاب خوانده می شود ولی اگر تمام کتاب خوانده شود چه سود وقتی که درست متوجه نشود، از آن جهت که اگر بتوانند کاری کنند که تمام کتاب خوانده شود و همراه با یک مباحثه ای، پیش مطالعه ای باشد خوب است ولی عملا الان این اتفاق نمی شود که بیفتد.
استاد سطح عالی حوزه در رابطه با مشکلاتی هم که این طرح برای اساتید ایجاد می کند، ابراز داشت: برای اساتید مشکلاتی که دارد در مضیقه اخلاقی دچار می شوند، طلبه بعضی از کلاس ها را نمی تواند بیاید و انتظار دارند که استاد حضور و غیاب آنها را درست کند و این مشکل است، بنده اگر بخواهم به این طرح امتیاز بدهم به خاطر کثرت دروس برای طلبه ها و نرسیدن طلاب به خواندن و پیگیری و تحقیق، نمره زیر 10 می دهم.
وی با اشاره به کم شدن انگیزه در بین طلاب، گفت: یک مقدار این مباحث هم برمی گردد به ایجاد انگیزه در طلاب اگر واقعا در طلبه ایجاد انگیزه کنیم و آن بخش های ضروری که واقعا نیاز است بخوانند و مطالعه کنند انگیزه می شود که خود طلبه در ایام تعطیلی مثلا در تابستان خودش کار کند و این می تواند یک راهکار باشد، اگر در طلبه انگیزه ایجاد شود خود طلبه دنبال علم می دود آن وقت شما دو درس که بگذارید خوب می خواند و اوقات اضافه را خود به دنبال شرح و حاشیه و مطالعه قسمت هایی که تدریس نمی شود می رود، دنبال کار عمیق علمی می رود ولی اگر انگیزه نباشد و چهار درس هم بگذارید و فقط امتحان بدهند فکر می کنم این زیاد موفق نباشد.
استاد حوزه علمیه قم درباره علل کم شدن انگیزه در طلاب، اظهار داشت: کم شدن انگیزه در بین طلاب خیلی جای بحث دارد یکی اینکه مشکلات اقتصادی جدی در بین طلبه ها وجود دارد، طلبه ای که هم بخواهد کار کند و هم درس بخواند نمی شود، با این شهریه که زندگی اش اداره نمی شود این طبیعی است، بخواهد در کنار درس کار هم بکند طبیعتا نمی رسد، فقط کاری می کند که از لحاظ حوزوی قوانین حوزه را رعایت کند که مشکلاتی برای خدمت و شهریه اش ایجاد نشود، یکی دیگر از علل هم ممکن است تفاوت هایی باشد که در بعضی از جاهای حوزه وجود دارد.
وی افزود: قدیم این گونه بوده که روحانیون و اساتید بزرگ در بین طلاب بودند زیاد فاصله طبقاتی زندگی در بین طلبه و استاد یا بزرگان حوزه نبوده است ولی الان یک مقداری نمود دارد نمی خواهم بگویم زیاد است و همه این گونه هستند ولی این نمودی که هست طلبه می بیند که بعضی از لحاظ اقتصادی به کمال تأمین هستند ولی طلبه هایی هستند که حداقل ها را ندارند اینها یک مقداری در انگیزه ها تأثیر می گذارد.
استاد حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: در بعضی از موارد رفتارها ممکن است طلبه را تحت تأثیر قرار دهد مثلا او با آرمان هایی در حوزه آمده و بعضی رفتارهای نادرست را می بیند یک مقداری انگیزه اش را کم می کند، یک مقداری هم حالا طلبه ها مـتأسفانه بعضی از آنها نه همه، دنبال این هستند که مقداری درس بخوانند و به جای دیگری روند و مشغول شوند لذا تلاششان این نیست که حتما دروس را عمیق بخوانند، به چه دردش می خورد نمی خواهد که مجتهد شود می خواهد یک مقداری از مسائل دین را بداند بعد هم یک جایی برود و مشغول شود، همه اینها در بی انگیزگی در بین طلاب مؤثر است مثلا حوزه را پله ای برای ترقی خود قرار می دهند، البته شاید علل زیاد دیگری هم داشته باشد ولی بعضی از آنها ممکن است این مواردی که ذکر کردم باشد.
استاد بدیعی خوزانی در پایان با اشاره به مهمتر بودن اخلاق عملی و رفتار از توصیه، گفت: معتقدم ما به توصیه نیاز نداریم رفتار مهمتر است یعنی اگر واقعا طلبه ببیند استاد همانند او است، لازم نیست که استاد هم سر کلاس چیزی بگوید خود طلبه جذب استاد می شود و با او معاشرت می کند، استاد حرف دلش را گوش می دهد اگر بتواند کاری برای او انجام دهد این بزرگترین درس اخلاق در حوزه است یعنی عملا اساتید با رفتار خود در خدمت طلبه ها باشند، البته نمی گویم نیستند ولی یک مقداری نسبت به قدیم کم رنگ شده است اگر این باشد طلبه استاد را از خودش می داند درد دلش را با استادش مطرح می کند و استاد هم تا جایی که بتواند و در توانش باشد فقط در فکر مسائل تحصیلی طلبه ها نباشد و گرفتاری های دیگر طلبه را نیز مورد بررسی قرار دهد، اساتید بحمدالله زیاد هستند اگر هر کدام بتوانند ده طلبه را تحت پوشش قرار دهند هزار استاد هر کدام ده طلبه می شود ده هزار طلبه در این تعداد طلبه انگیزه ایجاد کردن یعنی یک انقلاب در حوزه علمیه قم رخ می دهد.220/20/20
دیدگاه جدیدی بگذارید