استاد مومنی:

زندگینامه علما بهترین عامل برای تقویت اراده است/ درس اخلاق مقوم روح معنویت است

تعداد دروس اخلاق در حال حاضر خیلی افت کرده است و در حد و اندازه این همه طلبه حوزه نیست.

 

استاد علی مومنی در گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید، در رابطه با اخلاق در حوزه گفت: حوزه در قدیم دروس اخلاق قدرتمندی داشت. دروس حضرت آیت الله مظاهری و حضرت آیت الله مشکینی به صورت مرتب و با حضور گسترده طلاب تشکیل می شد، طلبه ای که در این دروس شرکت می کرد تا یک هفته شارژ بود. حضور افراد صاحب نفس در اخلاق خیلی کم شده است. الان مشکل اصلی حوزه اخلاق است. اخلاق باید طوری باشد که اراده وهمت طلاب را بالا ببرد و قدرت روحی برای درس خواندن در طلاب ایجاد کند. زمانی که مرحوم آیت الله فاضل در حوزه بودند و من در درس ایشان شرکت داشتم می فرمودند که مهمترین تکلیف توجه به اخلاق است.

 

استاد سطح عالی حوزه ابراز داشت: تعداد دروس اخلاق در حال حاضر خیلی افت کرده است. نمی توان گفت که صفر است اما در حد و اندازه این همه طلبه حوزه نیست. باید برای این مشکل فکری کرد. من بعد از چهل سال تدریس و حضور در متن حوزه معتقدم که حوزه فوق العاده افت کرده است.

 

وی در بیان راه حل این مشکل افزود: مدیریت حوزه باید به دنبال آن آدم هایی برود که شاید زیاد مطرح نباشند و در گوشه و کنار حضور داشته باشند اما صاحب نفس هستند. در شعر داریم که: «یک زمانی صحبتی با اولیا / بهتر از صد سال طاعت، بی ریا». البته سن هم در این زمینه تاثیر دارد. من دیده ام که الان در مدارس در دروس اخلاق که از طلاب جوان به عنوان استاد استفاده می کنند و بیشتر هم مسائل سیاسی و اجتماعی را به جای درس اخلاق مطرح می شود، این اشتباه است. خود مرکز مدیریت باید دست به کار شود. من برخی اوقات در مدارس می بینم که طلاب می گویند که ما مشکل درس اخلاق داریم و کسی نیست تا برای ما در این زمینه صحبت کند.

 

وی ادامه داد: از طرف مراجع هم باید برای این مشکل چاره ای اندیشیده شود، اگر خود مراجع نمی توانند درس اخلاق بگویند، کسانی که مورد اعتمادشان هستند و می شناسند را به مدارس بفرستند. در حدیث داریم که: « وَ قَدْ عَلِمْتَ أَنَّ زَادَ الرَّاحِلِ إِلَيْكَ عَزْمُ إِرَادَةٍ يَخْتَارُكَبِهَا» الان ما در حوزه اراده نداریم چه برسد به عزم اراده. آیت الله بهجت که بنده سالهای متمادی افتخار شاگردی ایشان را داشتم در درس می فرمودند که بهترین عامل برای تقویت اراده زندگی علما است و خودشان هم در درس از این نکات می فرمودند. اینها در حوزه خیلی کم شده است.

 

الان جوی در حوزه ایجاد شده است که اگر استادی صحبتی در مورد مسائل اخلاقی یا حالات علما بیان کند، می گویند که به حاشیه رفته است. یکی از فرق های اساسی حوزه و دانشگاه این درس اخلاق ها است. حضرت علامه حسن زاده حفظه الله در کلاس نکات اخلاقی زیادی مطرح می کردند. باید از طرف مرکز مدیریت مصوب شود و در نشست دوره ای هم مطرح شود تا اساتید دو سه دقیقه در اول کلاس درس اخلاق بگویند. درس اخلاق مقوم روح معنویت است، اگر معنویت نداشته اشیم هیچ چیز نداریم./250/22/20

 

چ, 09/04/1394 - 19:02

دیدگاه جدیدی بگذارید