استاد معلمی مطرح کرد؛

نگاهی به وصیت نامه امیرالمومنین

یکی از آن نقاط اصلی نهج البلاغه که می توانیم اصول کلی سبک زندگی اسلامی را از آن جا استخراج کنیم وصیت نامه امیرالمومنین علیه السلام است.

 

استاد سید مهدی معلمی در گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید گفت: با توجه به ایام شهادت امیرالمومنین علیه السلام توجه به این نکته مهم است که نهج البلاغه درّ گرانبهایی است که به معنای واقعی کلمه از کلام خالق پایین تر و از کلام مخلوق بالاتر است و هر ورقی از این کتاب گران بها را انسان مطالعه می کند، می بیند معارف زیادی در این کتاب وجود دارد با این همه فکر می کنم یکی از آن نقاط اصلی نهج البلاغه که می توانیم اصول کلی سبک زندگی اسلامی را از آن جا استخراج کنیم، وصیت نامه امیرالمومنین علیه السلام است که در لحظات آخر تقریبا حدود بیست وصیت می کنند و این بیست وصیتی که در آن جا می فرمایند، مهم ترین و بهترین چیزهایی است که حضرت دستچین کردند و به عزیزترین نزدیکان خود فرمودند.

 

وی افزود: اساتید و مردم و جوانان باید بر روی این وصیت امیرالمومنین علیه السلام کار کنند و باید متد و آن سبک زندگی اسلامی را با توجه به این وصیت استخراج کنند، این وصیت فرازهای بسیار جالبی دارد ابتدا بیان می کنند که با تقوا باشید «اوصیکم بتقوی الله» تقوا در حقیقت آن چیزی است که انسان با این توشه می تواند راه طولانی دنیا و آخرت را بپیماید بعد حضرت می فرمایند که نکته دوم بعد از تقوا این است که مراقبت کنید که دنیا شما را فریب ندهد و آن فریبندگی هایی که در ظواهر دنیا است، شما را از حقیقت دور نکند و حق را بگویید «و قولوا الحق» و هیچ گاه حق را انکار نکنید.

 

این استاد حوزه علمیه قم بیان داشت: نکته دیگری که باز از اصول این وصیت است و بسیار جالب این است که همیشه برای پاداش الهی و پاداش اصلی ای که خدا در نظر گرفته است کار کنید، کار بیهوده نکنید، عمرتان و این سرمایه اصلی زندگی خودتان را هدر ندهید و دچار لهو نشوید، دچار خیلی از این چیزهایی که مصداق تلف کردن عمر است نشوید و بدانید که ثمن شما و آن چیزی که در مقابل این عمر شما می تواند قرار گیرد فقط بهشت است و با غیر بهشت این مطلب را عوض نکنید بعد نکاتی را حضرت می فرمایند که با ظالم دشمنی کنید و مظلوم را یاری کنید و در رابطه با بحث نظم در امور نکاتی را می فرمایند و می بینیم که به ویژه با نگاه حکومتی به این مساله موارد خیلی زیادی استخراج می شود.

 

وی اضافه کرد: حضرت بعد از بیان مساله نظم بلافاصله می فرمایند: «و صلاح ذات بینکم» و این که با هم وحدت داشته باشید چرا که وحدت یک سرمایه اجتماعی گرانبها است که شما نمی توانید به این راحتی اگر آن را از دست دادید، دوباره به دست آورید خیلی نکته مهمی است که ما در بین خودمان و با خودی های خودمان به گونه ای رفتار کنیم که این وحدت را از دست ندهیم و تا جایی که می توانیم بایستی عمل آنها را حمل بر صحت کنیم البته اگر کسی خودش دشمنی کرد و از دایره خودی ها خارج شد مقصر خود او است.

 

استاد معلمی گفت: بعد از این نکات مهم درباره بحث وحدت، نظم و مقابله با ظلم، حضرت می فرماید: «الله الله فی الایتام» در رابطه با یتیم ها، همسایگان، در رابطه با قرآن و مساجد و در رابطه با جهاد چه جهاد با مال، چه جهاد با جان و چه جهاد با زبان حضرت نسبت به همه این امور تذکر می دهند و نکته مهم این است که در آخر هم می فرمایند: «علیکم بالتواصل و التباذل» تاکید می کنند این سرمایه اجتماعی که شما دارید و روابطی که بین شما برقرار است را غنیمت بدانید و به هم بذل کنید و همدیگر را کمک کنید یک وقت این گونه نباشد که به هم پشت کنید «و ایاکم و التدابر» و اهمیت امر به معروف و نهی از منکر را بیان می کنند.

 

وی اضافه کرد: بعد از تمام این نکاتی که به نظر بنده گلچینی از اصول اصلی سبک زندگی است حضرت یک نکته ای می فرمایند که برای دنیای اسلام امروز واقعا این نکته مهم است و جا دارد که همه به ایشان در این باره اقتدا کنند می فرمایند: ای فرزندان عبدالمطلب دچار انتقام جویی نشوید بعد از مرگ من نگویید چون امیرالمومنین علیه السلام کشته شده است کل آن قبیله را می کشیم، می گویند که فقط قاتل من را بکشید، اگر او یک ضربه زده شما هم یک ضربه بزنید، حواستان باشد که او را مثله نکنید و اعضای بدنش را از هم جدا نکنید، جالب این جا است که ایشان این مطلب را در مورد «أشقی الآخرین» که ابن ملجم است، می فرمایند.

 

این استاد حوزه علمیه قم در انتهای سخنانش بیان داشت: در دنیای امروز به بهانه های واهی و تعصب های بی جا و نادرست خیلی راحت به خودشان اجازه می دهند که انسان ها را سر ببُرند و انسان ها را زنده زنده آتش زنند، خیلی راحت به خودشان اجازه می دهند یک انسان و یک کودک را خفه کنند، کودکی که نه مکلف است نه اصلا عقلی دارد که تکلیفی بفهمد را جلوی چشمان پدر و مادرش می کشند. آن قله رفیعی که امیرالمومنین علیه السلام در مورد قاتل خودش می گوید اگر دنیای امروز به آن توجه کند و این ارزش اخلاقی امیرالمومنین علیه السلام تبلیغ شود آن وقت همه دلها و همه فطرت ها به این سمت می آید و اسلام حقیقی امیرالمومنین علیه السلام برای همه نمایان می شود./260/21/20

 

ي, 04/06/1395 - 22:32

دیدگاه جدیدی بگذارید