استاد ابراهیم زاده مطرح کرد؛

اهمیت تبلیغ در فضای مجازی با توجه به فرارسیدن ماه مبارک رمضان

با توجه به گسترش عرصه ارتباطات در دنیای کنونی و تنوع در شیوه‌های برقراری ارتباط انسان‌ها با یکدیگر، تبلیغ و اطلاع‌رسانی نیز دچار تحول‌های شگرفی شده است که غفلت از این‌ روش‌ها در عرصه تبلیغ دین، مسلماً موجب خسران‌هایی خواهد شد که شاید به سادگی و با استفاده از روش‌های سنتی قابل جبران نباشند.

 

به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید، استاد جعفر ابراهیم زاده شرمه بیان داشت: بسم الله الرحمن الرحیم الحمدُ للهِ ربِّ العالمین، بارئِ الخلائقِ أجمعین، و الصلاه و السلام علی سیّدِ الأنبیاءِ و المرسلین و خاتمِ النبیین، حبیبِنا و حبیبِ إلهِ العالمینَ أبی القاسمِ المصطفی محمد، صلی الله علیه و علی آله الطیبین الطاهرین المعصومینَ، و لا سیّما بقیه الله فی الأرضینَ و اللعن الدائمُ علی أعدائِهِم أجمعینَ إلی یومِ الدین؛ اما بعد إنّ أحسن الحدیث و ابلغ الموعظة کتاب  الله العزیز الحکیم: «اعوذ بالله من الشیطان الرجیم بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ وَالْعَصْرِ  إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِي خُسْرٍ إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ» صدق الله العلی العظیم.

 

با درود و سلامی مؤدبانه و مخلصانه خدمت ولی نعمت و صاحب اصلی ما، حضرت صاحب الزمان (عج) و سلام به همه شیعیان جهان، امام رضا به نقل از پدرانشان (عليهم السلام) به نقل از امير مومنان علي (ع) فرمودند: روز جمعه آخر شعبان پيامبر خدا (ص) خطبه اى به اين شرح ايراد فرمود: «أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّهُ قَدْ أَقْبَلَ إِلَيْکُمْ شَهْرُ اللَّهِ بِالْبَرَکَةِ وَ الرَّحْمَةِ وَ الْمَغْفِرَةِ شَهْرٌ هُوَ عِنْدَ اللَّهِ أَفْضَلُ الشُّهُورِ وَ أَيَّامُهُ أَفْضَلُ الْأَيَّامِ وَ لَيَالِيهِ أَفْضَلُ اللَّيَالِى وَ سَاعَاتُهُ أَفْضَلُ السَّاعَاتِ.»

(اي مردم! ماه خدا با برکت و رحمت و آمرزش به سوى شما رو کرده است. ماهى که نزد خدا، بهترين ماه ها است و روزهايش بهترين روزها و شب هايش بهترين شب ها و ساعت هايش بهترين ساعت ها است.)

 

«هُوَ شَهْرٌ دُعِيتُمْ فِيهِ إِلَى ضِيَافَةِ اللَّهِ وَ جُعِلْتُمْ فِيهِ مِنْ أَهْلِ کَرَامَةِ اللَّهِ أَنْفَاسُکُمْ فِيهِ تَسْبِيحٌ وَ نَوْمُکُمْ فِيهِ عِبَادَةٌ وَ عَمَلُکُمْ فِيهِ مَقْبُولٌ وَ دُعَاؤُکُمْ فِيهِ مُسْتَجَابٌ فَاسْأَلُوا اللَّهَ رَبَّکُمْ بِنِيَّاتٍ صَادِقَةٍ وَ قُلُوبٍ طَاهِرَةٍ أَنْ يُوَفِّقَکُمْ لِصِيَامِهِ وَ تِلَاوَةِ کِتَابِهِ.»

(ماهى که در آن شما را به مهمانى خدا دعوت کرده اند و شما در آن از اهل کرامت خدا شده ايد. نفس هاى شما در آن ثواب تسبيح و ذکر خدا دارد و خواب شما ثواب عبادت. اعمال شما در آن پذيرفته است و دعاهاى شما مستجاب، پس، از پروردگار خويش با نيت هاى راستين و دل هاى پاک، بخواهيد که توفيق روزه اين ماه و تلاوت قرآن در آن را به شما عنايت فرمايد.)

 

وی افزود: ماه رمضان ماه بزرگی است، ماهی است که انسان می تواند به خدا نزدیک شود و شرط نزدیک شدن به خداوند متعال ایمان درست است. ایمان یعنی باور قلبی که برای رسیدن به آن زحمات فراوانی نیاز است که ماه رمضان فرصت خوبی برای رسیدن به این درجه است. دقت بفرمائید خداوند برای روزه گرفتن همه مردم را دعوت نکرد، نفرمود یا ایهاالناس، یاایها المسلمون و عباراتی از این دست بلکه فرمود: «یا ایها الذین آمنوا» (ای کسانیکه به من ایمان دارید) یعنی ای کسانی که در قلب خود مرا باور کردید، «کتب علیکم الصیام»، پس ایمان بالاترین درجه عبودیت است و ماه رمضان فرصتی خوب برای رسیدن به این درجه است.

 

این استاد حوزه علمیه قم بیان داشت: همانگونه که پیامبر عظیم الشأن ما فرمودند: «يَا مَعْشَرَ اَلنَّاسِ إِذَا طَلَعَ هِلاَلُ شَهْرِ رَمَضَانَ غُلَّتْ مَرَدَةُ اَلشَّيَاطِينِ وَ فُتِحَتْ أَبْوَابُ اَلسَّمَاءِ وَ أَبْوَابُ اَلْجِنَانِ وَ أَبْوَابُ اَلرَّحْمَةِ وَ غُلِّقَتْ أَبْوَابُ اَلنَّارِ وَ اُسْتُجِيبَ اَلدُّعَاءُ وَ كَانَ لِلَّهِ فِيهِ عِنْدَ كُلِّ فِطْرٍ عُتَقَاءُ يُعْتِقُهُمُ اَللَّهُ مِنَ اَلنَّارِ وَ يُنَادِي مُنَادٍ كُلَّ لَيْلَةٍ هَلْ مِنْ سَائِلٍ هَلْ مِنْ مُسْتَغْفِرٍ»

(اى گروه مردمان! آن‌گاه كه هلال ماه رمضان طلوع كند، شياطين سركش، به زنجير كشيده مى‌شوند. درهاى آسمان، درهای بهشت‌ها و درهای رحمت گشوده مى‌شود؛ درب‌هاى دوزخ بسته مى‌گردد، دعا به اجابت مى‌رسد و خداى را در هر افطارى آزادشدگانى است كه آنها را از آتش آزاد مى‌سازد. در هر شب منادى ندا مى‌دهد: آيا سائلى هست‌؟

آيا آمرزش‌خواهى هست‌؟)(الکافي، جلد ۴، صفحه ۶۷) پس ماه مبارک رمضان فرصتی بسیار مناسب برای رسیدن به درجه ایمان واقعی است.

 

استاد ابراهیم زاده افزود: موضوع بعدی در مورد امر تبلیغ در شرایط کنونی است. در عصر حاضر، جامعه ما با بسیاری از رسانه های جمعی و البته فضاهای مجازی با تنوع و قابلیت های گوناگون مواجه است. ارتباط گرفتن در این دهکده جهانی و تبادل نظر و در کنار آن ارائه فرهنگ ها و مسوولیت ها و بویژه رساندن پیام الهی در چهارچوب دین مبین اسلام بسیار سخت و دشوار است. به یاد دارم در سال های گذشته، دقیقا قبل از ایام تبلیغ، یک شب در کلاس درس، استاد سیدحسن خمینی بیان داشت: «کار عمده روحانیت در مرحله اول مقابله با تبلیغات دروغین بر اساس مبانی صحیح فکری است. اصل پیدایش نهاد روحانیت نیز همین موضوع تبلیغ بوده است و هر مذهبی اگر از نهاد روحانیت برخوردار بود، باقی می ماند و در غیر این صورت از بین می رود اما وقتی ضعفی عارض این نهادها شده باشد و کارکرد تبلیغی آنها ضعیف شده است، آن مذاهب هم رو به ضعف رفته اند.»

 

وی خاطرنشان کرد: اگر گفته می شود کتاب اخلاق باید چون دارو باشد، آخوند و یک روحانی هم باید دارو باشد؛ آخوندی که چون نسخه باشد یک ضبط صوت است که گاهی اوقات ممکن است صدایش خش خش هم کند و مخاطب او بپرسد که چرا خودت به سخنانت عمل نمی کنی! رمز تبلیغ این است که مبلّغ داروی خوبی باشد پس روحانیت باید یک داروی خوب باشد نه صرف نسخه پس باید این را بدانیم تبلیغات غلط و غرض ورزانه درباره دین، بسیار رایج و قابل دسترس است. هر چند بسیاری از اشخاص نیز از این تبلیغات دروغین مصون نیستند و اخیرا همه در فضای مجازی به عینه می بینیم که چه تبلیغات غلط و فضای مسمومی بر علیه دین و یا گروه و اشخاص مذهبی وجود دارد.  آن چه که همیشه مورد هجمه و آسیب بوده است، فرهنگ و متن اصلی دین و باورهای الهی است که در فضای مجازی نیز دستخوش آسیب و تبلیغات ضد دین شده است.

 

این استاد حوزه علمیه قم بیان داشت: عرفان های نوظهور، پدیده داعشیسم و بسیاری از شبکه ها و گروه های شبه دین با تغییر ظاهر و پوسته دین آن را به صورتی دیگر به جهانیان (مخصوصاً) جوانان نشان داده اند، و در این میان هجمه و آسیبی که به دین اسلام وارد می کنند، قابل توجه است؛ در چنین وضعیتی حوزه علمیه باید فضای مناسبی را برای روحانیت محترم فراهم کند تا در این جور مسائل متخصص شوند تا در فضای مجازی بتوانند با راه اندازی شبکه ها، گروه ها و لینک های صحیح، ترویج فرهنگ اسلام و ارائه تفاسیر صحیح از منابع قرآنی و کتاب های ارزشمندی که از علمای بزرگوار ما به یادگار مانده است، چهره واقعی دین مبین اسلام را نشان داده و با تبلیغات ضد دینی مبارزه کنند.

 

وی افزود: در هر مکتب و آئینی، تبلیغ و اطلاع‌رسانی، مهم‌ترین رکن حیات، بقا و تداوم آن است، چرا که تنها تبلیغِ مناسب است که می‌تواند یک مکتب را تقویت کرده و تداوم بخشد. در غیر این صورت اگر در عرصه تبلیغ و اطلاع‌رسانی ضعیف عمل شود،‌ نباید هیچ امیدی برای تداوم حیات یک مکتب داشت. دین مبین اسلام نیز همانند هر مکتب و دین دیگری، ابتدا با تبلیغ و اطلاع‌رسانی پایه‌گذاری شد که مهم‌ترین رکن آن نیز برای تداوم این مکتب توجه به پایه‌ها و اساس‌هایی است که اسلام بر مبنای آن‌ها بنا نهاده شده است.

 

استاد ابراهیم زاده بیان داشت: پیاده‌سازی دستورات خداوند و آموزه‌های قرآن کریم، برابری و تساوی انسان‌ها با یکدیگر، رحمت و عطوفت میان انسان‌ها، گذشت، ایثار، صبوری و توحید از مهم‌ترین رکن‌های این دین آسمانی است که هر کدام از آنان به نوبه خود موجب تقویت و تداوم این مکتب تا به امروز شده است و هزاران آموزه مثل روابط صحیح خانواده و جامعه سالم که مورد تأیید اسلام است باید تقویت شود که جامعه بشری در مورد این مسائل هم خیلی مشکل دارد.

 

وی خاطرنشان کرد: با توجه به گسترش عرصه ارتباطات در دنیای کنونی و تنوع در شیوه‌های برقراری ارتباط انسان‌ها با یکدیگر، تبلیغ و اطلاع‌رسانی نیز دچار تحول‌های شگرفی شده است که غفلت از این‌ روش‌ها در عرصه تبلیغ دین، مسلماً موجب خسران‌هایی خواهد شد که شاید به سادگی و با استفاده از روش‌های سنتی قابل جبران نباشند در این راستا مبلغان ما باید از فضای مجازی یعنی منبر مجازی با هنرمندی و توانایی که دارند برای رساندن پیام دینی استفاده کنند.

 

این استاد حوزه علمیه قم بیان داشت: مطالب باید به نحوی زیبا و هنرمندانه مطرح شود که در دل بنشیند و هر چه که در قالب هنر پیاده شود یقینا کارایی بهتری خواهد داشت، یعنی برای کودکان به نوعی باید سخن گفت و برای جوانان متناسب با فهم و فکر آن‌ها مطالب ار ارائه کرد و برای عموم جامعه هم به شیوه دیگری باید سخن گفت پس بهترین قالب برای نشر مفاهیم دینی و انتقال آموزه‌های تربیتی، دینی و اخلاقی به جامعه همین قالب هنری است.

 

وی در انتهای سخنانش بیان داشت: در پایان ازهمه شما بزرگواران صمیمانه تشکر میکنم که پای صحبت این حقیر نشستید و همه شما بزرگواران و مردم شریف را به خدای بزرگ و بی همتا می سپارم. و السلام علیکم و رحمةالله و برکاته. /260/260/20

ج, 02/05/1399 - 19:41