به مناسبت سالگرد ایام فتنه در تیر ماه 1378 و 1388، استاد سید حسن سعیدی گلپایگانی از اساتید حوزه علمیه قم، با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید، درباره نقش ولایت فقیه در دفع فتنه ها در جوامع اسلامی به گفتگو پرداخت.
این استاد درس خارج حوزه علمیه در ابتدای گفتگو ضمن قدرشناسی از اعضای این پایگاه اطلاع رسانی که کلام اساتید را منتشر می سازند، افزود: ما ولایت فقیهی که ستون و رکن نظام اسلامی است را از قرآن کریم و روایات گرفته ایم.
ولایت فقیه در قرآن
وی در این راستا به آیه 44 از سوره مبارکه مائده پرداخت: «إِنَّا أَنْزَلْنَا التَّوْراةَ فِيها هُدىً وَ نُورٌ يَحْكُمُ بِهَا النَّبِيُّونَ الَّذِينَ أَسْلَمُوا لِلَّذِينَ هادُوا وَ الرَّبَّانِيُّونَ وَ الْأَحْبارُ بِمَا اسْتُحْفِظُوا مِنْ كِتابِ اللَّهِ وَ كانُوا عَلَيْهِ شُهَداءَ فَلا تَخْشَوُا النَّاسَ وَ اخْشَوْنِ وَ لا تَشْتَرُوا بِآياتِي ثَمَناً قَلِيلًا وَ مَنْ لَمْ يَحْكُمْ بِما أَنْزَلَ اللَّهُ فَأُولئِكَ هُمُ الْكافِرُونَ» (بى ترديد ما تورات را كه در آن هدايت و نور است نازل كرديم. پيامبرانى كه [تا زمان عيسى] تسليم تورات بودند بر اساس آن براى يهوديان داورى مى كردند، و [نيز] دانشمندان الهى مَسلك [و كاملان در دين] و عالمان يهود به سبب آنكه حفظ و حراست كتاب خدا از آنان خواسته شده بود و بر [درستى و راستى] آن گواه بودند به وسيله آن داورى مى كردند. پس [اى دانشمندان يهود!] از مردم نترسيد و از من بترسيد، و آياتم را به بهايى اندك مفروشيد. و كسانى كه بر طبق آنچه خدا نازل كرده داورى نكنند، هم اينانند كه كافرند.)
وی با اشاره به «الرَّبَّانِيُّونَ» که در آیه شریفه آمده است، خاطرنشان کرد: این کلمه جمع کلمه «ربّانی» است و به کسانی اطلاق می شود که پیوند آنها با پروردگار عالم محکم بوده باشد و از آنجا که از ماده «ربّ» گرفته شده است، به معنای کسی است که به تدبیر و اصلاح جامعه و تربیت دیگران می پردازد.
استاد سید حسن سعیدی گلپایگانی در ادامه اضافه نمود: دانستیم که ولایت فقیه در قرآن کریم آمده است، رسما قرآن کریم اعلام می فرماید: علمای یهود و نصاری برای مردم از تورات حکم خدا را بیان می کردند و ما ولایت فقیه را همین می دانیم که از قرآن برای مردم حکم خدا را بیان کند.
ولایت فقیه در روایات
وی افزود: ولایت فقیه در حقیقت، برگزیده خداوند متعال است؛ چنان که امام زمان (عج) بر اساس آن حدیث شریف می فرماید: «وَ أَمَّا الْحَوَادِثُ الْوَاقِعَةُ فَارْجِعُوا فِيهَا إِلَى رُوَاةِ حَدِيثِنَا فَإِنَّهُمْ حُجَّتِي عَلَيْكُمْ وَ أَنَا حُجَّةُ اللَّهِ عَلَيْهِم» (كمال الدين و تمام النعمة؛ ج2 ؛ ص484)
این استاد حوزه علمیه قم ادامه داد: این امر بسیار طبیعی است؛ شما نگاه کنید که این روزها داستان کرونا بیداد می کند؛ چه کسانی سردمدار مبارزه با این ویروس منحوس در ایران هستند؟ وزارت بهداشت و کسانی که در رابطه با این ویروس سررشته دارند و در این رابطه مردم و حتی مقام معظم رهبری تابع نظرات آنها هستند.
وی افزود: بنابراین، طبیعی است که در مورد امور دینی هم همگی باید تسلیم ولایت فقیه که در رأس امور جامعه دینی است، باشند؛ جایگاهی که هم مطابق عقل و هم مطابق روایات و مخصوصا مطابق با آیات قرآن کریم است.
استاد سعیدی گلپایگانی خاطرنشان کرد: هم چنان که در مسأله کرونا، حرف آخر را وزارت بهداشت می زند، بایستی در امور دینی هم زمینه را ایجاد کنند و فرصت بدهند و راضی و تسلیم امر ولی فقیه باشند تا او دستور بدهد و همه اطاعت کنند.
این استاد درس خارج اضافه نمود: اگر غیر از این باشد، هرج و مرج خواهد شد و سنگ روی سنگ بند نمی شود و قانونی در کشور مؤثر نیست.
وی تأکید کرد: ولایت فقیه آن چنان مقامی دارد که اگر کسی در راه آن جان بدهد، ثواب و امید اجر در نزد خداوند کریم دارد؛ چرا که دانسته ایم دنباله ولی فقیه بودن، بی دلیل نیست و ریشه قرآنی، روایی و عقلی دارد.
استاد سید حسن سعیدی گلپایگانی در بخش دیگر از گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید، به فتنه ها و فتنه گرها پرداخت و در این باره خاطرنشان کرد: فتنه گرها کسانی هستند که از امّت اسلامی نیستند. آنها کسانی هستند که به ولایت فقیه پشت پا زده اند و آن را قبول ندارند.
وی افزود: باید بدانیم که اصولا برخی از فتنه گرها اصلا مسلمان نیستند؛ شاید مسلمان هم باشند، اما منافق هستند که به فرموده امام خمینی رضوان الله تعالی علیه خطر آنها حتی از کفّار هم بیشتر است. باید مطیع ولایت فقیه بود و تسلیم ایشان باید باشیم و دستوراتشان را بشنویم؛ فتنه کردن و شورش کردن و هرج و مرج به راه انداختن و فساد کردن معنا ندارد.
وی افزود: کسی که به واسطه عدم قبول ولایت فقیه دست به چنین اموری بزند، اصولا اعتقادات شیعه را قبول ندارد.
استاد سعیدی گلپایگانی اضافه نمود: باید از ولایت فقیه در مرحله عمل، تسلیم بودن، رضا مندی پیروی کرد و چنین شخصی اگر حتی تا حدّ مرگ و شهادت هم پیش برود؛ ثواب دارد و مأجور است.
وی در ادامه به کلامی از امام راحل رضوان الله علیه اشاره کرد که فرمودند: «پشتیبان ولایت فقیه باشید تا به مملکت شما آسیب نرسد.»
این استاد حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: بنابراین ولایت فقیه با ادله محکم عقلی، قرآنی و روایی پشتیبانی می شود و قانون مجلس خبرگان آن روز هم چنین بوده است.
وی به کلام دیگری از امام راحل رضوان الله تعالی علیه اشاره کرد که فرمود: «ولایت فقیه همان ولایت رسول الله است.»
استاد سعیدی گلپایگانی اضافه نمود: همانطور که پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم اگر دستور می داد، بر همه لازم بود تا بشنوند و اطاعت کنند و راضی باشند، در رابطه با ولایت فقیه هم امر به همان گستردگی است و از این رو است که امام راحل رضوان الله تعالی علیه می فرمود: «ولایت فقیه ولایت مطلقه است.»
وی در توضیح بیشتر در «مطلقه بودن» ولایت فقیه افزود: یعنی ما در همه موارد، نظر ولی فقیه را حجت می دانیم، چرا که دین را در همه موارد و با همه برنامه هایش حجت می دانیم. مسلمان کسی است که دین را در همه جا گسترده بداند و مجری دین را هم ولایت فقیه می دانیم که باید دستور او را شنید و تابع محض او بود که بالاخره هم در دنیا و هم در آخرت سعادتمند باشیم.
استاد سید حسن سعیدی گلپایگانی در بخش دیگری از این گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید، به مقایسه جایگاه ولی فقیه با سایر رهبران کشورها پرداخت.
وی افزود: در این باره باید دو حیطه رهبران کشورهای اسلامی و رهبران کشورهای غیر اسلامی را بررسی کنیم.
این استاد حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: در قسمت نخست، یعنی رهبران کشورهای اسلامی که عموما کشورهای اهل سنت هستند، معمولا رهبران این کشورها عقب افتاده، دیکتاتور هستند و حکومت در آنها به صورت قبیله ای اداره می شود؛ همانند کشور اردن، عربستان سعودی و همین طور مصر که کم از آن دو ندارند.
وی افزود: این گونه از حکومت داری را به هیچ وجه قبول نداریم؛ چه اینکه اصولا ریشه عقلی و قرآنی ندارد. اگر چه سعی می کنند با «اولوالامر» بحث را توجیه کنند، اما می دانیم که این کار با اشکالات بسیار روبروست؛ ولایت فقیه ما با این نوع از رهبران قابل مقایسه هم نیست.
استاد گلپایگانی در ادامه به قسمت دوم، یعنی رهبران کشورهای غیر اسلامی پرداخت و در این باره افزود: شاهدیم که حرف آخر در این کشورها را یا رئیس جمهور می زند و یا پارلمان و یا نهاد دیگر.
وی افزود: اینها هم در آخر امر، بشر و خطاکار و تابع مطامع شخصی و حزبی هستند؛ بنابراین اصلا به مردم اعتنایی ندارند؛ اما ولایت فقیه اولا: حکومت بر دل ها است و ثانیا: قداست خود را از آیات و روایات و عقل گرفته است.
این استاد درس خارج حوزه خاطرنشان کرد: شاهدیم که رهبران کشورهای غربی از قداست برخوردار نیستند و حکومت بر قلب ها در آنها مطرح نیست؛ و می بینیم که حاکمان در این کشورها چگونه با کودتا سر کار می آیند و با تقلب در انتخابات ها فرصتی پیدا می کنند تا با رهبری بر مردم به مطامع خود برسند.
وی افزود: آن جایگاه رهبری که با حکومت بر دل ها همراه باشد و پشتیبانی عقل، روایات و آیات را دارا باشد، جایگاه ولایت فقیه است که در کلّ کره زمین تنها ایران است که از چنین موقعیت و نعمتی برخوردار است.
استاد سعیدی گلپایگانی اضافه نمود: الحمد لله از وقتی که مردم این جایگاه را پذیرفته اند، حتی تا مرز شهادت هم پیش رفته اند و هزاران و صدها هزار شهید را با طیب خاطر تقدیم این نظام کرده اند و همین امروز هم اگر استخوانی از شهید آورده می شود، مردم دسته دسته به تشییع آن می روند.
وی در ادامه بیان کرد: آیا چنین امری را با چنین گستردگی در کشورهای دیگر شاهد هستیم؟ کشورهایی که کشت و کشتار می کنند و مردم آن کشورها در رابطه با حکومت های جور و ظلم مجبور به اطاعت از آنها هستند.
این استاد حوزه علمیه قم در ادامه به امکان الگوگیری سیستم ولایت فقیه در سایر کشورها مخصوصا کشورهای آشوب زده غربی پرداخت و در این باره خاطرنشان کرد: ولایت فقیه را کسانی می پذیرند که ریشه ها و به قول رهبری ریل های این حکومت و این جایگاه در آن کشورها گذاشته شده باشد.
وی افزود: امروز چنان چه شاهد هستیم، در آن کشورها هنوز این ریل گذاری انجام نشده است و بنابراین آنها چنین ولایت فقیهی را با همین چارچوب و برنامه هایی که دارد، آشنای به این امر هم نیستند.
استاد سعیدی گلپایگانی خاطرنشان کرد: اتفاقا یکی از سیاستمدارهای مهم امریکایی در همین سال های اخیر گفته بود: نجات امریکا به دست شخصیتی همانند ولایت فقیه ایران باید پی گرفته شود تا مشکلات حل شود.
وی ادامه داد: بنابراین آنها ترسیمی ازولایت فقیه ندارند تا بفهمند ولایت فقیه چیست اما آزادی خواهان عالم فریاد می زنند که ما به دنبال آن خطی هستیم که در ایران اجرا می شود.
استاد سید حسن سعیدی گلپایگانی در بخش پایانی گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید بر لزوم تبیین جایگاه ولایت فقیه از سوی اساتید حوزه برای مردم عالَم خبر داد و خاطرنشان کرد: البته آگاه هستیم که در زمینه روشنگری با مشکلات فراوانی روبرو هستیم.
وی افزود: اگر چه سایت ها و ماهواره ها می توانند امکان تبلیغ این امر را برای ما فراهم کنند، اما نباید از یاد برد که ما درگیر تحریم های سنگین از خارج و کم لطفی هایی در داخل هستیم؛ به گونه ای که می بینیم بودجه شبکه های ماهواره ای ایرانی پرداخت نمی شود و آنها برنامه های برون مرزی خود را به اجبار تعطیل می کنند.
این استاد حوزه علمیه قم در بیان خلاصه ای از بخش پایانی خاطرنشان کرد: