استاد اکبرنژاد مطرح کرد؛

فقدان نگاه منظومه‌ای به حدیث در حوزه

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید، استاد محمدتقی اکبرنژاد، رئیس مؤسسه فقاهت، ۱۴ دی‌ماه در مراسم رونمایی از کتاب اعتبار احادیث شیعه با تسلیت سالروز شهادت سردار سلیمانی و همچنین رحلت آیت‌الله مصباح یزدی گفت: ایشان نمونه بارز عالمی بود که فقدانش ثلمه‌ای بر دین است.

 

وی با بیان اینکه ضعف فهم حدیث، از عوامل اصلی متهم کردن روایات به ضعف و جعل است، ادامه داد: نداشتن نگاه کلان و منظومه‌ای به جریان حدیثی شیعه از ضعف‌های حوزه است. اینکه حدیث شیعه برخلاف سایر جریان‌های حدیثی، آلوده نیست و از پشتوانۀ علمی و مبنای مهم کلامی برخوردار است.

 

اکبرنژاد تصریح کرد: یکی از جهاتی که در جریان حدیثی شیعه مورد غفلت واقع شده است، نگاه از موضع کلامی است. اینکه اهل بیت(ع) نسبت به علمی که منتشر می‌کند و احادیثی که بیان می‌کند چیست؟ آیا رسالت حفاظت از احادیث را ندارد؟ آیا مسئولیتش فقط بیان است و نسبت به مسیری که حدیث طی می‌کند ساکت است؟

 

وی با بیان اینکه اصل ربوبیت به این معنا که امام مربی است و اقدام به اصلاح امت از روی شفقت می‌کند،‌ اظهار کرد: بنابر این اصل معصوم(ع) احساس مسئولیت بیشتری خواهد داشت و در این فضا است که به اصل صیانت از دین خواهیم رسید. در بحث‌ها تنها به حیثیت ارائه علوم از سوی امام توجه داریم، اما به حیث صیانت از حدیث کم‌توجه هستیم.

 

اکبرنژاد ادامه داد: اهل سنت از وجود معصوم محروم بودند، برخلاف شیعه که امام بین امت حضور داشت و فراتر از ارائه دین، بر صیانت آن نیز توجه داشت. در این فضا است که امام باید نسبت به جعل و تحریف حساس باشد و جاعلان و کذابین را معرفی کند. چطور می‌توان قبول کرد که مؤلف کتاب مشرعة بحارالأنوار، بیش از ۹۰ درصد بحارالانوار را غیرمعتبر بداند؟

 

اکبرنژاد در پایان سخنان خود تأکید کرد: در این مدتی که اهل بیت(ع) توانستند شیعه را از قیاس بر حذر داشته و نسبت به آن هشدار دهند، یا در بحث غلو که گرفتاری حدیث شیعه بوده، اهل بیت(ع) به خوبی عمل کرده و جلوی آن را به صورت حداکثری گرفتند. پس چرا امام نتواند جلوی جعل را بگیرد؟ و جاعلان و کذابین را معرفی کند؟ این نگاه کلامی است که از آن غفلت شده است و وظیفه امام(ع) در قبال حدیث نادیده گرفته شده و به اشتباه فضای حدیثی شیعه با جریان حدیثی اهل سنت مقایسه شده است.

 

د, 10/15/1399 - 13:13