استاد توکل اکبرنژاد از اساتید حوزه علمیه قم با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید به گفتگو پرداخت.
بخش نخست: بیان از مناقب صدیقه طاهره سلام الله علیها
این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در ابتدای گفتگو خاطرنشان کرد: حضرت صدیقه طاهره سلام الله علیها می فرماید: «مَنْ أصْعَدَ إلی اللّهِ خالِصَ عِبادَتِهِ، أهْبَطَ اللّهُ عَزَّوَجَلَّ لَهُ أفْضَلَ مَصْلَحَتِهِ» هرکس عبادات و کارهای خود را خالصانه برای خدا انجام دهد، خداوند بهترین مصلحتها و برکات خود را برای او تقدیر می نماید. (تنبیه الخواطر، ص ۱۰۸) این حدیث بسیار زیبا است؛ هم دنیا ساز و هم آخرت ساز است.
وی افزود: کلام از مقام حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها فراوان است؛ در روایتی از وجود مقدس صاحب الامر ارواحنا فداه می خوانیم: «اِنَّ لی فی ابنة رسولِ الله اُسوةٌ حَسَنَةٌ» (الغیبه، للطوسی؛ ص 286 ). حضرت مهدی علیه السلام فرمود: «الگو و اسوهی نیکوی من دختر فرستاده خدا است.
این استاد حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: در روایتی دیگر با گوشه ای دیگر از مقامات صدیقه طاهره سلام الله علیها آشنا می شویم. امام حسن عسگری علیه السلام می فرماید: «نَحْنُ حُجَجُ اللّهُ عَلَی خَلْقِهِ وَ أُمُّنَا [جَدَّتُنَا] فَاطِمَةُ حُجَّةُ اللّهِ عَلَیْنَا»
بخش دوم: حکمت دهم نهج البلاغه، معاشرت با مردم
استاد اکبرنژاد در بخش دیگری از گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید خاطرنشان کرد: از امیر مؤمنان علیه السلام در نهج البلاغه و در بخش کلمات قصار روایت شده است: «خَالِطُوا النَّاسَ مُخَالَطَةً إِنْ مِتُّمْ مَعَهَا بَكَوْا عَلَيْكُمْ وَ إِنْ عِشْتُمْ حَنُّوا إِلَيْكُم» (حکمت: 10)
وی افزود: این کلام بسیار زیبا است؛ با مردم مخالطه کنید و تعامل داشته باشید، به گونه ای که اگر به همان حالت، از دنیا رفتید، یعنی به همان حالتی که هم رضایت خدا و هم رضایت مردم در میان بود، در همان حالتی که به خاطر خدا به مردم خدمت می کنید، مردم برای شما گریه کنند؛ در روایتی از معصوم علیه السلام می خوانیم: «کونوا لنا زینا و لا تکونوا علینا شینا» برای ما زینت باشید و برای ما مایه زشتی و ناپسندی نباشید.
این استاد حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: امیر بیان می فرمایند: به گونه ای با مردم مخالطه و رفتار کنید که اگر در آن حال از دنیا رفتید، مردم برای شما بگریند و اگر زندگی می کنید، مردم اشتیاق داشته باشند که با شما باشند. در همین رابطه امیر مؤمنان علیه السلام می فرماید: «معاشرة الْابْرار توجب الشّرف» )آمدی، 2: 500) انسان اگر با خوبان برای خدا و رفع مشکلات جامعه و حفظ اسلام و مسلمین معاشرت داشته باشد، موجب شرف انسان می شود.
وی اضافه نمود: قرآن کریم هم می فرماید تا با عدل و احسان برخورد داشته باشیم و تقلب و غشّ در میانن نباشد. «ان الله یأمر بالعدل و الاحسان»
استاد توکل اکبرنژاد خاطرنشان کرد: امام خسین علیه السلام هم در رابطه با معاشرت می فرماید: «الخلق الحسن عبادة» خلق حسن و رفتار و کردار خوب و الهی عبادت است. عبادت تنها نماز و حج رفتن نیست؛ بلکه اخلاق نیکو نیز از عبادات است.
وی افزود: امام صادق علیه السلام در این رابطه می فرماید: «الاسلام حسن الخلق» اسلام حسن تعامل است. به گونه ای باید رفتار کرد که مردم از اسلام فرار نکنند. امام صادق علیه السلام در کلامی دیگر می فرماید: آنچه که اسلام را زینت می دهد و به خوبی معرفی می کند، اخلاق نیکو است. «انّ مما یزین الاسلام الاخلاق الحسنه بین الناس»
این استاد حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: علی علیه السلام می فرماید: کسی که رفتار و کردار خوب داشته باشد، زندگی اش شیرین و زیبا می شود. «مَنْ حَسُنَتْ خَلِيقَتُهُ طَابَتْ عِشْرَتُهُ»
وی اضافه نمود: در روایتی داریم که نیکوکاری و حسن خلق، دنیا را آباد می کند و بر عمرها می افزاید. «ابْنُ أَبِي عُمَيْرٍ، عَنِ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سِنَانٍ، قَالَ: قَالَ: أَبُو عَبْدِ اللَّهِ عَلَيْهِ السَّلَامُ: إِنَّ الْبِرَّ وَ حُسْنَ الْخُلْقِ يَعْمُرَانِ الدِّيَارَ وَ يَزِيدَانِ فِي الْأَعْمَار»
استاد توکل اکبرنژاد خاطرنشان کرد: در روایت از امیر بیان علیه السلام داریم که حسن خلق روز را بابرکت می کند و برای مسلمان دوست داشتنی می شود و رفاقتش برای مردم لذت بخش می شود. «حُسْنُ الْأَخْلَاقِ يُدِرُّ الْأَرْزَاقَ وَ يُونِسُ الرِّفَاق»
بخش سوم: حکمت یازدهم نهج البلاغه، شکر نعمت
وی افزود: در حکمتی دیگر در نهج البلاغه از امیر بیان علیه السلام روایت شده است: «إِذَا قَدَرْتَ عَلَى عَدُوِّكَ فَاجْعَلِ الْعَفْوَ عَنْهُ شُكْراً لِلْقُدْرَةِ عَلَيْه»
این استاد حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: امام صادق علیه السلام می فرماید: «نعمة لا تشکر الذنب لا یغفر» نعمتی همانند سلامتی، دینداری، در زیر پرچم اسلام زندگی کردن، در کشوری زیر سایه ولایت فقیه بودن، نعمتی بزرگ است. و چنین نعمت هایی اگر به خاطرش شکر نشود، گناهی است که برایش غفران و آمرزشی در کار نیست.
وی اضافه نمود: امام حسین علیه السلام فرمود: «انّ الله یحب کل عبد شکور» شکور صفت مشبهه است. حضرت می فرماید: همانا و البته خداوند متعال هر عبدی که شکور باشد را دوست دارد.
استاد توکل اکبرنژاد خاطرنشان کرد: در روایتی بیان شده است: «احْذَرُوا نِفَارَ النِّعَمِ فَمَا كُلُّ شَارِدٍ بِمَرْدُود» علی علیه السلام می فرماید: بترسید از اینکه نعمت ها از انسان فرار کند؛ چرا که اینگونه نیست همیشه آنچه فرار کرده، برگردد و به دست آید. نعمت زیبایی، نعمت توانایی، نعمت خدمت گزاری از آن جمله است؛ باید قدر دانسته شود و در راهی که خدا می فرماید، خرج شود. و الا انسان خسر الدنیا و الآخره می شود.
وی افزود: حضرت امیر می فرماید: «شکر کل نعمة الورع عما حرم الله» الله اکبر از این مرد الهی که بعد از رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم کسی همانند او نخواهد شد. حضرت امیر علیه السلام به ورع اشاره می کند. ورع بالاتر از تقوا است؛ یعنی اگر حتی احتمال حرام هم بود، باید ترک کند و اگر احتمال وجوب بدهد، باید انجام بدهد.
این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: امام صادق علیه السلام می فرماید: «اسرع الذنوب عقوبة کفران النعمة» سریع ترین گناهی که عقوبت را به دنبال دارد، کفران نعمت است. جوانی و سلامتی و امنیت نعمت بزرگ است. اکنون است که باید قدر آن را بدانیم. خون شهدا نعمت است. کسانی که با بد حجابی و بد زبانی به خون شهدا بی اعتنایی می کنند، دیر نباشد که به کیفر کار خودشان خواهند رسید.
/270/260/21/