استاد سید داود سجادی فر از اساتید حوزه علمیه قم در گفتتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید به موضوع «شاگردان امام سجاد علیه السلام» پرداخت.
/270/260/22/
این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در ابتدای گفتگو خاطرنشان کرد: امام سجاد علیه السلام نقش اساسی در پایگیری عزاداری برای سیدالشهداء علیه السلام و زنده ماندن نام ایشان ایفا کردند؛ اما ایشان از شاگرد پروری غافل نماندند؛ چه اینکه خداوند متعال می فرماید: «هُوَ الَّذِي بَعَثَ فِي الْأُمِّيِّينَ رَسُولًا مِنْهُمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِهِ وَيُزَكِّيهِمْ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَإِنْ كَانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِي ضَلَالٍ مُبِينٍ» اوست خدایی که میان عرب امّی (یعنی قومی که خواندن و نوشتن نمی دانستند) پیغمبری بزرگوار از همان مردم برانگیخت که بر آنان آیات وحی خدا تلاوت می کند و آنها را (از لوث جهل و اخلاق زشت) پاک می سازد و شریعت و احکام کتاب سماوی و حکمت الهی می آموزد و همانا پیش از این همه در ورطه جهالت و گمراهی آشکار بودند. (جمعه: 2)
وی افزود: بر همین اساس، حضرت علیه السلام آنچنان عمل کردند که شیخ طوسی اعلی الله مقامه شاگردان عمومی ایشان را تا 170 شاگرد برشمردند. گرچه حواریون ایشان را 4، 5 یا 8 نفر دانسته اند. ابو خالد کابلی، ابوحمزه ثمالی، ابان بن تغلب، سعید بن جبیر، قاسم بن محمد بن ابی بکر از بزرگوارانی بودند که از محضر ایشان استفاده کردند و هر کدام در رشته ای از برجستگان بودند.
استاد سجادی فر در ادامه بیان کرد: سیره عملی حضرت علیه السلام به گونه ای بود که شخصیتی مانند ابوخالد کابلی، از افغانستان کنونی نیز شاگرد حضرت علیه السلام می شود؛ باید دانست چگونه می شود در روزگاری که حضرت بفرمایند «وَ مَا بِمَکَّةَ وَ المَدِینَةَ عِشرُونَ رَجُلاً یُحِبُّنَا»، چنان شخصیتی در آن نقطه دور، نام حضرت به او رسیده است و شاگردی او را می کند.
وی اضافه نمود: در روایت داریم که «هل الدین الّا الحبّ» قطعا آن جاذبه امام بود که این افراد را تا محضر امام کشانده است و آنها توانستند به این درجات عالی برسند. ابوحمزه ثمالی که بر طبق روایات، سلمان زمانش بود. شخصیتی که همانند سلمان در زمان پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم به مقامات و درجات ایمان رسیده است؛ ابوحمزه ثمالی را با دعای معروف به نام او می شناسیم؛ و همو است که رساله الحقوق امام سجاد علیه السلام هم از طریق اوست که به دست ما رسیده است. سعید بن جبیر یکی دیگر از شاگردان حضرت است؛ شخصیت بزرگی که اعتقاد او منجر به شهادت او می شود.
این استاد حوزه علمیه قم افزود: نکته ای دیگر در شناخت شخصیت حضرت علیه السلام بعد مخاطب شناسی ایشان است؛ ایشان همانند همه معصومین علیهم السلام بر اساس سطح فکری مخاطب، عمل می کردند؛ اما امام سجاد علیه السلام به عنوان کسی که پایه گذار نهضت فرهنگی بوده است، تمام عمر خود را در همین خصوص با بیان معارف سپری می کنند. در صحیفه سجادیه دریایی از معارف را در آن غربت برای شیعیان بیان می کردند؛ و افراد مستعد را شکار می کردند.