به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید، جوابیه استاد حسینی آملی به اشکالات 14 گانه مرکز مدیریت بدین شرح است: بعض مشاکل موجود در دروس حوزههای علمیه که از جانب مرکز مدیریت محترم حوزه و شورای محترم عالی حوزههای علمیه مطرح شده و این عزیزان را بر آن داشته تا طرح جدید آموزشی که برای آقایان اساتید معلوم است را طراحی کنند که در ذیل متذکر میشوم و امیدوارم اساتید محترمی که در صدد کمک به حوزههای علمیه برای رفع این مشاکل هستند طرحی را پیشنهاد کنند تا علاوه بر رفع این نواقص، قوّت علمی حوزهها محفوظ باشد و از کیان حوزهها حراست شود.
البته تعدد طرح هیچ مانعی ندارد، چون امید است با ارائه این طرحها به شورای عالی، آقایان شورا بر اساس مراعات مصوبات و رعایت مشاکل اجرایی با استفاده از این طرحها بتوانند مسیر صحیح و مورد تأیید حضرات مراجع عظام (دامت برکاتهم) و اساتید معظم را انتخاب کنند.
این تعداد در حوزههای سراسر کشور کم نیستند و باید نظام آموزش حوزه به گونهای طراحی شود که این افراد تحت پوشش قرار بگیرند تا بدین وسیله از مهاجرت نیروهای حوزه به سمت دانشگاه و دانشجویی ممانعت شود، یعنی لازم میدانیم به این سلائق هم پاسخ داده شود.
پاسخ: برای حل این مشکل باید مراکز مناسبی همچون سفیران هدایت، موسسات تخصصی تبلیغ و... را راهاندازی کنیم و اگراین مراکز تا به حال نتوانستهاند خروجی کارآمد و مناسبی را داشته باشند باید مشکل را در طراحی و مدیریت این مراکز جستجو کنیم و علی ای حال حق نداریم تمام حوزه را به سمتی ببریم که از وظیفه اصلی خود که تربیت کارشناسان و فقیهان کارآمد است، باز بماند.
البته باید توجه کنیم که بخشهای مهمتر و دقیقتر که در آموزش روش اجتهاد شیخ اعظم (ره) تاثیر بیشتری دارد را حفظ کنیم.
پاسخ: برای یادگیری روش اجتهاد شیخ اعظم(ره) خواندن و دقت در تمامی مطالب مکاسب شیخ(ره) را ضروری میدانیم و برای کارآمدشدن و سرعت در کار میتوان با تکلیف طلاب به تحقیق در بعض قسمتها زیر نظر دقیق استاد با تجریه، در این مسیر کمک کنیم البته حذف امتحان از این قسمتها به معنای مجمل گذاردن آن قسمت و حذف خواهد بود پس لزوم امتحان از این قسمتها امری ضروری مینماید.
پاسخ: هیچ ضرورتی ندارد که سطوح عالیه در چهار سال خوانده شود و بسیار واضح است که اگر زمان بیشتری برای تدریس و تدرس در این دروس لحاظ شود اولاً همه قسمتها خوانده میشود و ثانیاً طلبه با توان بیشتر وارد دروس خارج شده و کارآئی بیشتری خواهد داشت مضافاً بر اینکه سنت حسنه مباحثه که چندی است متروک مانده احیاء خواهد شد.
پاسخ: اولاً آشنایی با مبانی علماء معاصر چندان در دروس سطح ضرورتی ندارد و زمینههای شکل گیری این مبانی در کتابهای ذی قیمت سطح وجود دارد و ثانیاً آشنایی با این مبانی ممکن است از جانب استاد در درس و یا تکلیف به پژوهش به طلاب در این موارد در زمانهای تعطیلی حوزه و زیر نظر استاد انجام شود.
پاسخ: همانطور که قبلاً ذکر شد ضرورتی را گذراندن دروس سطوح عالی در چهار سال وجود ندارد.
پاسخ: باید بدانیم که برای ارائه نظر در مسائل مستحدثه و مورد نیاز نظام مقدس جمهوری اسلامی، رسیدن به قوه اجتهاد امری ضروری است و با خواندن کتابهای موجود که بسیار پر فائده میباشند توان طلاب را در رسیدن به قدرت استنباط در این زمینه تقویت میکند و آشنایی با این مسائل و به چالش کشیدن ذهن طلاب در این موارد با ارائه فهرستی از این مسائل و مواضع چالشی آن قابل انجام است.
پاسخ: منشاء ضعف انگیزه در طلاب را باید در ضعف آشنائی آنها با درسهای حوزوی جستجو کرد و لازم است اهداف درسها و وظائف آنها در درسهای طلبگی تبیین شود و تغییر متون آموزشی در این امر مهم تاثیری ندارد و توصیه میکنیم مراکزی برای هدایت تحصیلی طلاب زیر نظر اساتید با تجربه برای این امر تأسیس شود.
پاسخ: این مسئله هیچ ربطی به تغییر متون درسی ندارد و برای این مسئله لازم است مجلههای تخصصی در حوزه منتشر شود و طلاب را با نیازهای اقشار جوان و پرسشگر جامعه آشنا کرد و جوابهای مناسب در اختیار آنها بگذارد.
به علاوه تا طلبه از بار علمی مناسب برخوردار نباشد و تا کارشناس نشود و توان پاسخگویی به این نیازها را نخواهد داشت.
پاسخ: ورود طلاب به رشتههای تخصصی بدون اتمام سطح کاری بس اشتباه است واگر حوزه منصفانه خروجیهای این موسسات را رصد کند میبیند طلاب جوانی که در این موسسات و در سنین پایین درس خواندهاند در خصوص آن رشته تخصصی و نیز در مورد دروس حوزوی چندان موفق نیستند.
پاسخ: آشنایی با مبانی علمی مرحوم شهید صدر(ره)، زیر مجموعه آشنائی با مبانی علماء معاصر است که از آن بحث شد مضافا بر اینکه خود مرحوم شهید صدر هم حلقات را به عنوان جایگزین متون مانند رسائل و کفایه نمیدانستند.
پاسخ: اولاً تعطیل دروس در حوزه به معنای تعطیلی حوزه و فعالیتهای علمی نیست و باید به گونهای برنامه ریزی شود که طلاب در ایام تعطیل درس به کارهای پژوهشی و تحقیقی اشتغال داشته باشند. و ثانیاً کثرت تعطیلی مجوز حذف بخشی از متون درسی نمیباشد و ثالثاً باید توجه داشته باشید بخش مهمی از این تعطیلات صرف امور تبلیغ و ارتباط روحانیت با مردم میشود.
پاسخ: لازم است خوانده نشدن کتب درسی را علاج کنیم نه اینکه حذف بخشی از متون را عملاً تائید کنیم و با تقطیع غیر کارشناسانه در فهم همان مقداری که خوانده میشود اخلال کنیم.
پاسخ: ضعف طلاب در شهرستانها نتیجه ضعف مدیریت و نظارت بر آنها و احیاناً ضعف اساتید است. پس باید گروهی کارشناس خبره در این مورد اقدام کنند و بررسی کنند.
پاسخ: اصل حذف متون آموزشی کما اینکه چند بار به آن اشاره شد مورد قبول نیست.
با توجه به اینکه سطوح عالیه در چهار سال خوانده شود و حداکثر 140 جلسه درسی داریم و روزانه بیش از سه درس اصلی بر طلاب تحمیل نشود.
مشاکلی که مسولان حوزه باید آنها را برطرف کنند عبارتند از: