آیت الله العظمی نوری همدانی:

زندگی مسئولان باید هم تراز زندگی فقرا باشد

مسئولی که حقوق کذایی دریافت کند و در رفاه باشد، درد مردم را نمی فهمد

 

به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید، حضرت آیت الله نوری همدانی از مراجع تقلید امروز در درس خارج خود که در مسجد اعظم قم برگزار شد، با اشاره به روایتی از امیرمؤمنان علی علیه السلام بر لزوم توجه مسئولین به مردم تأکید کرد.

 

وی ادامه داد: حضرت علی علیه السلام در نهج البلاغه در خطبه شقشقیه می فرمایند: «مَا أَخَذَ اللَّهُ عَلَى الْعُلَمَاءِ أَلَّا يُقَارُّوا عَلَى كِظَّةِ ظَالِمٍ وَ لَا سَغَبِ مَظْلُومٍ» خداوند از علما پیمان گرفته است که اگر ظالم یا مظلومی ببینند، هیچ وقت نباید ساکت باشند و در برابر پرخوری ظالم و گرسنگی مظلوم نباید بی اعتنا و بی تفاوت باشند.

 

استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم اظهار داشت حضرت علی علیه السلام  در جای جای نهج البلاغه، خصوصا در وظایف مسئولین در این مورد بسیار فرموده اند. در نامه چهل و نهم به عثمان ابن حنیف می فرماید: شنیده ام که شما در مهمانی ای شرکت کرده ای که در آن «عَائِلُهُمْ مَجْفُوٌّ وَ غَنِیهُمْ مَدْعُوٌّ» انسانهای فقیر حضور نداشتند و فقط اغنیا حضور داشتند و دعوت شده بودند.

 

آیت الله نوری همدانی بیان داشت: حضرت امیر علیه السلام در ادامه خطبه می فرماید: «وَ لَوْ شِئْتُ لَاهْتَدَیتُ الطَّرِیقَ إِلَی مُصَفَّی هَذَا الْعَسَلِ وَ لُبَابِ هَذَا الْقَمْحِ وَ نَسَائِجِ هَذَا الْقَزِّ وَ لَكِنْ هَیهَاتَ أَنْ یغْلِبَنِی هَوَای وَ یقُودَنِی جَشَعِی إِلَی تَخَیرِ الْأَطْعِمَةِ وَ لَعَلَّ بِالْحِجَازِ أَوْ الْیمَامَةِ مَنْ لاطَمَعَ لَهُ فِی الْقُرْصِ وَ لاعَهْدَ لَهُ بِالشِّبَعِ» حضرت می گویند که اگر می‌خواستم می‌توانستم عسل مصفّا بخورم و مغز گندم را تناول کنم و بافته‌های ابریشم را بپوشم و راه بروم، اما هیهات كه هوای نفسم بر من غلبه كند و حرصم مرا به انتخاب غذاهای لذیذ وادار نماید در حالی ‌كه شاید در گوشه و کنار مملکت كسی زندگی كند كه برای او امیدی به یك قرص نان نیست و سیری شكم را به یاد نداشته باشد.

این استاد درس خارج حوزه علمیه قم افزود: در ادامه این خطبه حضرت می فرماید: «أَ أَقْنَعُ مِنْ نَفْسِی بِأَنْ یقَالَ هَذَا أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ وَ لاأُشَارِكُهُمْ فِی مَكَارِهِ الدَّهْرِ أَوْ أَكُونَ أُسْوَةً لَهُمْ فِی جُشُوبَةِ الْعَیشِ» آیا من به این قناعت كنم كه به من امیرمؤمنان گفته شود ولی در سختی‌های روزگار با آنان شریك نباشم یا در تلخی‌های زندگی الگویشان محسوب نشوم؟

 

حضرت آیت الله نوری همدانی اظهار داشت: مسئولان باید نسبت به مردم بسیار مراقب باشند. مسئولی که حقوق کذایی دریافت کند و در رفاه باشد، درد مردم را نمی فهمد، خدمات نظام اسلامی خوب است اما مسئولان باید در فکر مردم باشند و زندگی مسئولان با کسانی که در فقر هستند یکسان باشند.

 

ایشان افزود: آن حضرت در جایی دیگر از نهج‌البلاغه می‌فرماید: «إن اللَّه تعالی فرض علی ائمّة الحق ان یقدّروا انفسهم بضعفة النّاس» صاحبان مناصب در نظام حق، حق ندارند خودشان را با اعیان و اشراف مقایسه کنند. خداوند بر پیشوایان مقدر کرده است که زندگی خودشان را هم تراز فقرا قرار دهند تا فقر بر آنها سنگینی نکند، بزرگان ما و علما همیشه این گونه بودند. صاحب معالم برای خانواده اش به اندازه یک هفته از مواد خوراکی نگه می داشته نه بیشتر و همه را به مردم می داده است. /260/250/32

چ, 10/04/1398 - 22:14