اشاره
علاوه بر وظایفی که در طول سال، خدای حکیم و مهربان بر بندگانش واجب نموده، در ماه رمضان، تکلیف دیگری به نام «روزه» به آن افزوده که تمام مکلَّفین واجد شرایط باید به آن عمل کنند. در این مقاله، ضمن معرفی روزه، به برخی از فواید آن اشاره میکنیم، تا بندگان خدا، این تکلیف مقدس را با بصیرت و اشتیاق کامل انجام دهند.
مفهوم روزه
روزه که در زبان عربی به آن «صَوم» گفته میشود، در لغت به معنی اِمساک و خودداری از انجام هر نوع کاری - اعمّ از خوردن، سخن گفتن، راه رفتن و امثال آن – است. و در شرع اسلام، به امساک و خودداری انسان با قصد و نیّت از خوردن و آشامیدن و... از اذان صبح تا اذان مغرب گفته میشود.»[1]
آیة الله مشکینی (ره) در تعریف «صوم» میگوید: «اِنَّهُ العَزمُ عَلَی تُرُوکٍ مُعَیَّنَةٍ نَهَاراً تَقَرُّباً، فَحَقِیقَتُهُ فِعلٌ قَلبِیٌّ وَهُوَ عِبَادَةٌ فَاعِلِیَّةٌ وَغَیرُهُ عِبَادَةٌ فِعلیَّةٌ، وَ عَلَیاَیٍّ فَهُوَ اَمرٌ اِرَادِیٌّ اِختِیَارِیٌّ؛ صوم عبارت است از تصمیم بر ترک چیزهای معیّن، در روز، به قصد تقرّب به خدا، پس حقیقت «صوم» یک عمل قلبی است و آن یک عبادت فاعلی (قائم به خود فاعل) است در حالی که بقیۀ عبادتها عبادت فعلی هستند، و به هر حال، «صوم» یک عمل ارادی و اختیاری است.»[2]
به هر حال، حاصل معنی «صوم» یا «روزه» همان است که مراجع تقلید در رسالههای عملیه نوشتهاند: «روزه آن است که انسان، برای انجام فرمان خداوند عالم، از اذان صبح، تا اذان مغرب از چیزهایی که روزه را باطل میکند خودداری نماید»[3]
و پس از اشاره به نیت روزه، نوشتهاند: و برای آن که یقین کند تمام این مدت را روزه بوده، باید مقداری پیش از اذان صبح و مقداری بعد از اذان مغرب از انجام کاری که روزه را باطل میکند خودداری نماید»[4]
نزول حکم وجوب روزه
حکم وجوب روزۀ ماه رمضان، در روز دوم ماه شعبان سال دوم هجرت با نزول آیات زیر از طرف خدا به پیامبر اسلام (ص) ابلاغ شده است.[5]
﴿یَاأیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا کُتِبَ عَلَیکُمُ الصِّیَامُ کَمَا کُتِبَ عَلَی الَّذِینَ مِن قَبلِکُم لَعَلَّکُم تَتَّقُونَ * أیَّاماً مَعدُودَاتٍ فَمَن کَانَ مِنکُم مَرِیضاً أو عَلَی سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِن أیَّامٍ أُخَرَ وَعَلَی الَّذِینَ یُطِیقُونَهُ فِدیَةٌ طَعَامُ مِسکِینٍ فَمَن تَطَوَّعَ خَیراً فَهُوَ خَیرٌ لَهُ وَأن تَصُومُوا خَیرٌ لَکُم اِن کُنتُم تَعلَمُونَ * شَهرُ رَمَضَانَ الَّذِی أنزِلَ فِیهِ القُرآنُ هُدیً لِلنَّاسِ وَبَیِّنَاتٍ مِنَ الهُدی وَالفُرقَانِ، فَمَن شَهِدَ مِنکُمُ الشَّهرَ فَلیَصُمهُ وَمَن کَانَ مَرِیضاً أو عَلَی سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِن أیَّامٍ أُخَرَ، یُرِیدُ اللهُ بِکُمُ الیُسرَ وَلاَ یُرِدُ بِکُم العُسرَ وَلِتُکمِلُوا العِدَّةِ وَلِتُکَبِّرُوا اللهَ عَلَی مَا هَدَکُم وَلَعَلَّکُم تَشکُرُونَ﴾؛[6] «ای کسانی که ایمان آوردهاید، روزه بر شما نوشته شده، همانگونه که بر کسانی که قبل از شما بودند، نوشته شد، تا پرهیزکار شوید. چند روز معدودی را [باید روزه بدارید] و هر کس از شما بیمار یا مسافر باشد، تعدادی از روزهای دیگر را [روزه بدارد]. و بر کسانی که روزه برای آنها طاقتفرساست، [همچون بیماران مزمن و پیرمردان و پیرزنان] لازم است کفّاره بدهند: مسکین را اطعام کنند. و کسی که کار خیری انجام دهد، برای او بهتر است. و روزه داشتن برای شما بهتر است اگر بدانید. [روزه، در چند روز معدود] ماه رمضان است، ماهی که قرآن، برای راهنمایی مردم، و نشانههای هدایت، و فرق میان حقّ و باطل، در آن نازل شده است. پس آن کس از شما که در ماه رمضان در حضر باشد، روزه بدارد و آن کس که بیمار یا در سفر است، روزهای دیگری را به جای آن، روزه بگیرد، خداوند، راحتی شما را میخواهد نه زحمت شما، هدف این است که این روزها را تکمیل کنید و خدا را بر این که شما را هدایت کرده بزرگ بشمارید؛ باشد که شکرگزاری کنید.»
علامه طباطبائی (ره) میگوید: از سیاق این سه آیه معلوم میشود: هر سه با هم نازل شدهاند، زیرا «اَیَّاماً مَعدُودَاتٍ» که در آغاز آیۀ دوم آمده، (و منصوب بودن آن نیز بنا بر ظرفیّت و به تقدیر کلمۀ «فی» میباشد)، متعلّق به کلمۀ «صیام» در آیۀ اوّل است، و جملۀ «شَهرُ رَمَضان» نیز در ابتدای آیۀ سوم با دو آیۀ قبلی ارتباط ناگسستنی دارد.[7]
در این آیه، کُتِبَ (نوشته شده) به معنی فُرِضَ (واجب شده) آمده یعنی این حکم حتمی است.
از آنجا که انجام این عبادتِ مهم، همراه با محرومیّت از لذایذ مادّی بوده و نیاز به استقامت و تحمّل سختی (به خصوص در فصل تابستان) دارد، تعبیرات مختلفی در آیۀ فوق به کار رفته که روح انسان را برای پذیرش این حکم آماده سازد.
الف. با خطاب «یَاأیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا»؛ «ای کسانی که ایمان آوردهاید»، مؤمنان مورد خطاب اختصاصی خدا قرار گرفتهاند که برای مؤمن لذّت فوق العاده دارد؛ همانگونه که در حدیثی از امام صادق (ع) نقل شده: «لَذَّةُ مَا فِی النِّدَاءِ اَزَالَ تَعَبَ الْعِبَادَةِ وَالْعَنَاءِ؛[8] خطابِ ایمؤمنان! چنان لذّتی برای مؤمنان دارد که سختی و مشقّت این عبادت را از بین برده است.»
ب. با جمله «کَمَا کُتِبَ عَلَی الَّذِینَ مِنْ قَبْلِکُمْ» این حقیقت را بیان میکند که وجوب روزه، حکم اختصاصی شما مسلمانان نیست که به نظر شما مشکل آید، بلکه در امّتهای پیشین نیز این قانون بوده. روشن است که عمل به دستوری که برای همۀ امّتها بوده، آسانتر از دستوری است که تنها برای یک گروه خاص باشد.
و از این جمله، میفهمیم که روزه عبادتی است که در ادیان گذشته نیز بوده، و طبق روایتی از امیرمؤمنانعلیهالسلام اولین کسی که روزه بر او واجب شد، حضرت آدم (ع) بود.[9] ولی خصوصیات آن از لحاظ زمان، تعداد روز و کیفیّت آن برای ما معلوم نیست.
ج. با جمله «لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ»، فلسفۀ روزه و اثرات پربار این فریضۀ الهی را که صد در صد عاید خود روزهدار میشود، بیان کرده تا آن را یک حکم دوست داشتنی و گوارا سازد؛ زیرا اگر مردم فواید یک عمل را بدانند، در انجام آن نشاط بیشتری از خود نشان خواهند داد.
چون آیات مرتبط با روزه قبلاً در مقالهای تحت عنوان «حکم وجوب روزه» تفسیر شده، در اینجا از تکرار آن خودداری کرده و علاقهمندان را به مطالعۀ آن توصیه میکنیم.[10]
لزوم پرهیز از پرخوری
یکی از شرایط تغذیۀ صحیح، پرهیز از افراط در خوردن است، کسی که میخواهد تغذیهاش صحیح و جسم و روحش سالم باشد، باید از پرخوری و از اسراف پرهیز نماید.
در قرآن کریم، خطاب به تمام اولاد آدم میفرماید: ﴿يا بَنِي آدَمَ خُذُوا زِينَتَكُمْ عِنْدَ كُلِّ مَسْجِدٍ وَ كُلُوا وَ اشْرَبُوا وَ لا تُسْرِفُوا إِنَّهُ لا يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ﴾[11]«اى فرزندان آدم! زينت خود را نزد هر سجدهگاهی (در هر نمازی) با خود برداريد و بخوريد و بياشاميد و[لی] اسراف نكنيد كه خدا اسرفکاران را دوست نمىدارد.»
قرآن کریم، همیشه پس از تجویز استفاده از مواهب آفرینش، برای جلوگیری از سوء استفاده، توصيه به اعتدال میکند. در این آیه نیز، پس از دستور به پوشیدن لباس و زینت به هنگام نماز و دستور به خوردن و آشامیدن، برای جلوگیری از تجمّل پرستى، اسراف و تبذير، بلافاصله فرمود: «ولى اسراف نكنيد كه خدا مسرفان را دوست نمىدارد».
اسراف که یکی از گناهان کبیره است، مصادیق متعدد دارد، یکی از مصادیق آن، پرخوری است که بسیار خطرناک و مضر بر جسم، روح، دین و دنیای انسان میباشد.
اما عکس آن یعنی: کمخوری و رعایت تعادل در خوراک، بسیار مفید است. همچنان که از رسول خدا (ص) روایت شده: «الْمَعِدَةُ بَيْتُ كُلِّ دَاءٍ، وَ الْحِمْيَةُ رَأْسُ كُلِّ دَوَاءٍ؛[12] معده، خانه و مرکز هر نوع درد است، و پرهیز و امساک، بالاترین داروهاست»
راه نجات از پرخوری
بهترین راه نجات از پر خوری، روزه است. طبق دستور خدای مهربان که در آیات فوق آمده، روزۀ ماه رمضان، بر تمام افراد مکلّفی که مسافر، مریض و عاجز نباشند، واجب است. در بقیۀ ماهها نیز (جز عید فطر و قربان)، روزه گرفتن مستحب است، مگر این که از جهتی حرام یا مکروه شده باشد.
فواید روزه
روزه، فواید بسیاری از نظر جسمی، روحی، دنیوی و اخروی برای افراد روزهدار و جامعۀ روزهداران دارد.
خدای مهربان، پس از بیان وجوب روزۀ ماه رمضان و بیان وظیفۀ مریض و مسافر در آیات فوق، میفرماید: ﴿یُرِیدُ اللهُ بِکُمُ الیُسرَ وَلاَ یُرِیدُ بِکُمُ العُسرَ﴾؛[13] «خداوند، راحتی شما را میخواهد و زحمت شما را نمیخواهد» یعنی، خداوند بنا ندارد بر شما سختگیری کند، بلکه در همۀ امور، راحتی شما را میخواهد.
این جملۀ آیۀ شریفه، اشاره به این نکته است که روزه داشتن، گرچه در ظاهر یک نوع محدودیت و همراه با مشکلات است، امّا مقدمۀ راحتی و آسایش انسان از نظر معنوی و مادی و از نظر اخروی و دنیوی میباشد.[14]
فواید روزه در کلام آیةالله جوادی آملی
آیةالله جوادی آملی مینویسد: «ماه مبارک رمضان فرصت مناسبی است برای پی بردن به اسرار عالم، باید به همان مقدار غذایی که نیروی انسان را تأمین کند بسنده کرد، هیچ کس با پرخوری به جایی نمیرسد، در تعبیرات اخلاقی اسلام آمده است: «مَا مَلَأَ آدَمِيٌّ وِعَاءً شَرّاً مِنْ بَطْنٍ؛[15] انسان، هیچ ظرفی را به بدی ظرف شکم پر نکرده است»، شکم که پر شد، راه فهم مسدود میشود، انسانِ پرخور هرگز چیز فهم نیست و هرگز به اسرار و باطن عالم پی نخواهد برد.
شکمبارگی، بیارادگی و خمودی میآورد و رعایت اعتدال درخوردن، سلامت، طول عمر و نورانیت دل میبخشد. خوردن بیش از حدّ، هم روح را سرگرم میکند تا غذای زاید هضم شود، وهم بدن را به سوخت وساز بیشتری وادار میسازد و سرانجام انسان را زودتر از موعد از پا درمیآورد، نوعاً انسانهای پرخور، عمرطولانی ندارند».[16]
فواید اخروی روزه
از نظر معنوی و اخروی، شاید مهمترین فایدۀ روزه، ایجاد «تقوا» باشد؛ چون روزه، با ایجاد محدودیت موقّت به انسان مقاومت، قدرت اراده و توان مبارزه با حوادث سخت میبخشد و غرایز سرکش را کنترل کرده و انسان را به مقام تقوا و پرهیزکاری میرساند.
جالب اینکه قرآن کریم، در پایان نخستین آیۀ مربوط به روزه، فرموده: ﴿لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ﴾[17] و در پایان آخرین آیه نیز پس از اشاره به برخی از احکام روزه و اعتکاف فرموده: ﴿لَعَلَّهُم یَتَّقُونَ﴾[18] یعنی: در هردو آیه، هدف نهایی از روزه، «تقوا» معرفی شده. و این نشان میدهد که تمام این برنامهها برای پرورش روح تقوا، خویشتنداری و ملکۀ پرهیز از گناه و احساس مسئولیت در برابر وظایف انسانی است. و همین مقام تقوا ست که موجب رهایی از عذاب و مقدّمۀ سعادت اخروی میباشد.
به همین جهت، در روایات متعدّد، از روزه به عنوان سپر عذاب و سپر آتش دوزخ یاد شده است. حضرت علی(ع) ضمن بیان ارکان دین، میفرماید: «وَ صَومُ شَهرِ رَمَضَانَ فَإنَّهُ جُنَّةٌ مِنَ العِقَابِ؛[19] و روزه ماه رمضان سپری است در برابر مجازات اخروی.»
و در روایت «صحیح» زراره، از امام باقر(ع) آمده است که آن حضرت ضمن بیان این مطلب که دین اسلام، روی پنج چیز (نماز، زکات، روزه، حج و ولایت اهلبیت (ع) بنا شده، میفرماید: رسول خدا(ص) فرموده: «اَلصَّومُ جُنَّةٌ مِنَ النَّارِ؛[20] روزه سپری در برابر آتش دوزخ است.»
بین این دو روایت، منافاتی وجود ندارد؛ زیرا یکی میگوید: روزه سپری است که انسان را از آتش دوزخ نگه میدارد و دیگری میگوید: از هر نوع عذاب اخروی نگه میدارد.
روزه، نه تنها موجب نجات از عذاب، بلکه سبب ورود به بهشت هم هست.
چنان که در روایتی از امام صادق (ع) آمده است: «قَالَ أَبِي: إِنَّ الرَّجُلَ لَيَصُومُ يَوْماً تَطَوُّعاً يُرِيدُ مَا عِنْدَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ، فَيُدْخِلُهُ اللَّهُ بِهِ الْجَنَّةَ؛[21] پدرم فرمود: فردی، یک روز برای رضای خدا روزۀ مستحب میگیرد، خدا اورا به بهشت میبرد»
این روایت، مربوط به روزۀ مستحب است، ثواب روزۀ واجب ماه رمضان، بیشتر از آن میباشد.
فواید دنیوی روزه
آثار و فواید دنیوی روزه، از نظر جسمی و روحی، و آثار تربیتی و اجتماعی آن بر کسی پوشیده نیست.
این حقیقت، در سخنان پیشوایان معصوم (ع) نیز به وضوح مشاهده میشود. همچنان که در روایتی از رسول خدا (ص) آمده: «صُومُوا تَصِحُّوا؛[22] روزه بگیرید تا سالم شوید»
و امیرمؤمنان (ع) فرموده: «لِکُلِّ شَیءٍ زَکَاةٌ وَزَکَاةُ البَدَنِ الصِّیَامُ؛[23] برای هر چیز زکاتی است و زکات بدن روزه است.»
زکات، به دو معنی آمده: یکی رشد و نموّ و دیگری طهارت و پاکی.[24] و هر دو معنی در مورد روزه صادق است؛ زیرا روزه، هم موجب طهارت و پاکی بدن از آلودگیها و امراض گوناگون، و هم وسیلۀ رشد و تکامل مادّی و معنوی انسان میباشد.
نقش روزه در حلّ مشکلات
آیةالله جوادی آملی (مدّ ظلّه) در بارۀ نقش روزه در حل مشکلات مینویسد: «از آنجا که درمسیر زندگی دشواری و مشکلات وجود دارد، دستور دادهاند: در شداید ومشکلات روزه بگیرید. یعنی اگر ما، در هر نمازی چند بار از خدای سبحان استعانت میکنیم و میگوییم: ﴿إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَ إِيَّاكَ نَسْتَعِينُ﴾[25] راه کمکرسانی را هم خدا بیان فرموده است. ولی این چنین نیست که بگوید: کمک کن! ما رایگان کمک برسانیم. اگر سخن از ﴿إِيَّاكَ نَسْتَعِينُ﴾ است، راهش را هم قرآن به ما آموخته که: ﴿وَاسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاة﴾[26] و این صبر به «صوم» تفسیر و تطبیق شده. و در حدیث آمده است که: «إِذَا نَزَلَتْ بِالرَّجُلِ النَّازِلَةُ وَ الشَّدِيدَةُ فَلْيَصُمْ؛[27] هرگاه برای کسی مشکل یا حادثۀ خاصی پیش آمد باید برای دفع یا رفع آن روزه بگیرد ... این روزه چه نقشی دارد که مشکل را حل میکند؟ انسان را به کجا میرساند که بر مشکل پیروز میشود؟! تازه این امساک ظاهری است؛ امّا روزه، حکمتهایی دارد که روح را به مقام بالا میرساند و روح بلند بر طبیعت فائق است. اگر کسی برای خدا روزه گرفت، چون کارها به دست اوست مشکل را حل میکند ... باطن روزه به قدری نیرومند است که انسان را بر جهان طبیعت - به اذن خدا- پیروز می کند ... تا چه اندازه ما به باطن روزه میپردازیم که نه تنها ظاهرمان روزه بگیرد و چیزی نخوریم و نیاشامیم؛ بلکه سرّ و درون ما هم روزه بگیرد؟ نگذاریم خاطرهای در دل خطور کند که خدا نمیپسندد.»[28]
فواید طبی روزه
در طب امروز و در طب قدیم، اثر معجزآسای «امساک» در درمان انواع بیماریها به ثبوت رسیده و قابل انکار نیست. کمتر طبیبی پیدا میشود که در نوشتههای خود به این حقیقت اشاره نکرده باشد؛ زیرا عامل بسیاری از بیماریها زیادهروی در خوردن غذاهای مختلف است، چون مواد اضافى جذب نشده به صورت چربيهاى مزاحم در نقاط مختلف بدن، يا چربى و قند اضافى در خون باقى مىماند، اين مواد اضافى، در لابلاى عضلات بدن در واقع لجنزارهاى متعفنى براى پرورش انواع ميكروبهاى بيمارىهاى عفونى است، و در اين حال، بهترين راه براى مبارزه با اين بيماریها نابود كردن اين لجنزارها از طريق امساک و روزه است. روزه، زبالهها و مواد اضافى و جذب نشدۀ بدن را مىسوزاند، و در واقع بدن را «خانه تكانى» مىكند.[29]
یک دانشمند روسی به نام «الكسى سوفورين» مىنويسد:
درمان از طريق روزه فائدۀ ويژهاى براى درمان كمخونى، ضعف رودهها التهاب بسيط و مزمن، دملهاى خارجى و داخلى، سلّ، اسكليروز، روماتيسم، نقرس، استسقاء، نوراستنى، عِرق النّساء، خراز (ريختگى پوست)، بيماریهاى چشم، مرض قند، بيماریهاى جلدى، بيماریهاى كليه، كبد و بيماریهاى ديگر دارد.
معالجه از طريق امساك اختصاص به بيماریهاى فوق ندارد، بلكه بيماریهايى كه مربوط به اصول جسم انسان است و با سلولهاى جسم آميخته شده، همانند: سرطان سفليس، سلّ و طاعون را نيز شفا مىبخشد![30]
شهید دکتر پاکنژاد نقل کرده: در سال 1961میلادی یک جوان فیزیکدان از اهالی مسکو به نام «ولادیمیر بشکنتسو» پس از آنکه «فلج» شده بود، مدت چهل وپنج روز روزه گرفت بهبودی یافت. و جریان توسط یکی از جراید مسکو منتشر و در مطبوعات جهان نیز منعکس گردید.[31]
بعضی از مردم خیال میکنند: روزه، باعث زخم معده میشود، در حالی این سخن فقط یک توهّم بیاساس است.
شهید پاکنژاد در این باره میگوید: مراکز درمانی جهان که مبنای درمان خود را بر روزهداری نهاده اند چنین مطلبی را که روزه ایجاد زخم کند تأیید نکرده اند... عوامل ایجاد کنندۀ زخم معده بسیارند و روزه از آنها نیست.[32]
و نیز میگوید: در حال روزه، ابتدا گرسنگی وگاهی نوعی تحریک عصبی و بعد ضعفی احساس میشود، قند کبد به خون میریزد و چربیهای ذخیره و پروتئینهای عضلات و غدد و سلولهای کبدی آزاد و به مصرف میرسند، یعنی: روزه تمام بافتها را شستشو میدهد، چهار پنجم بیماریها که تخمیر غذا در روده است، با روزه اصلاح میشود. و نیز در ماه روزه، عواطف رقیقتر، هوش و حواس بیدارتر، ذوقیات لطیفتر و حالات روحی نورانی تر و حضور قلب بیشتر میشود. [33]
البته، پرخوری در شبهای ماه رمضان هم مضر است و کمترین ضررش این است که فواید درمانی روزه را کم میکند.
از آیةالله محمدتقی بهجت (ره) نقل شده: اگر انسان طعم گرسنگی را بچشد، در این صورت است که غذا برای او بسیار لذیذ خواهد بود و قدر این نعمتهای الهی را بهتر خواهد دانست، از جمله شخص روزهدار که افطار برایش بسیار لذتبخش است، هم از نظر لذت جسمی و هم معنوی؛ البته، این در صورتی است که در افطار و سحری، نخوردن روز را تدارک نکند و آنقدر شکمش را پُر نکند که اصلاً گرسنگی را احساس نکند![34]
و دکتر جزایری میگوید: یکی از فواید روزه، تصفیۀ بدن و لاغر شدن است، ولی خوردن سحری زیاد از غذاهای چرب سبب میشود که از این عمل مفید، نتیجۀ معکوس بگیریم. اگر میخواهید از روزه استفاده کنید؛ سحری جز میوه چیزی نخورید و شب هنگام افطار هرچه میخواهید بخورید و بعد نتایج معجز آسای این عمل را ببینید.[35]
لازم به یاد آوری است که: انسان نباید روزه یا عبادتهای دیگر را برای فواید آن انجام دهد، بلکه باید با اخلاص و فقط برای اطاعت از فرمان الهی و به نیت تقرّب به خدا انجام دهد تا مورد قبول خدا واقع شود و فواید دیگر نیز در ضمن آن خواهد بود.
حکمت گردش ماه روزه
ممکن است بعضی از مردم گمان کنند: اگر ماه روزه به ماه شمسی قرار داده میشد، بهتر بود، مردم هرسال در یک فصل معین روزه میگرفتند.
در پاسخ باید گفت: روزۀ هر فصل، فواید خاص خودش را دارد، برای رسیدن به فواید روزۀ تمام فصول سال باید زمان روزه به تدریج تغییر کند، تا یک مسلمان در عمر خود از فواید روزۀ تمام فصول سال بهره مند شود.
شهید دکتر پاکنژاد، میگوید: در گردش بودن روزۀ ماه رمضان همانند در گردش بودن آسمانها ارزشمند است. و پس از بررسی فواید آن، نتیجۀ بررسی خود را در هشت ماده بیان کرده که با توصیه به مطالعۀ کتاب او،به سه مورد از آنها اشاره میکنیم. [36]
1. در زمستان، میوه و سبزیجات یا نیست یا اگر هست مواد مفید آن در اثر کهنگی کاسته شده؛ و لذا هر سال بدنِ محرومیت کشیده را به گرسنگی واداشتن یک نوع انتحار نامطبوع تدریجی است.
2. در تابستان بسیاری از مواد از راه عرق و غیره دفع می شود، اگر هر سال روزه، در این فصل باشد، دفع مواد از یک طرف و وارد نشدن عناصر لازم به علت روزه از طرف دیگر، بدن را با صدمات فیزیولژیکی مواجه خواهد ساخت.
3. به دلیل اثرات گوناگون و متغیر زمان و مکان بر بدن که هر دو در گردشند، لازم است روزه نیز در گردش باشد، و توقف بدن روزه دار برای همیشه در یک ماه ثابت، باعث تشدید اثر متقابل آفاق و انفس بر یکدیگر است.[37]
سحری خوردن
برای روزهدار توصیه شده که سحری خوردن را ترک نکند، همچنان که به استغفار و قرائت برخی از سورههای قرآن نیز در وقت سحر توصیه شده است.[38]
از رسول اكرم (ص) روایت شده: «لَا تَتْرُكُ أُمَّتِی السَّحُورَ وَ لَوْ بِتَمْرَةٍ؛[39] امت من سحری خوردن را ترک نمیکنند اگرچه با یک خرما باشد»
و در حدیث دیگر از آن حضرت آمده: «اِنَّ اللَّهَ تَعَالَى وَ مَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى الْمُسْتَغْفِرِينَ بِالْأَسْحَارِ وَ الْمُتَسَحِّرِينَ، فَتَسَحَّرُوا وَ لَوْ بِشَرْبَةٍ مَاءٍ، وَ أَحْسَنُ السَّحُورِ التَّمْرُ وَ الْقَوُوتُ؛[40] خدا و فرشتگانش بر استغفار کنندگان در سحرها و سحری خورندگان درود میفرستند، پس سحری بخورید اگرچه با یک جرعه آب باشد، و بهترین سحری خرما و قاووت است»
به سند موثق از امام صادق (ع) روایت شده: «أَفْضَلُ سَحُورِكُمُ السَّوِيقُ وَ التَّمْرُ؛[41] بهترین سحری شما سویق و خرماست»
دعای وقت افطار
در وقت افطار نیز مثل وقت سحر، به دعا و استغفار توصیه شده است.
از رسول خدا (ص) روایت شده: «هر بندهای که روزه بگیرد و موقع افطار بگوید: «يَا عَظِيمُ يَا عَظِيمُ، أَنْتَ إِلَهِي لَا إِلَهَ لِي غَيْرُكَ، اِغْفِرْ لِيَ الذَّنْبَ الْعَظِيمَ، إِنَّهُ لَا يَغْفِرُ الذَّنْبَ الْعَظِيمَ إِلَّا الْعَظِيمُ» از گناه پاک میشود، مثل روزی که از مادر متولد شد».[42]
روایت شده که: اميرمؤمنان (ع) هنگام افطار به زانو مینشست، وقتی که سفره باز میشد میگفت: «بِسْمِ اللَّهِ، اَللَّهُمَّ لَكَ صُمْنَا، وَ عَلَى رِزْقِكَ أَفْطَرْنَا، فَتَقَبَّلْهُ مِنَّا، إِنَّكَ أَنْتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ»[43]
از امام حسن مجتبی(ع) روایت شده: «هر روزهدار به هنگام افطار یک دعای مستجاب دارد، پس در اولین لقمه بگو: «بِسْمِاللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ، يَا وَاسِعَ الْمَغْفِرَةِ! اِغْفِرْ لِي» هر کس آن را هنگام افطار بگوید، آمرزیده میشود».[44]
از امام موسى کاظم (ع) روایت شده: «هنگام افطار بگو: «اَللَّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَ عَلَى رِزْقِكَ أَفْطَرْتُ وَ عَلَيْكَ تَوَكَّلْتُ» به اندازۀ ثواب تمام روزهداران آن روز، برای تو نیز ثواب نوشته میشود»[45]
افطار با شیرینی طبیعی
توصیه شده که شروع افطار روزهدار با خرما یا کشمش یا با شیرینی طبیعی دیگر، با شیر و یا با آب نیمگرم باشد.
جابربن یزید جعفی میگوید: از امام باقر (ع) شنیدم میفرمود: رسول خدا (ص) با «أَسْوَدَيْن = دو مادّۀ سیاه» افطار میکرد. عرض کردم: منظور تان از دومادۀ سیاه چیست؟ فرمود: «اَلتَّمْرُ وَ الْمَاءُ، وَ الزَّبِيبُ وَ الْمَاءُ، وَ يَتَسَحَّرُ بِهِمَا؛[46] منظورم خرما با آب، و مویز با آب است؛ و با آنها سحری هم میخورد».
از رسول خدا(ص) روایت شده: «مَنْ أَفْطَرَ عَلَى تَمْرَةِ حَلَالٍ، تُضَاعَفُ ثَوَابُ صَلَاتِهِ أَرْبَعُمِائَةِ مَرَّةٍ؛[47] هرکس با خرمای حلال افطار کند، ثواب نمازش چهار صد برابر میشود»
و در روایت دیگر آمده که رسول خدا (ص) افطارش را با شیرینی مثل خرما و حلوا و امثال آنها و با آب گرم شروع میکرد و میفرمود: «اَلْمَاءُ الْفَاتِرُ، يُنَظِّفُ الْمَعِدَةَ، وَ يُقَوِّي الْحَدَقَةَ وَ يَزِيدُ الْبَصَرَ، وَ يَغْسِلُ الذُّنُوبَ، وَ يُسَكِّنُ الْعُرُوقَ، وَ يُلَاشِي الصَّفْرَاءَ الْغَالِبَةَ، وَ يَدْفَعُ الْبَلْغَمَ، وَ يُطْفِئُ الْحَرَارَةَ، وَ يُزِيلُ الصُّدَاعَ؛[48] آب نیمگرم، معده را پاک میکند، حدقۀ چشم را تقویت کرده و نور آن را میافزاید، آلودگیها را میشوید، رگها را آرام سازد، غلبۀ صفرا را از بین میبرد، بلغم را دفع میکند، حرارت را خاموش و صداع (سردرد شدید) را زایل میکند»
و روایت شده که: امیرمؤمنان (ع)، افطار با شیر را دوست داشت.[49]
فواید افطار با خرما و کشمش
تمام چیزهایی که در اسلام برای افطاری توصیه شده، فوایدی دارند، ولی فواید خرما و کشمش، به خصوص خرما، بیشتر است. شهید دکتر پاکنژاد، بیست و چهار فایده برای افطار با خرما بیان کرده که برخی از آنها در کشمش هم وجود دارد. ضمن توصیه به مطالعۀ کتاب ایشان، به خلاصۀ چند فایده اشاره میکنیم:
1. افطار با خرما و کشمش، شروع با غذای خام است، و چون بدن انسان غذای خام را بهتر میپذیرد، باعث جلوگیری از زیاد شدن گلبولهای سفید و ورم امعاء میشود.
2. خرما و کشمش، سرشار از ویتامینها و بسیاری از مواد معدنی و عناصرمفیدند.
3. میوهها را باید تازه خورد، خرما در فصل خود تازه است و در غیر فصلش نیز کهنگی بر آن اثر نمیگذارد، و کشمش هر چه کهنه تر شود، اسید موجود در آن به شیرینی تبدیل میگردد؛ لذا افطار با این دو، در هر فصل یک نوع تازه خوری است.
4. چون قند خرما و کشمش، سریع جذب میشود، افطار باآنها، از پرخوری جلوگیری میکند.
5. در خرما، مواد معدنی کاتالیزور وجود دارد که برای عمل هضم و جذب کمک میکند.
6. خرما، قند خود را زودتر به بدن میرساند، و در آن گلوکز وجود دارد که سازگارترین نوع قند با بدن انسان محسوب میشود.
7. جبران کنندۀ از دست رفتهها هست؛ زیرا وقتی که پس از گرسنگی، قند خون پائین افتاد، آدرنالین ترشح میشود که ذخیرۀ قند را وارد عمل سازد، و ترشح مرتب آدرنالین مزاحم افراد مبتلا به فشار خون است و خرما آن را تنظیم میکند.
8. خرما، رساننده است، نه برداشت کننده یعنی: برای هضم و جذب، عناصر مفید را از بین نمیبرد.
9. خرما، قدرت دفاعی بدن را بالا میبرد؛ زیرا هم انرژی میرساند هم مانع از تجمع چربی میشود. و روده ها را پاك و سموم را دفع مینماید.
10. اصلاح کنندۀ مزاج است؛ تا کنون گمان میکردند مواد سلولزی به بدن جذب نمی شوند، اما امروز میگویند در محیط رودهها باکتریهائی هست که سلولزها را هم حل می کنند لذا مقداری از مواد سلولز به وسیلۀ رودهها جذب میشود و قسمت دیگر که قابل جذب نیست دو فایده دارد: یکی اینکه مدفوع را از حالت مایعی در میآورد و با حجم خود روده ها را پاك میکند، و فایدۀ دیگر آنکه مقدار زیادی از سموم رودهها را جذب و با خود به خارج دفع می کند.
11. خرما، با داشتن موادی چون انسولین، مساعد لوزالمعده است.
12. خرما، ضد سرطان است.
13. خرما، در افکارانسان، اثر فوق العاده دارد.[50]
[1]. مفردات الفاظ القرآن، راغب اصفهانی، تحقیق صفوان عدنان داودی، الدارالشامیه، بیروت- دارالقلم، دمشق،1412ق. ص 500.
[2]. مصطلحات الفقه، علی مشکینی، نشر الهادی، قم، چاپ اول، 1377 ش، علی مشکینی، ص 343.
[3]. توضیح المسائل مراجع(مطابق با فتاوای دوازده نفر از مراجع معظّم تقلید)،گردآورنده: بنی هاشمی، انتشارات اسلامی جامعه مدرسین، قم، چاپ1378ش، ج1، ص914، احکام روزه.
[4] . همان، مسألۀ1550.
[5]. مسار الشیعه، شیخ مفید، ضمن مجموعه نفیسه، مکتبه بصیرتی، قم،1396ق، ص 37. (73) و توضیح المقاصد، شیخ بهاء الدین عاملی، ضمن مجموعه نفیسه، مکتبه بصیرتی، قم،1396ق، ص 19، (531)؛ تقویم شیعه، عبد الحسین نیشابوری، دلیل ما، قم، چاپ نهم1388ش، ص 233.
[6]. بقره/ 183 ـ 185.
[7]. ر. ک: المیزان فی تفسیر القرآن، علامه سید محمدحسین طباطبایی، انتشارات جامعه مدرسین قم، چاپ پنجم، 1417 ق، ج 2، ص 4 و 8.
[8]. مجمع البیان فی تفسیر القرآن، فضل بن حسن طبرسی، انتشارات ناصر خسرو، تهران، چاپ سوم، 1372 ج 2، ص 490؛ فقه القرآن فی شرح آیات الاحکام، قطب الدین راوندی، کتابخانه انتشارات صدر، مرعشی نجفی، قم، چاپ دوم، 1405ق، ج 1، ص 72.
[9]. تفسیر صافی، فیض کاشانی (مولی محسن)، انتشارات صدر، تهران، چاپ دوم، 1415 ق، ج 1، ص 218.
[10] . ر. ک: مبلغان، شماره 142.
[11] . اعراف/ 31.
[12]. طب النبی، جعفر بن محمد مستغفرى، مکتبة الحیدریه، نجف، چاپ اول، 1385 ق، ص19؛ بحار الانوار، ج59، ص290.
[13] . بقره /185.
[14] . ر. ک: تفسیر نمونه، مکارم شیرازی و همکاران، دارالکتب الاسلامیه، تهران،1384ش، ج1، ص707.
[15] . بحارالانوار، محمد باقر مجلسى، دار إحياء التراث العربي، بيروت،1403ق، ج63، ص330، مجموع حدیث چنین است: «مَا مَلَأَ آدَمِيٌّ وِعَاءً شَرّاً مِنْ بَطْنٍ، حَسْبُ الْآدَمِيِّ لُقَيْمَاتٌ يُقِمْنَ صُلْبَهُ، فَإِنْ غَلَبَ الْآدَمِيَّ نَفْسُهُ فَثُلُثٌ لِلطَّعَامِ وَ ثُلُثٌ لِلشَّرَابِ وَ ثُلُثٌ لِلنَّفَسِ».
[16] . حکمت عبادات، آیةالله عبدالله جوادی آملی، تنظیم حسین شفیعی، مرکز نشر اسراء، قم، چاپ سوم،1379ش، ص127.
[17] . بقره /183.
[18] . بقره /187.
[19] . نهج البلاغة (سخنان امیرمؤمنان ع)، سید رضی، تحقیق صبحي صالح، هجرت، قم، 1414 ق، خطبه110.
[20] . الکافی، محمدبن یعقوب کلینی، تحقیق علی اکبر غفاری و محمد آخوندی، دار الکتب الاسلامیه، تهران،1407.ج4، ص62، ح1؛ وسائل الشیعه، شیخ حرّ عاملی (محمد بن حسن)، آل البیت، قم، چاپ اول،1409، ج10، ص395.
[21]. الكافي، ج4، ص63، ح5.
[22].بحار الانوار، ج59، ص267، ح45 و ج93، ص255.
[23] . نهج البلاغه، حکمت136.
[24] . مفردات الفاظ القرآن، راغب اصفهانی، ص380.
[25] . فاتحة الکتاب /5.
[26] . بقره /45، «از صبر و نماز يارى جوييد»
[27]. الكافي، ج4، ص63،ح7، مجموع حدیث چنین است: عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع فِي قَوْلِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ: ﴿وَ اسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ﴾ قَالَ: اَلصَّبْرُ الصِّيَامُ، وَ قَالَ: إِذَا نَزَلَتْ بِالرَّجُلِ النَّازِلَةُ وَ الشَّدِيدَةُ فَلْيَصُمْ؛ فَإِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ: وَ اسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ، يَعْنِي الصِّيَامَ.
[28] . ر. ک: حکمت عبادات، ص137- 141.
[29] . ر. ک: تفسیر نمونه، ج1، ص711و712.
[30] . روزه روش نوین برای درمان بیماریها، الکسی سوفورین، ص65، طبق نقل تفسیر نمونه، ج1، ص712و713.
[31] . اولین دانشگاه و آخرین پیامبر، ،دکتر رضا پاك نژاد، کتابفروشی اسلامیه، تهران،1360ش، ج3، ص104.
[32] . همان، ج11، ص193.
[33] . همان، ص196.
[34] . ر. ک: توصیههای پزشکی عارفان، محمد بستان، عطر یاس، قم،1395ش، ج2، ص46.
[35] . اسرار خوراکیها، دکتر غیاث الدین جزایری، انتشارات امیر کبیر، تهران، چاپ چهلم،1391ش، ص139.
[36] . ر. ک: اولین دانشگاه و آخرین پیامبر، ج3، صص41-62.
[37] . ر. ک: همان، ص61 و62.
[38] . ر. ک: زادالمعاد، علامه مجلسی، مؤسسه أعلمی، بيروت،1423 ق، ص84.
[39] . زاد المعاد، ص84.
[40]. همان، ص84و85.
[41]. وسائل الشيعة، ج10، ص146، ح13066. سویق و قاووت، نوعی آردی است که از حبوبات بو داده شدۀ مثل گندم و جو و...، تهیه میشود. (ر. ک: تاج العروس من جواهر القاموس، محمد مرتضی حسينی زبيدی، دارالفكر، بيروت،1414ق).
[42]. زادالمعاد، ص85.
[43] . زاد المعاد، ص85.
[44]. إقبال الأعمال، ابن طاووس، (على بن موسى)، دار الكتب الإسلاميه، تهران، 1409 قج1، ص116، همین مضمون از امام رضا (ع) نیز روایت شده، (زادالمعاد، ص85).
[45] . زاد المعاد، ص85.
[46]. وسائل الشيعة، ج10، ص146، ح13067.
[47] . زاد المعاد، ص86؛ اقبال الاعمال، ج1، ص114 (با تفاوت جزئی).
[48] . زاد المعاد، ص86.
[49]. همان.
[50] . ر. ک: اولین دانشگاه و آخرین پیامبر، ج3، ص117-131و ج11، ص197-199.
/270/260/21/