استاد محققیان گورتانی مطرح کرد؛

قیافه انسان ها در قیامت

استاد محققیان گورتانی از اساتید حوزه علمیه قم در گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید به موضوع «قیافه انسان ها در قیامت» پرداخت.

/270/260/22/

این استاد درس خارج حوزه در ابتدای گفتگو خاطرنشان کرد: انسان ها در قیامت به دو دسته تقسیم می شوند؛ یک دسته صورت های سفید و نورانی دارند و یک دسته صورت های سیاه و تاریک دارند. چنانچه خداوند سبحان در این باره می فرماید: «یوم تبیض وجوه و تسود وجوه» (آل عمران : 106) روزی که برخی چهره ها سفید و برخی چهره ها سیاه می شوند.

 

وی افزود: برخی سیاهی صروت های آنها اندک و برخی سیاهی صورت های آنها بسیار شدید است. به طوری که جز سیاهی و ظلمت و تاریکی چیزی دیده نمی شود. به بیان قرآن «کأنما اغشیت وجوههم قطعا من اللیل مظلما» (یونس : 27) گویی صورت آنها را پاره های تاریک شب پوشانیده است. گویا در شب ظلمانی در آن ساعات تاریک شب به چهره آنها می نگری.

 

استاد محققیان در ادامه بیان کرد: برخی از مؤمنین صورت های بسیار نورانی و سفید دارند؛ به طوری که به چهره آنها که نگاه می کنی، جز نور و شفافیت چیز دیگری مشاهده نمی شود و برخی نور کمتری دارند. این سیاهی یا نور اختصاص به صورت و چهره آنها ندارد؛ بلکه سیاهی و ظلمت و تاریکی تمام وجود و سرتاسر بدن مجرمین را فرا گرفته است. چنانچه خداوند متعال در قرآن کریم می فرماید: «نحشر المجرمین یومئذ زُرقاً» (طه: 102) روزی که مجرمین را سیاه و کبود محشور می کنیم.

 

این استاد حوزه علمیه قم در ادامه بیان کرد: بدون شک این سیاهی صورت و ظلمانی بودن آنها چیزی جز نتیجه گناهان و اعمال سیاه آنها نیست. و با نگاه به چهره آ«ها می توان فهمید که چه پرونده سیاهی دارند. بارها پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم و ائمه اطهار علیهم السلام به آنها هشدار داده اند؛ که گناه باعث ظلمت و سیاهی می گردد و فرمودند: هر بار که بنده ای گناهی انجام دهد، در روح او یک سیاهی پدید می آید تا اینکه بر اثر زیادی گناه، سیاهی تمام روح او را فرا می گیرد.

«قَال رسول اللهَ صلی الله علیه و آله و سلم:‏ «إِنَّ الْعَبْدَ كُلَّمَا أَذْنَبَ ذَنْباً حَصَلَ فِي قَلْبِهِ نُكْتَةٌ سَوْدَاءُ حَتَّى يُسَوِّدَ قَلْبَهُ» بحار الأنوار (ط - بيروت) ؛ ج‏70 ؛ ص334)

 

وی افزود: در روایتی دیگر می خوانیم: اگر توبه کد، این سیاهی محو می شود؛ ولی اگر توبه نکند، سیاهی بیشتر و بیشتر می گردد؛ به طوری که بعد ازاین رستگار نخواهد شد.

«20- أَبُو عَلِيٍّ الْأَشْعَرِيُّ عَنْ عِيسَى بْنِ أَيُّوبَ عَنْ عَلِيِّ بْنِ مَهْزِيَارَ عَنِ الْقَاسِمِ بْنِ عُرْوَةَ عَنِ ابْنِ بُكَيْرٍ عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ ع قَالَ قَالَ: مَا مِنْ عَبْدٍ إِلَّا وَ فِي قَلْبِهِ نُكْتَةٌ بَيْضَاءُ فَإِذَا أَذْنَبَ ذَنْباً خَرَجَ فِي النُّكْتَةِ نُكْتَةٌ سَوْدَاءُ فَإِنْ تَابَ ذَهَبَ ذَلِكَ السَّوَادُ وَ إِنْ تَمَادَى فِي الذُّنُوبِ‏ زَادَ ذَلِكَ السَّوَادُ حَتَّى يُغَطِّيَ الْبَيَاضَ فَإِذَا غَطَّى الْبَيَاضَ لَمْ يَرْجِعْ صَاحِبُهُ إِلَى خَيْرٍ أَبَداً وَ هُوَ قَوْلُ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ «كَلَّا بَلْ رانَ عَلى‏ قُلُوبِهِمْ ما كانُوا يَكْسِبُونَ» (مطففین: 14) (الكافي (ط - الإسلامية)؛ ج‏ 2؛ ص 273)

 

وی افزود: در حدیثی دیگر می خوانیم: ظلم و ستم در قیامت به ظلمت و سیاهی تبدیل می گردد.

«10- ابْنُ أَبِي عُمَيْرٍ عَنْ بَعْضِ أَصْحَابِهِ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص‏ اتَّقُوا الظُّلْمَ فَإِنَّهُ ظُلُمَاتُ يَوْمِ الْقِيَامَةِ.

11- مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ عِيسَى عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عِيسَى عَنْ مَنْصُورٍ عَنْ هِشَامِ بْنِ سَالِمٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص‏ اتَّقُوا الظُّلْمَ فَإِنَّهُ ظُلُمَاتُ يَوْمِ الْقِيَامَةِ»  (الكافي (ط - الإسلامية)؛ ج‏ 2؛ ص 332)

 

استاد محققیان خاطرنشان کرد:  این سیاهی صورت در قیامت و محشر باعث خواری و ذلت او می گردد و خود عذاب دردناکی است برای کسی که در دنیا چهره زیبا و مناسبی داشته است. هر کس به چهره سیاه و زشت او نگاه می کند، با همین سیاهی چهره از عمق گناهان و اعماق زشتش با خبر شده، و می فهم که او در دنیا چه اعمالی داشته است. چنانچه در سوره الرحمن می فرماید: «یعرف المجرمون بسیماهم فیؤخذ بالنواصی و الأقدام» در آن روز انسان های مجرم به صورت هایشان شناخته می شوند؛ پس آنها را می گیرند و عذاب می کنند. (رحمن: 41) هر مجرمی در آن روز با چهره و سیمای مخصوص به خودش شناسایی می شود.

 

وی افزود: به صورت مؤمنین که نگاه می کنی، در صورت و سیمای آنها نور ایمان و اعمال صالح موج می زند؛ و این صورت زیبا نشانه ای برای رستگار بودن اوست؛ به طوری که هر کس به چهره او نگاه می کند، یقین می کند که او از افرادی است که به زودی داخل بهشت می شود. چنانچه در قرآن کریم می خوانیم: «وجوهٌ یومئذ مسفرة ضاحکة مستبشرة» (عبس: 38) برخی صورت ها در این روز نورانی و روش است. صورت هایی خندان و خوشحال، زیرا به آ«ها بشارت داده اند که شما داخل بهشت خواهید شد.

 

ي, 12/28/1401 - 19:08